Skocz do zawartości
OhQ

Tani procesor pod gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam pytanie otóż jaki polecacie procesor do gier w segmencie do 600 zł pod oc,lub niekoniecznie tak samo potrzebuję jakiegoś radeona do 400-500 zł chodzi mi o jak najlepszy stosunek wydajność/cena i jakaś płyta pod niego. Na oku mam G3258 pentiuma i AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition.Zasilacz posiadam Chieftec CTG-550-80P.Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G3258 się ładnie kręci i jest dość wydajny oraz masz sensowną platformę , znowu to tylko 2 rdzenie .

PII X4 965 to lity Quad , w wielu grach 4 rdzenie będą lepsze niz 2 , do tego też się ładnie kręci  - z drugiej strony to już stara i niezbyt wydajna architektura , do tego to niezły grzejnik .

Wydajnościowo ma poziom I3 , G3258@stock będzie trochę wolniejszy od X4 965@Stock - zależy od gry .

Także perspektywa rozwoju w przypadku Phenoma II nie zachęca , w przyszłości w miejsce G3258 wstawisz jakiegoś I5 i masz super kompa a tutaj co najzwyżej wstawisz kolejny niezbyt wydajny grzejnik .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@OhQ

700+ zł to kosztuje nowa karta , pokoparkowe uzywki można dorwać za 500-600 zł .

I5 2500K to koszt ~700 zł , procek nadal jest mocny - tylko trochę słaby niż obecne I5 4xxx , w dodatku ma lutowany IHS , przez co łatwiej go schłodzić .

Jak masz ~1 400 zł to bierz ten zestaw procek , płyta i ram - I5 2500K@4,5 GHz , Asrock P67 Extreme 4 oraz G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

otóż mam pytanie co do procesora, który będzie lepszy i3 4160 czy pentium 3258 pod gry typu stracraft 2, metro last light, crysis 2, dead space 3. I jeśli mogę w tym temacie się zapytać nie robiąc nowego to, która karta będzie pod to najlepsza też z tymi procesorami.Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 powinien być lepszy , przynajmniej na stock .

Co innego jak G3258 będzie po ostrym OC np. na 4,5 Ghz wtedy może on wypaść lepiej .

Generalnie I3 lepiej nadaje się do dzisiejszych gier - co prawda ma także 2 rdzenie jak Pentium ale za to wspomagane HT - gry czasami to wykorzystują .

A co do kart - zależy jaki przedział cenowy , w jednym rządzi ATI/AMD a w innym NV .

Jeżeli masz taki sam budżet na kartę jak z posta #1 to szukaj czegoś od AMD - z nowych kart to R7 260X , z używek to HD78xx albo pokoparkowe R9 270 .

Sytuacja nadal wygląda tak samo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi