Janosikk Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Witam, mój zestaw 8gb RAM ddr3 1333 2500k Asrock p67 pr3 radeon 6950 2gb Planuje wymienić kartę, mogę dostać XFX 290 za 960 zł z roczną gwarancją, to dobra oferta? Wiem że z nowych w tym przedziale dostane 280x lub 960 geforce. Z tym że jest jeszcze jedna niewiadoma, mam dość specyficzny problem z tą płytą główną. Po aktualizacji biosu z 2.00 do wersji 3.xx m.in. zablokował mi się mnożnik procesora i ram maksymalnie na 1333 dało się przestawić. Problem rozwiązałem wymianą bios chipu z wersją 2.0 i wszystko wróciło do normy. Procka mogę obecnie podkręcić do 4,4 ghz i to pewnie do tego radeona byłoby wskazane, tylko prawdopodobne jest z tego co czytałem to że karta nie ruszy bez update biosu, a w tedy nie miałbym możliwości OC. z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. janosikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Dlaczego miałaby nie ruszyć bez update'u biosu? :P Musi ruszyć, nie ma opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosikk Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Już trochę się rozglądam za nową kartą i natkałem się na tematy gdzie ludzie mieli czarny ekran po podłączeniu nowej grafiki i po aktualizacji biosu wszystko było ok. a i zapomniałem podać zasilacz w 1 poście Aerocool e80-600, powinien dać radę ewentualnej 290'tce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Zasilacz da sobie radę. Karta powinna normalnie ruszyć po włożeniu do slotu PCI-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Co do opłacalności tej XFX 290 no to raczej. Nowa jest za 1400zł. Nic tylko braść. P.S. Podaj link do źródła, gdzie znalazłeś, że karta nie poleci bez aktualizacji bios płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosikk Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 no np tutaj ktoś miał taki problem: http://forum.benchmark.pl/topic/164430-czarny-ekran-club-3d-radeon-hd-7950/ Ogólnie wcześniej widziałem tematy z moją płytą główną, teraz nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Jeśli faktycznie tak jest (w co wątpię) to szukał bym ostatniego (najbardziej aktualnego) biosa z możliwością OC. Jednocześnie mogło chodzić o bios samej karty (co też mało prawdopodobne). Natomiast http://pcpartpicker.com/ twierdzi, że XFX R9 290 jest obecnie kompatybilny z Twoim mobo, więc faktycznie mogło chodzić o stare wersje BIOS. Edytowane 24 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...