Skocz do zawartości
Korkodylu

Upgrade komputera do 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja dziewczyna kupiła komputer używany z allegro, a ja postanowiłem dołożyć ten tysiąc by go rozbudować, ponieważ też będę z niego dość często korzystać. Komputer dotrze jutro lub pojutrze, wiem, że znajduje się tam c2q Q9650, 4 GB ramu ddr2, niestety nie wiem jakie taktowanie. Płyta główna nie wiem jaka jest, dowiedziałem się tylko tyle, że ma 4 sloty na ram. Ze zdjęcia dowiedziałem się, że zasilacz to Delta Electronics, model DPS 475CB-1 A. I tu następują moje pytani: czy zasilacz nie jest jakimś totalnym syfem i czy w przyszłości uciagnie gf 660ti? Z tego co się dowiedziałem, to do tej karty będę zmuszony kręcić procesor, chłodzenie wtedy zamierzam wymienić no i jeśli będę zmuszony, to zasilacz tez, choć wolałbym tego uniknąć. Pieniędzmi się nie podcieram. ;) z góry dziękuję za pomoc i wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delta produkuje dobre zasilacze , wiele zasilaczy od znanych i wielkich producentów ( Chieftec , BeQuiet , OCZ , Enermax , Antec etc. ) pochodzi od Delty .

Sama firma jest jednym z kilku producentów zasilaczy na świecie .

Pytanie ile ten zasilacz ma lat .

Co do GTX660Ti - nie ma sensu pakowanie tej karty do Q9650 , procek jest za słaby aby w pełni wykorzystać tą kartę , zasilacz też pewnie trzeba zmienić

Generalnie utopiliście kasę kupując tego kompa ( chyba że był za przysłowiowe grosze ) .

Zamiast pakować kolejny 1 000 zł w tego kompa to proponuję go sprzedać w całości i kupić coś nowego na nowszych częściach .

Do czego będzie ten komp używany ?

PS. nie jest to jakiś składak od HP czy Della itp.

Google po wpisaniu modelu zasialacza sugeruje że to właśnie jakiś komp od HP .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer głównie będzie używany do internetu i grania w nieco bardziej wymagające gry, nie mówię oczywiście o ultra detalach, bo na jakości grafiki raczej nam nie zależy. Nie jestem fanem Wiedzmina, bardziej zależałoby mi o odpaleniu gta5 na średnich bez HD. Nie jestem wymagajacy, a moja dziewczyna pewnie głównie będzie grała w simsy i gothica. Co do pytania o cenę, to komputer został kupiony za 500 zł, na drugi dzień gość wystawił identyczny już za 650. I tak, komputer jest od hp. Generalnie po tym co napisałeś zrezygnowałem z zajezdzania go kreceniem. Zasilacz niestety nie wiem ile ma lat, ale zapewne lata świetności ma już za sobą. Niekoniecznie obchodzi mnie to czy pieniądze zostały wyrzucone w błoto, zależy mi na jej radości z grania (i po części też mojej), do tej pory męczyla się na co najmniej 10 letniej padace z 256 ramu i jakimś athlonem, nie dociekalem już nawet jakim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1 500 zł juz byś miał całkiem sensowny komputer na nowych lub niezbyt starych częściach .

W tego HP na prawdę nie ma sensu inwestować ani złótówki , może się okazać że wymiana zasilacza czy dołożenie karty będzie bardzo trudne lub nawet nie możliwe jak ten HP ma budę typu desktop / SFF .

Choć sam zasilacz nie jest zły - realna moc ~450W i niby certyfikat 80+ .

Jak możesz to oddaj ten komputer spowrotem i zarządaj zwrotu kasy .

Potem złoży się coś dużo nowszego i sensowniejszego niż ten komp od HP .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda jest typu midi tower i szczerze mówiąc to nie ode mnie zależy czy zwrot wchodzi w grę. Ogólnie rzecz biorąc to wszystkie inne obudowy omijalem szerokim łukiem. W każdym razie dzięki za pomoc, dało mi to wiele do myślenia.

Edit: rozmawiałem z dziewczyną, uparla się, że chce ten komputer j koniec, więc chyba nie mam już za wiele do gadania. Czy ten zasilacz uciagnie Powiedzmy gtsa 450, ewentualnie nieco Mocniejsza kartę?

http://img2.aukcjoner.pl/gallery/020168888/4_f.jpg?1431722481

P.s. Piszę z telefonu, wybaczcie jeśli łamie regulamin.

Edytowane przez Korkodylu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi