Skocz do zawartości
Kibis

WinXP BSoD 0x000000ed

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Mam problem z staruszkiem, mianowicie gdy zaczyna ładować się Windows (te 3 niebieskie kwadraciki w białej ramce), to zamiast ładnie się załadować, mam BSoD o nazwie [uNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME] trochę tekstu i na dole [***STOP: 0000000ED (0x8A66BE30, 0xC0000006, 0x00000000, 0x00000000)]
Czy podłączenie dysku do innego komputera i sprawdzenie go za pomocą HD tune pomogło by w diagnozie?

Teraz odpowiedzi na pytania, których się spodziewam:
-Dysk wraz z komputerem ma jakieś 7-8 lat
-Takie coś zdarzyło się kiedyś, ale później komputer z powodu przeprowadzki był jakieś pół roku schowany.
-Nie mam płyty od Windowsa
-Nie mam stacji dyskietek
-Dysk jest podłączony kablem SATA
-Nagrywarkę CD-DVD mam na ATA
-Raz dało się go uruchomić i działał, to był pierwszy raz po podłączeniu w nowym miejscu, a ja zapomniałem już o tym problemie cry.gif 
-Mogę spróbować coś tam z bootowalnym USB, tylko proszę o instrukcje
-Jestem w miarę ogarnięty, ale trzeba mi to wytłumaczyć.
-Wiem, że są rozwiązania na internecie, ale większość mówi o naprawie za pomocą płyty z systemem, albo niedostatecznie tłumaczą jak mam zrobić tego bootowalnego USB
-W tekście BSoD-a jest coś o wciskaniu klawisza F8 aby uruchomić tryb awaryjny. Nic się nie dzieje po jego wciśnięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten MemTest to trzeba podłączyć do innego PC czy na płycie się da? Ten mój wyrób zasilaczo-podobny to logic 600w. Przeglądałem przyklejone tematy, nie jestem w stanie nic zrobić z powodu braku płyty z systemem. 

A gdybym ściągnął z torrenta, to byłoby to wbrew prawu? Mam zainstalowaną wersję XP home edition SP3 32bit OEM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Torrent jest to protokół wymiany i dystrybucji plików przez Internet nie ma nic wspólnego z legalnością, czy nie. Jak posiadasz naklejkę legalizacyjną nie ma problemu skąd masz źródło tylko pamiętaj, że te OEM może być np od Della i takie źródło powinieneś zainstalować.

Jak masz możliwość, to wymontuj ten dysk i sprawdź u kolegi, czy go widzi i jeżeli nie zależy ci na danych na nim to na nowo poustawiaj partycje. Zabawę w naprawę plików i inne daruj sobie, bo nie da ci gwarancji i może dalej się sypać.

Wcześniej możesz zgrać pliki, które są ci potrzebne, na inny dysk.

Generalnie trzymaj się zasady partycja systemowa i na niej tylko to co instalujesz, na innych partycjach trzymaj rzeczy prywatne, gry, dokumenty, muzykę czy co tam chcesz. Potem przy takiej awarii wystarczy formatować systemowy i kłaść nowy system bez bólu.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym torrentem to mi chodziło o ściągnięcie jako kopię zapasową. Właśnie na danych mi bardzo zależy, gdyby nie to, zrobiłbym format już jakiś czas temu i kupiłbym Win7 albo 8.

O tej partycji systemowej kiedyś się nie myślało, teraz jest owoc tej niewiedzy.

Edytowane przez Kibis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dysk ma 7-8 lat to bardzo prawdopodobne że się skończył, a jak się nie skończył to z przyzwoitości powinien zostać zmieniony, bo ryzyko awarii jest spore

obraz windowsa możesz ściągnąć na legalu i to nie z torrentów a z normalnych stron np. winclub.pl

możesz nawet wypalić zainstalować, byle nie łamać warunków licencji, czyli np. użytkowania trial 30dni do nawet 270 dni (opcja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi