cmsydney Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Witam Ciekawy problem spotkał mnie z całkowicie nowymi komputerami. Zainstalowany windows 7, wyłączona hibernacja a komputery (kilka sztuk takich samych) po pewnym czasie same się wyłączają. Nie doszukałem się żadnej reguły. Raz w czasie bezczynności, raz podczas pracy biurowej. Problemów nie zaobserwowałem przy całkowitym obciążeniu jakimś testerem typu turture. Wyłączenie polega na tym, że komputery stają się całkowicie głuche na cokolwiek: klawiatura, przycisk włączenia. Konieczne jest odcięcie zasilania by ponownie włączyć. Raz zdarzyło się nawet taki problem, że komputer zgłosił uszkodzenie głównego biosu i musiał kompiować z zapasowego. Nie sądzę by był to problem zasilacza, który powinien spokojnie wyrabiać. Innego pomysłu nie mam. Specyfikacja: Typ procesora HexaCore AMD FX-6300, 3818 MHz (19 x 201) Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-970A-DS3P Karta wideo NVIDIA GeForce 210 (512 MB) Temperatury: Temperatury Płyta główna 33 °C (91 °F)Procesor 24 °C (75 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 25 °C (76 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 25 °C (76 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 25 °C (76 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 25 °C (76 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 5 25 °C (76 °F)Procesor nr 1 / rdzeń nr 6 25 °C (76 °F)Mostek północny (Northbridge) 31 °C (88 °F)Dioda GPU 52 °C (126 °F) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Mimo wszystko poproszę o markę i model zasilacza. Może komputery pracują na jednej listwie/gniazdku/fazie i przy spadkach napięcia wieszają się? Jak masz tam jakiś UPS, to podepnij jeden z problematycznych komputerów przez ten UPS i zobacz, czy to rozwiąże problem. Jeśli tak, to masz odpowiedź. Jest też opcja (dość mało prawdopodobna), że trafiła Ci się seria wad fabrycznych w płytach/zasilaczach. A informacje o temperaturach są przekłamane - nie ma opcji, by te procesory miały kiedykolwiek taką temperaturę - chyba, że masz na nich chłodzenie wodne, azotowe lub inne zabawki dla nerdów. W sumie tutaj sprawdzić by temperatury radiatorów na dotyk - jeśli pod obciążeniem są chłodne, to zapewne są źle zamontowane. Trzeba sprawdzić ich docisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zapomniałem o zasilaczu: modecom logic 510 Komputery nie były włączane jednocześnie. Gniazdo jest na oddzielnym bezpieczniku, podłączony tylko komputer. Nie wyłączają się.UPSa brakTo jest temperatura w spoczynku. Przy obciążeniu 100% rośnie do ok. 47C. Nie wykluczam, że odczyt jest przekłmany (Aida64 i coretemp daje te same wartości). Na dotyk radiatory są ciepłe. Ale przy kilkunastominutowym obciążeniu wszystko działa więc procesory się nie przegrzewają. Wyłączenie najczęściej występuje przy bezczynności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jeśli występuje tylko przy bezczynności, to może być kwestia ustawień - np wyłączanie dysków lub np zasilania na USB. Trzeba sprawdzić ustawienia zarządzania energią w Windows oraz w BIOS - może system próbuje włączyć tryb uśpienia, który nie jest zgodny z tymi płytami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2015 Mała aktualizacja. Okazuje się, że rozwiązaniem problemu jest najprawdopodobniej wyłączenie następujących funkcji w biosie C1E support i core c6 state. Komputery przestały się notorycznie wyłączać. Oczywiście potrzeba jeszcze czasu by to sprawdzić dokładnie ale jest wyraźna poprawa. O co zatem chodzi? Przecież to się kupy nie trzyma by oszczędzanie energii powodowało takie problemy. I od razu zaznaczę, że na pewno nie jest to prblem każdorazowego zwolnienia procesora czy przejścia w tryb uśpienia a bardzo losowo. Raz się zawiesi po 10 min bezczynności a raz po dniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2015 Dlatego nigdy nie włączam w BIOS opcji, gdy nie wiem jak działają lub nie mam pewności, że system je obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...