Skocz do zawartości
Mane

Modernizacja komputera - płyta główna, procesor i pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie posiadam to co w podpisie...

Planuję wymienić tylko procesor, płytę główną i pamięć, reszta pozostaje i powinna spełnić swoje zadanie.
Zastanawiam się ewentualne nad obudową, bo w tej którą posiadam niedomagają przednie porty, m.in. USB, ale póki co nie mogę znaleźć nic, co by solidnością wykonania i przestrzenia w środku odpowiadało obudowie, którą posiada, czyli Chieftec LBX. Może ktoś mógłby coś podpowiedzieć?

1.

Na teraz planuję kupić pamięć z przeznaczeniem do przyszłego konfigu, ale na razie zastosuję ją w komputerze który aktualnie posiadam.

Wstępnie zdecydowałem się na:

G.SKILL DDR3 2x8GB 2400MHz TridentX CL10

Mam nadzieję, że zadziała w aktualnej konfiguracji, płyta na P67 (ASRock P67 Pro3 B3).

2.

Za jakiś czas (2-4 miesiące) planuję kupić coś na LGA1150. Chyba, że w najbliższym czasie ma się pojawić coś nowego (Skylake, Broadwell) nad czym warto się zastanowić (może coś na DDR4, wtedy punkt 1 i zakup pamięci DDR3 będzie złym pomysłem), w takiej sytuacji chętnie zastanowię się nad propozycjami.

Jeśli chodzi o LGA1150 wstępnie wybrałem:

Płyta główna:
Tutaj ciągle się zastanawiam w grę wchodziły ASRock Z97 EXTREME4 lub PRO 3/4, ale wymaganie jest takie, że potrzebuję 8 portów SATA, niestety ciężko o niewypasione mobo w cenie nie zbliżającej się do 800-1000zł z taką ilością portów na dyski, potrzebuję też przynajmniej 2-3 PCI (karta muzyczna i 2 tunery DVB-S, w ostateczności mogę je wymienić na nowsze konstrukcje na PCIe).

Procesor:
Intel Core i7 4770K lub 4790K - różnica w cenie ok. 50zł.

Pozostałe graty zostaną z aktualnej konfiguracji:
1. Chłodzenie na CPU - Zalman CNPS10X Performa, wymienię ewentualnie wentylator.
2. Zasilacz - XFX XXX 650W Modular, powinien dać radę i chyba nie ma sensu kupować nic nowego.
3. Nagrywarka DVDR - Asus DRW-24B5ST.
4. Karta dzwiękowa - Audiotrack Prodigy HD2.
5. Dysk SSD - Crucial MX100 512GB, niedawno zakupiony.
6. Karta graficzna - Asus Radeon HD 6950 1GB DDR5 DCII, nie gram w gry, w zasadzie mógłbym korzystać z karty graficznej w GPU, ale potrzebuje obsługi 3 monitorów, a nie wiem czy karta zintegrowana się sprawdzi.

To by było na tyle. Proszę o rady i opinie na temat tego co wstępnie wybrałem i tego co zdecydowałem się zostawić z aktualnego konfigu.

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR4 jest horendalnie drogi w odniesieniu do DDR3 i pewnie jeszcze przez długi czas będzie. Koszt całej platformy jest też dużo wyższy.Procesory z nowej serii raczej wielkiej rewolucji nie zapowiadają prócz zmniejszonego TDP i pewnie minimalnie większej wydajności a w dniu premiery będą raczej drogie. Zostałbym przy LGA1150 i Z97, procek lepiej 4790k,będzie odrobinę podatniejszy na ewentualne OC i chłodniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broadwell pojawi się na S1150 - to będzie nic innego jak HW / HW-R w zmniejszonym procesie technologicznym , możliwe też kosmetyczne poprawki mające wpływ na wydajność .

Skylake dopiero dostanie nowy socket i pamięć DDR4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli rozważasz płytę za 800-1000 zł to już możesz i rozważać kupno DDR4 i procka 5820K na platformie 2011-3.

Mógłbyś też napisać do czego to ma być, bo jak do gier głównie to nie ma sensu.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamięci to mam dwa pytania.

Wybrałem coś takiego:

G.SKILL DDR3 16GB (2x8GB) 2400MHz TridentX CL10

Cena: ~730zł

1. Czy to dobry wybór, czy może w tej cenie lepiej kupić coś innego?

2. Chciałbym przez 2-4 miesiące używać tej pamięci w aktualnej konfiguracji (płyta główna ASROCK PRO3 na chipsecie P67) zanim kupię nową płytę główną i procesor. Czy ta pamięć (2400MHz) będzie działać bez problemu na mojej aktualnej płycie głównej? Oczywiście na niższym taktowaniu, P67 obsłuchuje z tego co pamiętam do 2133 MHz.

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o cenę to taniej można dostać Team Group Xtreem LV 2x8GB DDR3 2 400 mhz CL10 - kosztują 666 zł w morele.net .

Choć ma wysokie radiatory , może być problem ze zmieszczeniem ich pod lepszych chłodzeniem , Trident X maja przynajmniej demontowalne grzebienie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie DDR3 vs DDR4 podałeś różnicę około 100 zł przy tym samym taktowaniu, tylko zwróć uwagę że przy 2400Mhz DDR3 ma opóźnienia rzędu CL10 do CL12 a DDR4 rzędu CL14 i więcej, różnice na wydajności odczujesz dopiero przy 4 kanałach i to niekoniecznie wielką, żeby odczuć większą musisz kupić DDR4 taktowaną 3000MHz albo więcej a wtedy różnica w cenie będzie większa niż 100 zł i to też miałem na myśli pisząc o tym że DDR4 wyjdzie drożej. Dlatego moim zdaniem jeszcze nie warto rozpatrywać DDR4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, przy 300MHz to już cena mniej więcej x2.

W takim razie zostanę przy DDR3 i LGA1150.

EDIT:

Z tych 4 modeli co lepiej wybrać? Wyższe taktowanie czy niższe CL?

Ceny podobne 700-740zł

1. G.SKILL 16384MB 2133MHz RipjawsX CL9 (2x8192)

2. G.SKILL 16384MB 1866MHz TridentX CL8 (2x8192)

3. G.SKILL 16384MB 2133MHz TridentX CL9 (2x8192)

4. G.SKILL 16384MB 2400MHz TridentX CL10 (2x8192)

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi