Skocz do zawartości
nimitz85

i5 2500k @4,2 + GTX670 (Asus DCU II TOP) - modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów,

Chciałbym poznać Wasze zdanie dotyczące kwestii modyfikacji mojego sprzętu ponieważ nie jestem aż tak na bieżąco, żeby samemu podjąć decyzję. Ale najpierw "drobne" wprowadzenie... 

Aktualnie mam w budzie zestaw i5 2500k podkręcony do 4,2GHz i współpracujacy z kartą GTX 670 po mocnym OC (wersja DCU II TOP od Asusa) która osiąga rezultaty na poziomie starszego brata czyli GTX 680. RAM`y to jakieś bazowe GoodRAM`y 1333 MHz  Wszystko zasilane zwykłym XFX`em PRO 550W (z lipca 2012 roku) i upchane w cichą, ale dość ciepłą obudowę Fractal Design R3. Do tego SSD.

Oczekuję dobrej płynności w wysokich ustawieniach graficznych, ale nie w żadnych super wypaśnych FPS`ach tylko we wszelkich grach "około RPG" i strategiach. 

Aktualnie na tapecie jest oczywiście jutrzejsza premiera Wiedźmina i stąd zrodził się w mojej głowie pomysł modernizacji komputera, bo w zasadzie do pozostałych (Fallout 3,Pillars of Eternity, Diablo 3, seria Cywilizacja i seria Total War) nie mogę narzekać na brak mocy obliczeniowej. Tak naprawdę problem sprawia mi tylko ten nieszczęsny Wiedźmin i ew. następne premiery gier z podobnego gatunku. 

Po przydługim wstępie pytania mam następujące:

1) czy jest jeszcze sens ruszać tą platformę (podstawka LGA1155, procesor jeszcze z generacji Sandy Bridge), czy lepiej dać dożyć jej spokojnej starości i zbierać kasę na wymianę zestawy procesor+płyta+RAM+karta graficzną w przyszłym roku.

2) jeśli jest sens, to jaką modyfikację proponowalibyście? Ja ze swojej strony myślałem o sprzedaży tego GTX`a i zakupie podkręconej 970tki, ale

a) czy wtedy procesor i RAM`y (1333MHz GoodRAM) nie będzie wąskim gardłem?

b) czy warto poczekać na premierę układów 390 od AMD i obniżkę cen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana platformy nie ma sensu , zyskasz nie wiele a sporo wydasz .

R9 390 wyjdą w okolicach czerwca , podobnie jak pozostałe R9 3xx - z tym że tylko 390 to będą nowe karty , R9 380X i niższe to będą rebrandy R9 2xx ( choć chodzą słuchy że nawet R9 390 to będzie rebrand ).

W sumie do czerwca już nie daleko - można poczekać i zobaczyć co przyniesie seria 300 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2) Nie nie będzie wąskim gardłem, nawet jeśli to różnica będzie na tyle mała że nie warto szukać szybszych.

Czy jest sens czekać?

W cenie do 1500zł dostaniesz u AMD odgrzewanego kotleta, sam zadaj sobie pytanie czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz 970-kę lub na to, na co stać cię. Resztę kiedyś zmienisz, jak będzie to miało sens od razu z przejściem na DDR4, które zaczną tanieć, kartę sprzedasz za dobre pieniądze i weźmiesz coś już na HBM-ach no i płytę z prockiem w nowej litografii.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HeatheN - masz bardzo podobną konfigurację do mojej z wyjątkiem tej 970`tki. Generalnie chodziło mi o premierę 390 (o ile to nowy chip) i 390x i jej wpływ na ceny zielonych, jeśli ruszą 980 w dół to i 970 powinna spaść. Wygląda na to, że jedyny ruch jaki mogę zrobić to zmiana karty i czekanie na sensowne procesory z platformy Skylake. 

Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę miłego dnia! :)

Edytowane przez nimitz85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już to raczej 980 mogą stanieć - bo są mocno odstające cenowo od 970 [i ma wejść 980Ti więc zwykła 980 może jej troche miejsca zrobić]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo tych niewiadomych, jednak zdecydowałem się zaczekać. Najpierw do jutrzejszej premiery Wieśka a potem ewentualnie, jak mój sprzęt pociągnie to do premiery układów AMD. Jak nic specjalnego się nie podzieje w obozie zielonych to oleję temat do następnego dużego tytułu i wtedy będę się martwił. A już teraz ustawiam zlecenie stałe na subkonto skoro całą platformę trzeba wymienić w niedalekiej perspektywie. ;)

Jeśli ktoś miałby ochotę jeszcze rzucić swoje trzy grosze to zapraszam, niemniej dzięki opiniom "przedpiszców" przygotowałem już sobie w głowie plan działania :)

Edytowane przez nimitz85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem (choć mogę się mylić) nowe radki nie wniosą za wiele. A ceny 390x będą wysokie. Szansa że 980 stanieje poniżej 2000 jest, ale za jakiś czas. Wątpię by nawet w tym roku. Niestety, ale Nvidia mocno przypomina Intela jeśli chodzi strategię cenową. Mimo że Ci pierwsi mają realną konkurencję w segmencie GPU to i tak trzymają swoje ceny i to dość długo.  Ew jak ceny spadną pod koniec roku to można szukać używek GTX 980 w cenie powiedzmy 1800 zł.   Ale patrząc na dzisiejsze oferty używek na allegro (raczej ich brak) to nie liczyłbym na to.  Tak więc zostań z tym co masz na razie. GTX 670 to wciąż mocna karta, a po OC dogania GTX 770 na stockowych zegarach. Powinna wystarczyć do Wiedźmina 3 w średnich/wysokich detalach. A może nawet ze wszystkim na high i niektórymi na Uber.  Zależy jaka rozdzielczość.   Procek wystarczy jeszcze na jakiś czas. Może i nawet na 2 lata jak gry nie będą mocno zarzynać  procka.  Spróbuj go podkręcić wyżej bo 4.2 ghz to troche mało jak na możliwości Sandy Bridge. Znaczna większkość bez problemu robiła 4.4-4.5 ghz.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Devil, poprosiłem HeatheN`a o informacje w czym trzyma i czym chłodzi swoją sztukę. Może uda mi się wejść ciut wyżej bo faktycznie 4,2 robi w zasadzie z palcem w nosie (HR02 Macho pewnie trochę mu pomaga...)  :)

HeatheN - nie chwaliłeś się nigdzie screenshotami z ustawienia BIOS`u na Twojej GD65, żebym tak na sępa mógł skopiować?   :wink2:

Wracając do modyfikacji - nie było spektakularnego skoku wydajności który byłby możliwy do osiagnięcia w ramach platformy LGA1155. Czekam na platformę LGA1151, nowe DDR4 w sensownej cenie. Przeskoczę od razu z Keplera do Pascala a Maxwell`a sobie w takim razie odpuszczę :)

Edytowane przez nimitz85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam i5 2500K na HR-02 Macho. Bez problemu idzie  na 4.6 ghz. Wyżej nie pójdzie bo trafiła mi się "normalna" sztuka co robi max 4.6 czyli jak znaczna większość tych procków. Chociaż trafiają się sztuki co robią po 5.0 ghz i wyżej. Ale to pierwsze rewizje tych procków były. Potem już nie było tak kolorowo. Osobiście na wydajność procka nie narzekam. W każdej grze radzi sobie dobrze. Inaczej sprawa się ma z GTX 770 bo w niektórych nowszych grach są jednak spradki. Głównie za sprawą małej ilość vRam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak informacyjnie, chociaż tylko liznąłem w nocy temat - Wiedźmin na stockowych zegarach i5 2500k z Asusem GTX670 DCUII TOP medium spokojnie chodził, na high odpaliłem i nie było mega spadków, ale to tylko początkowa lokalizacja. Podejrzewam, że w dużych miastach będzie słabo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi