Snel Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Cześć, w niedalekiej przyszłości planuję zmianę stacji roboczej. PC będzie służył głównie do grafiki 2D (pliki *.psd do 600mb), nauki grafiki 3D oraz gier. Jako, że jestem kompletnym laikiem chciałbym prosić Was o ocenę oraz ewentualną propozycję zamienników. :) Link do zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/c37EyK/ Do tego dyski ze starego komputera: na system: http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-850-pro-128gb-sata-iii-mz-7ke128bw-659737/ reszta plików: http://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterC++ Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ramu zmienić na 32GB Jeśli mówisz o przyszłości to musisz się określić dokładnie bo niedługo premiera nowych kart AMD, a nieco później podobno gtx 980ti tańszy od TitanaX. I szczerze jak masz się bawić grafiką to chyba przyda się większy dysk i jedno SSD na system a drugie na projekty i programy także ten zestaw wydaje się lepszy -> http://www.morele.net/inventory/info/nxOVKZ/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Przy takim budżecie i wymaganiach szedł bym w LGA 2011-3 + I7 5820K . Platforma która obsłuży 64+ GB ramu , do tego lutowany IHS w procku . Zamiast Titana X brał bym albo jakieś Quadro np. model K4200 albo jedną normalną kartę w rodzaju GTX980 , w grach nie jest tak słaba w stosunku do Titana a 2x tańsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snel Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Pisząc o przyszłości miałem na myśli przedział od 2 tygodni do 1 miesiąca. Posłucham Twojej rady i wymienię kości RAM na 32 GB. Co do dysków SSD - dopiero po dobrym nauczeniu się 3D zainwestuję w dodatkowy SSD (myślałem o 0,5 TB). Myślę, że na chwilę obecną 128GB SSD + 1 TB HDD na stałe podpięty do PC oraz kilka TB na różnego rodzaju nośnikach wystarczy. Napęd nie jest mi potrzebny. Nie planuję go używać, ale jeśli zmienię zdanie, to mogę sięgnąć po stary zestaw. Obudowa - jako osoba, która pracuje w branży kreatywnej lubię jak wszystko do siebie pasuje. Zakochałem się w H440 i raczej przy niej zostanę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slazer Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 "Ta obudowa jest aktualnie niedostępna" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 @Snel : 1. tak jak @reyden wspomnial, w tym budzecie i przeznaczeniu mozna powaznie rozwazac 2011-3. i wspomniane przez niego i7 5820K. jesli planujesz robic rendery 3d na cpu. 2. zamienilbym budzety lcd 2,5k i gfx 5,2k na odwrotne... -lcd , (ceny z graficzne,pl) : a) EIZO ColorEdge CX271 : 5 798 b) NEC SpectraView 272 : 5 599 c) NEC PA272 : 4 625 -gfx : gtx980 : 2 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snel Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Sporo myślałem nad zmianą zestawu. Zdecydowałem się na 2011-3 oraz 5820K. http://www.morele.net/inventory/info/V4f0ai/ Kolor obudowy do zmiany, zamarkowałem tylko model. To samo tyczy się myszki - model zamarkowany, zamówię gdzieś indziej. @reyden Wyniki z tego testu przemawiają za Titanem. Nie chcę budować zestawu stricte do 3D tylko coś pomiędzy :) @sorest Szczerze powiedziawszy szkoda by mi było marnować taki sprzęt na gry.Nie projektuję materiałów do druku więc monitor za 5 000zł nie jest mi potrzebny. Mogę zaryzykować stwierdzeniem, że w projektowaniu do sieci zbyt dobre odwzorowanie kolorów wręcz przeszkadza w pracy (klientowi, który nie ma profesjonalnego monitora, odcienie tego samego koloru zlewają się w jedną plamę). NEC EA274WMi + zapasowy monitor ze znacznie słabszym gamutem to wszystko czego mi potrzeba :D @PS z 12 000 zrobiło się 14 000 :banana: Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Snel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 @Snel Linkowany test można o kant 4 liter rozbić . Raz że porównujesz karty przeznaczone do czego innego , dwa że użyty tam benchmark jest benchmarkiem typowo pod wydajność w grach robionym . Za Quadro przemawia znacznie lepsza głębia koloru ( 8+ bit oraz Adobe RGB , przydatne w połączeniu z monitorami o których pisze @sorest ) , znacznie lepsze i stabilniejsze sterowniki oraz same ficzery od kart tej serii , to wszystko może przewzyć wybór karty . Znowu Titan ma 3x tyle VRAM i większą wydajność ( w grach , nie wiem jak w pro sofcie ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snel Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 @reyden Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie. Niemniej jednak zostanę przy Titanie. Teraz tylko poczekać aż znowu będzie dostępny w sklepie :) Mam jeszcze jedno pytanie - przy wyborze RAMu większą uwagę zwracać na jego taktowanie, czy opóźnienie? RAM, który wybrałem jest bardzo zbliżony cenowo do tego modelu. Tak swoją drogą - co sądzicie o moim wyborze? Czy wasze fachowe oko wyłapie coś ciekawszego? Mój budżet na RAM to maksymalnie 2 000 zł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr4-32gb-8gbx4-2800mhz-cl15-ripjaws-4-blue-f4-2800c15q-32grbb-723146/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kermit23 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Socket 2011-v3 zdecydowanie nadaje się do redenderowania ale jeśli chodzi o płyte główną to postawiłbym na X99 asusa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 a coś więcej mógłbyś rozwinąć czy tylko tak ci się wymsknęło i nie chcesz nas oświecać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...