norbertg Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie, planuję zakup pierwszego tabletu - mam już pewien obraz sytuacji ale z racji tego że nigdy nie korzystałem z takiego urządzenia nie mam większego pojęcia o tym co kupić. Znam oczywiście zasadę że najlepiej kupić najbardziej wypasiony sprzęt bo wtedy wszystko działa ale nie to jest moim celem. Moje wymagania: wyświetlacz 7" z rodzielczością wyższą niż 1024x768 (już tej rozdzielczości nie biorę pod uwagę) wydaje mi się że matryca IPS będzie najlepszy wyborem obowiązkowo 3G / LTE oraz GPS chciałbym także aby był to tablet z androidem i dość długo pracował na baterii Reszta specyfikacji jest poza zasięgiem mojej aktualnej wiedzy. Moje wymagania: zastosowanie - GPS do auta, przeglądanie internetu, wykorzystanie w podróży do rezerwowania hoteli może też okazjonalnie obejrzenia filmu, czytanie PDFów i innych ebooków (PDFy to głównie komiksy w pełnym kolorze), obsługa aplikacji c:geo , mapy google , booking.com , couchsurfing cena w granicach 600 zł. Dla ułatwienia poszukałem trochę wiedzy i trafiłem na dwa urządzenia które (przynajmniej teoretycznie) powinny spełnić te wymagania: 1. NavRoad NEXO EVO 7" 3G 2. Lenovo S5000 3G Ten pierwszy jest znacznie tańszy jednak producent to zupełnie obca dla mnie firma, z Lenovo mam doświadczenie z komputerami w pracy ale czy ich tabelty są dobre nie wiem (czytałem dobre opinie o Yoga więc może inne też są OK.). Czytałem jakieś recencje ale benchmarki nic mi nie mówią, opinie typu "za słaby do grania" niewiele mi dają bo grać nie zamierzam, ale czy wystarczą np. do płynnego przeglądania dużo ważących PDFów Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez norbertg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Wybór jest wg mnie taki: http://www.ceneo.pl/Tablety_PC;017P1-1191148-1189659-1192337-1192455P2-1013133P3-1013284P5-1143804-1143806;n600.htm NavRoad bym odpuścił, bo o ile mi wiadomo, to jest Chińczyk z naklejką - jak GoClever, Manta itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertg Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedź ale miałem nadzieję na jakąś ocenę wydajności - potrafię używać filtrów na ceneo - nie potrafię natoamist ocenić procesora i układu graicznego. PS. Lenovo to chińska marka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ale po cóż Ci wydajność? Skoro nie zamierzasz grać, to do przeglądania internetu i filmów starczy wszystko, co ma 1GB ram i przynajmniej 2 rdzenie powyżej 1GHz. Problem jest jeszcze taki, że procesory MediaTek (nie wiem która generacja/seria) mają czasami problemy z GPS, więc lepiej szukać czegoś na procesorach Snapdragon, ewentualnie Intel. Ostatecznie RockChip. Z tej listy widzę tylko MediaTek i Intel. Przy czym Intel jest w Dell i ASUS - Lenovo ma MediaTek. Jeśli więc ma to być Lenovo, to trzeba rzucić okiem do sieci, czy użytkownicy mieli problemy z GPS w tych modelach. PS. Jest kilka chińskich marek, które robią dobry sprzęt - Lenovo jest jedną z nich. GoClever czy Menta to już nie wiadomo (zwykle najtańsze co się da poskładać) z przyklejonym logo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertg Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 O właśnie o takie uspokojenie mi chodziło :) Któryś z Inteli w Dellach jest jednordzeniowy - rozumiem że android poprawnie wykorzystuje wielordzeniowości i te rdzenie mają sens. Z tym 1 GB RAMu też gdzieś czytałem że to wymagane minimum. Ok. Serdeczne dzięki za podpowiedź, poszukam info o GPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...