sts Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam, znajomy miał problem gdyż na aipadzie jego dziecka zaczęły wyskakiwać popapy (czyli strony, kliknij mnie) z treściami XXX, sprzęt trafił do mnie na 1 dzien (rzeczywiście w historii przeglądarki było strony xxx), przywróciłem do ustawien fabrycznych sprzęt (wybrałem wymaż wszystko) połączyłem sie po tym fakcie ze swoją siecią wifi i posmigałem trochę w necie (wszystko wydawało sie w porządku) sprzęt wrócił do właściciela. Na drugi dzien tel. i znów ta sama historia (popapy, po wejściu na np wp.pl). Okazało sie także że to samo dzieje sie z tel z androidem który korzysta z tej samej sieci wfif, drugi telefon (android) tego znajomego korzystał tylko z sieci 3G i takiego problemu nie miał, jednak po połączeniu sie z lokalną siecia wifi zaczęły występować identyczne problemy jak na ipadzie i andku. W sieci są także 2 laptopy z win 7 na których w.w. problemy nie występują (choc nie zostały jeszcze odpowiednio przeskanowane, obecnie standardowa osłona czyli Avast) Skłaniam sie ku temu że sieć jest w jakiś sposób zainfekowana/spamowana. Siec składa sie z 2 urządzeń: 1 Edimax ADSL (jakiś wiekowy model, nie pamiętam modelu) i Tplink TL-WR740N (modelu także nie jestem w 100% pewny, oprogramowanie najnowsze) Nie wiem jak ugryźć temat i pomóc znajomemu? Jedyne co mi przychodzi do głowy to infekcja całej sieci poprzez stary router Edimaxa (choć był 2 miesiące temu resetowany do ustawień fabrycznych i od nowa konfigurowany). Czy ktos miał podobne problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Może to problem DNS? http://niebezpiecznik.pl/post/sprawdz-z-jakich-dns-ow-korzystasz-i-upewnij-sie-ze-nie-sa-to-5-45-75-36-i-5-45-75-11/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Do głowy przychodzi mi: - dodatkowe oprogramowanie pobierane z podejrzanych stron - zmienione serwery DNS w routerze Edit: Klaus, byłeś szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Koniecznie zablokuj dostep do panelu routera z internetu. Zmien tez dnsy na poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ok wedle porad kolegów zablokowany dostęp do panelu konfi. routera z netu zmiana dns na google i problem rozwiązany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Pytanie, czy jakieś dane nie uciekły. Rozważ zmianę haseł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Hasła pozmieniane, nic nie wyparowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...