Skocz do zawartości
Kwiat

TO JAK TO W KOŃCU JEST Z RADEONEM 9100:(??

Rekomendowane odpowiedzi

No tak rzeczywiscie dobre porownanie, niegdzie nie ma w instrukcji napisane w radku co zrobic zeby chodzila na 9100 Toca Race Driver poprawnie, ze o Simsach nie wspomne.

Przeczytaj jeden z moich postow w topicu o podobnej tematyce. Powiedz mi jak to mozliwe aby toca chodzila po zmianie biosu na 8500le???? NIe zmieniasz sprzetu ale oprogramowanie. Wiec czy to wina Ati czy Codemasters???? A ze simsy nie dzialaja to sie chyba potne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas w slepie jest supelcolor.. r9100 i to jest masakra...

collin się awiesza po 5 minutach jazdy nie mówiąc juz o artefaktach... a przewód do wyjscia analogowego ... pociągnięto zwygła nieekranowana tasma ala FDD !!!!!!!!

Prawda jest taka ze jak się spotka dobra to bedzie smigać... z tanimi radkami jest wielka loteria... ja oczywiscie moglem sobie wybrac... ale nie wszyscy pracuja w sklepie komp :(

Pozatym pisanie ze gry nie chodzą to troche smieszne.. po pierwsze to pewnie piraty... niby nic a jednak...

po drugie komputer to nie tylko karta grafiki!!!!!!!!.... ostatnio widziałem problem z r9700pro , który rozwinął skrzydła dopiero po zamianie PŁTY GŁÓWNEJ!!! i co to tez syf ? :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak rzeczywiscie dobre porownanie, niegdzie nie ma w instrukcji napisane w radku co zrobic zeby chodzila na 9100 Toca Race Driver poprawnie, ze o Simsach nie wspomne.

Przeczytaj jeden z moich postow w topicu o podobnej tematyce. Powiedz mi jak to mozliwe aby toca chodzila po zmianie biosu na 8500le???? NIe zmieniasz sprzetu ale oprogramowanie. Wiec czy to wina Ati czy Codemasters???? A ze simsy nie dzialaja to sie chyba potne :D

Nie do końca, nie ważne jest czy jest to problem softwareowy czy hardwareowy, jedno i drugie pochodzi od Ati więc leży po ich stronie. Analogicznie przy NV nie ma takich problemów (czasem aktualizacja sterownika, ale to normalne do każdego rodzaju sprzętu).

Natomiast z Ati jest więcej "zabawy", oto czytat i ich FAQ:

Top Games Issues

1. RADEON 9700 Series - OpenGL based games stutter after CATALYST 3.0 is installed

2. Combat Flight Simulator 3 fails to launch in Windows 98/ME

3. Unreal Tournament 2003: screen momentarily goes blank in certain scenes

4. Unreal Tournament 2003: missing or corrupted textures within the game

5. Medieval: Total War - game exits to main menu

6. NHL 2003 - crashes and/or hangs the system

7. No One Lives Forever 2 - System may hang during gameplay

8. Icewind Dale II will report an assertion error during the game

9. OpenGL Based Application Causes an Access Violation error

10. RADEON 9700 PRO 128MB - Direct3D games experience hangs or display corruption

11. NeverWinter Nights - "Enable Shiny Water" option cannot be selected

12. Ghost Recon - hangs after a few minutes of game play

13. Morrowind: The Elder Scrolls III - flickering or missing textures in the distance

14. NeverWinter Nights - lags after a few minutes of game play and eventually hangs

15. Game options reset to default after installing July 2002 ATI Retail Update

16. Grand Theft Auto III - display shows thick "fog" rendering game unplayable

17. Soldier of Fortune 2 - blue tint to display on levels where fog/snow effects are present

18. Spider-Man: The Movie - "You must have a TNL capable 3D card to play this game" message

19. Medal of Honor: Allied Assault - flashing or missing texture while playing game

20. Colin McRae Rally 2 - "Invalid Page Fault in Module CMR2.EXE" launching game

21. Slow 3D performance in Windows XP with 512MB or greater installed

22. Blank screen when launching Quake III Arena fullscreen

Więc jest tego trochę, choć bardzo dobrze, że mają suport/FAQ i większość tych problemów można wyeliminowac, nizmienia jednak to faktu że takowe są.

Nie twierdzę, iż kary Ati są złe, bo tak też nie można powiedzeć ale jeśli chodzi o konkretny model 9100 to nie jest chyba najlepsza karta (najwięcej słyszałem o problemach z nią), zresztą samo Ati się do niej nie przyznaje bo na całych ich stronach nie ma nawet wzmianki o 9100, nawet w discontined products, tam są tylko 8500/le.

Choć gdyby nie problem z TOCA to przez wydajnośc i jakośc grafy, była by to niezła karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL- poczytajcie moze opisy koło tych gier :P

I co to ma być - 21. Slow 3D performance in Windows XP with 512MB or greater installed O_o :D

PS

2. Combat Flight Simulator 3 fails to launch in Windows 98/ME

5. Medieval: Total War - game exits to main menu

12. Ghost Recon - hangs after a few minutes of game play

Tych gier nie miałem- więc zapytajcie sie kogoś. Resztę z listy możecie sobie włożyć między bajki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slayer, zamiast lolować przejdz na ati.com - i poczytaj, a co do nr. 21:

Slow 3D performance in Windows XP with 512MB or greater installed

This issue affects products based on the following chipsets when used under Windows XP:

RADEON

RADEON VE

RADEON 7000

RADEON 7200

RADEON 7500

RADEON 8500

On a system using 512MB or greater of memory, 3D performance may be noticeably slower than a comparable system using less than 512MB.

This symptom does not appear to occur if the system's CMOS is configured for an AGP Aperture size of 128MB.

To correct this issue, obtain and install Windows XP display driver version 6.13.10.6025 or higher.

Alternately, to work around this issue when using an older driver, ensure that the AGP Aperture size configured in the system's CMOS is set to 128MB. Please check the manual/documentation for your motherboard for details on changing CMOS settings.

INFO-BASE file # 3985

Keywords: RADEON for PC MICROSOFT WINDOWS XP PERFORMANCE 512MB MEMORY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to jest ze strony ATI- ale serio- nie wierzysz, zapraszam do Białegostoku- chyba, że uważasz, że się u mnie nie da grać w Quake 3 :P

A co do znikających tekstur- odpalałem niedawno oba GTA i nie ma żadnych problemów. Pamiętam, że coś tam było w GTA 3, ale to były stery 2.xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co powiesz o NV i GTA3???? Dziwne tekstury albo ich zanikanie??? Kazdy sprzet ma swoje wady. A im wiecej uzytkowniklow danego urzadzaenia tym wiecej z nim problemow.

To w takim razie użytkownicy SIS Xabre nie mają żadnych problemów ( z 1% wszystkich kart 3D :lol: ). Chyba właśnie jest odrotnie- im więcej tych samych kart, tym mniej problemów- robi się standard na karty i optymalizuje się wiec szybciej gry pod sprzet- ztąd rzekome problemy na kartach ATI. Tyle, że teraz robi się tyle syfu w kodzie, że patche wychodzą, zanim premiera nastąpi- patrz np. nowy Tomb Raider :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak???? A widziales jakies topiki na temat nf7-s, 8rda, albo innych sprzetow jak mialy go 2-5 osob. Dopiero jak wieksza liczba osob zaczela tego uzywac zaczely pojawiac sie topici w stylu "mam problem z..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja.

Chodzi mi o to ze jest pelno pajacow ktorzy nie zajrza do instrukcji i pozniej pisza tego typu posty. A drugi pajac to zobaczy, nie wejdzie do srodka, nie przeczyta i juz ocenia sprzet. Bo widzial wypowiedz pajaca nr1 :? Taki ten kraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam sie jednego.

Nie mowie ze jestes pajecam, ale napisze ci jedno. Niekrecony radek i niekrecony ti. Ten sam sprzet nowy system nowe stery wydajnosc 9100 - 8600(3dmarkow) ti200 -7200. Nie dla wszystkich gry sa najwazniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam sie jednego.

Nie mowie ze jestes pajecam, ale napisze ci jedno. Niekrecony radek i niekrecony ti. Ten sam sprzet nowy system nowe stery wydajnosc 9100 - 8600(3dmarkow) ti200 -7200. Nie dla wszystkich gry sa najwazniejsze.

Jako żywo prawda, że nie dla wszystkich gry są najwazniejsze, tylko dlaczego wtakim razie podajesz wynik 3dmarka?

Slayer, jeśli to pisałeś do mnie, to od Białegostoku mam kawałek drogi więc pozostanie mi wierzyć ci na słowo. Zresztą nie napisałem że z każdą taką kartą są problemy, nazwijmy to może być (co nie znaczy, że musi) ich więcej niż u konkurencji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie medieval total war nie zamekal ];

W ogole to <span style="color:red;">[ciach!]</span>lenie o szopenie. Specjalnie juz prawie rok temu kupilem markowa karte i nie mam z nia problemow (hercules)

a to ze komus na jakims power colorze gra ma artefakty to niehc zalouje ze oddal kase jakims oszolomom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam sie jednego.

Jako żywo prawda, że nie dla wszystkich gry są najwazniejsze, tylko dlaczego wtakim razie podajesz wynik 3dmarka?

Slayer, jeśli to pisałeś do mnie, to od Białegostoku mam kawałek drogi więc pozostanie mi wierzyć ci na słowo. Zresztą nie napisałem że z każdą taką kartą są problemy, nazwijmy to może być (co nie znaczy, że musi) ich więcej niż u konkurencji :P

Podalem to jako przyklad wydajnosci, a przeciez 3Dmark2001 byl optymalizowany pod karty Nvidii. A o zaawansowaniu technicznym nie wspominam. Kazdy to chyba wie, jakie sa roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Medivala to moj stary tnie na nim po kilka godzin dziennie i tez sie nie tnie, nie zawiesza, nie zamyka. Dziwne nie????

Mnie też żaden z problemów 3, 4, 12, 16, 17, 19, 21, 22 nie chciał wystąpić. Widocznie mamy po prostu tak wadliwe R9100, że nawet nam błędy w grach nie działają :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Medivala to moj stary tnie na nim po kilka godzin dziennie i tez sie nie tnie, nie zawiesza, nie zamyka. Dziwne nie????

Mnie też żaden z problemów 3, 4, 12, 16, 17, 19, 21, 22 nie chciał wystąpić. Widocznie mamy po prostu tak wadliwe R9100, że nawet nam błędy w grach nie działają :wink:

No chyba sie potne. :wink:

Ale Splinter Cell tez chodzi bez problemu.

No juz nie wiem co mam robic. Chyba karte wymienie.

Dla mnie to koniec tematu. Czlowiek kupi to co chce. Nie bede go do niczego naklanial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam sie jednego.

Podalem to jako przyklad wydajnosci, a przeciez 3Dmark2001 byl optymalizowany pod karty Nvidii. A o zaawansowaniu technicznym nie wspominam. Kazdy to chyba wie, jakie sa roznice.

Wiesz co teraz to przegioles a niby Ati nie robi optymalizacji :

Po niedawnej burzy mózgów, związanej z odkryciem optymalizacji sterowników NVIDIA kart GeForceFX dla niektórych aplikacji testujących, firma ATI stanęła okrakiem i cichym szeptem przyznała się do tego, że także optymalizuje sterowniki dla kart graficznych Radeon. Wraz z nadejściem sterowników Catalyst w wersji 3.5, ATI obiecywała usunąć wszelkie "znalezione optymalizacje". Zabieg marketingowy w tej sytuacji był bardzo przebiegły. Firma przyznaje się, ale nie bezpośrednio do tego, że optymalizuje sterowniki w celu oszukiwania ale, że "znaleziono" pewne części kodu, które powodują zawyżanie wyników kart graficznych z układami ATI. Tymczasem znany jako autor doskonałego programu Riva Tuner, Unwinder nie ustąpił i odkrył, iz ATI nie dość, że oszukiwała w testach to jeszcze oszukuje klientów twierdząc, że sterowniki Catalyst 3.5 zostały pozbawione tychże "optymalizacji". Unwinder stworzył specjalny skrypt uniemożliwiający sterownikom wykrycie, jaka aplikacja jest w danym momencie uruchamiana, blokując jednocześnie im możliwość użycia własnych programów Pixel Shader (które łatwo jest podmienić w niektóych przypadkach) ale nie tylko. Unwinder wykazał, że po zablokowaniu sterownikom Catalyst 3.5 możliwość wykrycia 3DMark"2001 SE, wyniki testu Nature w rozdzielczości 1024x768 32-bit z włączonym 4x FSAA i filtrowaniem anizotropowym 16 w trybie Quality na karcie Radeon 9800 PRO spadają aż o około 40% ! Co ciekawe, skrypt zadziałał tylko i wyłącznie w tym jednym przypadku a żaden inny test Direct3D nie wykazuje zmian wydajności renderingu.

Widać taka moda nastała.. Na kartach NVIDIA znikają smoki w 3DMark"2001, na kartach ATI Antyaliasing działa tylko częściowo w OpenGL, na kartach NVIDIA ubywa detali w testach 3DMark"03, na kartach ATI jakość Mip-Map w Quake III Arena zostaje zmniejszona, na kartach NVIDIA to a na kartach ATI tamto... Wszystko to zaczyna przypominać rynsztokowy kabarecik, w którym prym wiedzie ten, który większą grupę przechodniów obrzuci marketingową papką. A recenzenci chyba będą musieli się niedługo zamiast na prezentowaniu kart graficznych, skupiać na szukaniu oszustw nawet w wyświetlanych czcionkach aplikacji Windows...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO WŁAŚNIE....JAK TO W KOŃCU JEST Z NIMI???? NO BO Z TEGO CO PRZECZYTAŁEM NA FORUM SA SAME PROBLEMY Z NIMI W GRACH :cry: A PRZECIEŻ JA NIE MAM ZAMIARU KUPIĆ KARTY GRAFICZNEJ ŻEBYY ŁADNIE ŚMIGAŁA W <font color="#FF0000">[ciach!]</font> 3D MARKACH..TYLKO ZALEŻY MI NA GRACH!! NO MAJĄ JAKOŚĆ DOBRA RADKI(PODOBNO) ALE CO Z TEGO JAK CO DRÓGA GRA NIE BĘDZIE MIAŁA ARTEFAKTÓW:(...WEŹCIE MI POMÓŻNIE W WYBORZE BO NAPRAWDE MAM JUŻ MĘTLIK W GŁOWIE(ZA DUŻO ZŁEGO PRZECZYTAŁEM O RADKU. ALE I DUŻO DOBREGO[3D MARK :evil: ])..MOŻE LEPIEJ GF3TI...JAKAŚ KARTA DO 450 ZŁ!

HELP!! PROSZĘ O SZYBKO ODPOWIEDŹ BO W TYM TYGODNIU SZYKUJE SIE DO KUPNA KARTY...Z GÓRY DZIĘKI 8) 

Z POWAŻANIEM ZAGUBIONY "KWIAT"...

Po pierwsze nie pisz dużymi literami ...

Ja sam od prawie roku posiadam ATI 8500LE (obecnie zwanym ATI 9100).

Nie miałem żadnych nigdy problemów w grach. Wszystko działa znakomicie.

W wiekszości przypadków winowajcą jest sam użytkownik. Dużo ludzi to osoby które zmieniły kartę spod znaku Nvidii na kartę spod znaku ATI i przy takiej zmianie instaluja na tak zaśmiecony system operacyjny nową kartę wraz z steronikami. i tu jest pierwszy błąd kóry powoduje w większosci problemy ...

Druga sprawa że większośc osób które ma problemy ze stabilnością to osóby kóre posiadają fatalnej klasy zasilacze (Codegen , Megabajt i itd) i to właśnie tej fatalnej klasy zasilacze powodują problemy ...

I odrazu mówie wcale zasialcz nie musi być jakiejś super mocy , ja sam mam Enlighta 250W i zero problemów a znam takich co mają jeszcze słabsze zasialcze (ale dobrych i znanych marek) ...

Nie miałem problemów z zadnych grach (nowych , najnowszych i starszych).

Colin3 jaki Toca działają znakomicie.

No cóż niestety większośc problemów kóre ludzie zgłaszaja to wina delikatnie mówiąc niskiej wiedzy uzytkowników , stosowania prehistorycznych sterowników lub nieumiejętnośc zainstalowania poprawnego sterowników ...

Ja bym napewno nie wymienił karty na Geforce3 . Poprostu ten kto zobaczył jakośc obrazu na ATI (kolorki , ostrośc i filtrowanie anizotropowe) ten już nie spojrzy na Geforce3/4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO WŁAŚNIE....JAK TO W KOŃCU JEST Z NIMI???? NO BO Z TEGO CO PRZECZYTAŁEM NA FORUM SA SAME PROBLEMY Z NIMI W GRACH :cry: A PRZECIEŻ JA NIE MAM ZAMIARU KUPIĆ KARTY GRAFICZNEJ ŻEBYY ŁADNIE ŚMIGAŁA W <font color="#FF0000">[ciach!]</font> 3D MARKACH..TYLKO ZALEŻY MI NA GRACH!! NO MAJĄ JAKOŚĆ DOBRA RADKI(PODOBNO) ALE CO Z TEGO JAK CO DRÓGA GRA NIE BĘDZIE MIAŁA ARTEFAKTÓW:(...WEŹCIE MI POMÓŻNIE W WYBORZE BO NAPRAWDE MAM JUŻ MĘTLIK W GŁOWIE(ZA DUŻO ZŁEGO PRZECZYTAŁEM O RADKU. ALE I DUŻO DOBREGO[3D MARK :evil: ])..MOŻE LEPIEJ GF3TI...JAKAŚ KARTA DO 450 ZŁ!

HELP!! PROSZĘ O SZYBKO ODPOWIEDŹ BO W TYM TYGODNIU SZYKUJE SIE DO KUPNA KARTY...Z GÓRY DZIĘKI 8) 

Z POWAŻANIEM ZAGUBIONY "KWIAT"...

Po pierwsze nie pisz dużymi literami ...

Ja sam od prawie roku posiadam ATI 8500LE (obecnie zwanym ATI 9100).

Nie miałem żadnych nigdy problemów w grach. Wszystko działa znakomicie.

W wiekszości przypadków winowajcą jest sam użytkownik. Dużo ludzi to osoby które zmieniły kartę spod znaku Nvidii na kartę spod znaku ATI i przy takiej zmianie instaluja na tak zaśmiecony system operacyjny nową kartę wraz z steronikami. i tu jest pierwszy błąd kóry powoduje w większosci problemy ...

Druga sprawa że większośc osób które ma problemy ze stabilnością to osóby kóre posiadają fatalnej klasy zasilacze (Codegen , Megabajt i itd) i to właśnie tej fatalnej klasy zasilacze powodują problemy ...

I odrazu mówie wcale zasialcz nie musi być jakiejś super mocy , ja sam mam Enlighta 250W i zero problemów a znam takich co mają jeszcze słabsze zasialcze (ale dobrych i znanych marek) ...

Nie miałem problemów z zadnych grach (nowych , najnowszych i starszych).

Colin3 jaki Toca działają znakomicie.

No cóż niestety większośc problemów kóre ludzie zgłaszaja to wina delikatnie mówiąc niskiej wiedzy uzytkowników , stosowania prehistorycznych sterowników lub nieumiejętnośc zainstalowania poprawnego sterowników ...

Ja bym napewno nie wymienił karty na Geforce3 . Poprostu ten kto zobaczył jakośc obrazu na ATI (kolorki , ostrośc i filtrowanie anizotropowe) ten już nie spojrzy na Geforce3/4 :)

O jejku, Kaszpir -> wszyscy wiemy, że R8500LE sprawuje się dobrze, ale ten topic jest o 9100, a znimi co poniektórzy mają problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia pomyślcie, najpierw były radeony 8500 (275/275), 850 LE (250/500), a niby nowsze radeony 9100 mają np 250/460, co to do holery ma być ? tak samo jest z radeonami 9000 pro, wyszły nowe 9200 (niby to samo tylko z AGPx8) i już okazja do obniżania zegarów (250/500)

no dosłownie ati leci sobie w kulki, a co bedzie dalej ?

ps. do Slayera, ten Twój radeon to jest (jak napisał Kaeres) rzeczywiście LELELELELELE, pewnie pamieci masz 10 ns ? buhehehehe

a ten Twój cały komp wygląda jak z hipermarketu, ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby ci się ten XP-ek nie nie spalił ze szczęścia. Co ty masz do mojego kompa? Wyślij mi kasę na konto, to kupię leprzy :x nie kupiłem go w hipermarkecie, tylko sam złożyłem z zakupionych części w sklepie.

A Radeon ma 5 ns pamięci- tylko pytanie- a co cię to obchodzi? Przeszkadza ci to tak bardzo? Boli cię?

PS- Radeony 8500 i 9100 występują w bardzo różnych odmianach - rdzeń oscyluje 220-300 Mhz, a pamięci - są też SD-Ramy!!!! ( bez kitu- ale raczej ich w Polsce nie spotkasz) i 64 -128 bit DD-Ramy

166-300 Mhz. Najwyższe taktowania to oczywiście 300/300 w 8500 TX i nigdy nie było wersjii LELE, ani niższej. 275/275 występuje też w 9100, ale jest takich seryjnych sztuk bardzo mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorki ja mam 9100 i od poczatku mialem 250/500. A ze Saphire zaczol robic zanizone to inna sprawa.

Kucyk 3 min i moj 9100 jest 8500le i co ty na to???? To jest to samo tylko bios sie rozni.

Może i dla ciebie to 3 minuty, ale wiesz jak jest... Nie wszyscy są tak wspaniali jak ty, co niektórzy nie wiedzą jak wygląda procesor, a co tu mówić o zmianie BIOSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle to 8500 jest mniej problemowy niż 9100- tak przynajmniej mi się zaczyna wydawać- może tak jak pisano- im więcej kart na rynku, tym więcej problemów- bardzo możliwe, bo kupują ją także ludzie ( szczególnie po duzej obniżce cen), co nie mają pojęcia o sprzęcie, a kiedyś tylko ci, co się znali i mieli świadomość ryzyka ( w większości nieuzasadnionego- od ponad roku działam na kartach ATI, a także wcześniej Kyro 2) . I nie piszcie, że 9100=8500, bo to nie jest do końca prawda. U mnie np. nie chciała się karta przerobić na 9100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...