Skocz do zawartości
freexu

Czy warto modernizować ten zestaw, czy dozbierać się nowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam ostatnio dosyć spore problemy ze swoim komputerem, pomimo tego, że nie jest jeszcze taki leciwy. Kupiłem go raptem 2 lata temu, ale to co aktualnie z nim przeżywam to istna tragedia. Ciągłe resety, gigantyczne zwiechy, nawet do kilku minut, niska wydajność w grach (chociaż jest to spowodowane głównie tym, że w pełni zdjąłem chłodzenie z mojej R9 280X MSI) i ogółem - straszny w obsłudze. Przyznam szczerze, że jeśli miałbym go modernizować, to prawdopodobnie wziąłbym go na raty w morelach, także maksymalna kwota, którą byłbym w stanie teraz wziąć to 2000-2500 złotych, ale jeśli kwota by się troszkę podniosła, efektem zdecydowanie wyższej wydajności, to czemu nie. Komputer służy głównie w celach "rekracyjnych", czyli głównie na nim gram. A, że jeszcze sam jeszcze nie zarabiam, to wolę wziąć coś na raty.

Aktualny zestaw wygląda tak:

CASE: Aerocool Strike X-GT, ale jest na tyle uszkodzona, że przydałaby się nowa. Nie zależy mi na bajerach wizualnych, jeśli o to chodzi, ale świecidełka itp itd mi absolutnie nie przeszkadzają.

MOBO: MSI H81M-E33 

CPU: i5-4440 z boxowym chłodzeniem

GPU: można powiedzieć, że brak - mój R9 280X nie posiada żadnego chłodzenia

HDD: 1TB pod SATA II, rozważałem zmianę na jeden, mniejszy SSD - 128GB od Plextora.

RAM: Kingston 4GB 1066MHz x1

PSU: Corsair VS 550W

Wprawdzie myślałem o zmianie:

- obudowy na Zalmana Z3/Z9 (nie wiem czy Z3 przemieści moją kartę graficzną)

- aktualnego RAMu na 2x 4GB 1600MHz

- dysku na SDD, o pojemności 128GB

- karcie graficznej na GTX'a 970 od Gigabyte'a, w wersji G1 Gaming.

Czy takie zmiany byłyby owocne? Czy ten GTX nie będzie zbyt mocny dla Haswella? Tak jak mówiłem, budżet może się troszkę zwiększyć, to nie powinien być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służyła do kopania Bitcoinów przez długi czas, łożyska w chłodzeniu padły, więc je zdjąłem, poczekam jeszcze z miesiąc i oddam ją na gwarancji. A jako, że sklep już nie ma na stanie żadnych 280-tek, to prawdopodobnie dostanę zwrot gotówki lub coś w ten deseń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że modernizować ale przy twojej płycie (2 sloty na pamięci) pokusił bym się na http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-8192mb-pc1600-cl11-gr1600d364l11-8g-522375/ sztuk 2 8gb to mało a już możliwości dołożenia nie będziesz miał.

Dysku nie wymieniaj tylko dokup dodatkowy SSD i na nim postaw system. 

Obudowa ... jak tam uważasz dla mnie nie istotna.

Pozdrawiam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi