Korkodylu Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Witam, moja dziewczyna kupiła komputer używany z allegro, a ja postanowiłem dołożyć ten tysiąc by go rozbudować, ponieważ też będę z niego dość często korzystać. Komputer dotrze jutro lub pojutrze, wiem, że znajduje się tam c2q Q9650, 4 GB ramu ddr2, niestety nie wiem jakie taktowanie. Płyta główna nie wiem jaka jest, dowiedziałem się tylko tyle, że ma 4 sloty na ram. Ze zdjęcia dowiedziałem się, że zasilacz to Delta Electronics, model DPS 475CB-1 A. I tu następują moje pytani: czy zasilacz nie jest jakimś totalnym syfem i czy w przyszłości uciagnie gf 660ti? Z tego co się dowiedziałem, to do tej karty będę zmuszony kręcić procesor, chłodzenie wtedy zamierzam wymienić no i jeśli będę zmuszony, to zasilacz tez, choć wolałbym tego uniknąć. Pieniędzmi się nie podcieram. ;) z góry dziękuję za pomoc i wszelkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Delta produkuje dobre zasilacze , wiele zasilaczy od znanych i wielkich producentów ( Chieftec , BeQuiet , OCZ , Enermax , Antec etc. ) pochodzi od Delty . Sama firma jest jednym z kilku producentów zasilaczy na świecie . Pytanie ile ten zasilacz ma lat . Co do GTX660Ti - nie ma sensu pakowanie tej karty do Q9650 , procek jest za słaby aby w pełni wykorzystać tą kartę , zasilacz też pewnie trzeba zmienić Generalnie utopiliście kasę kupując tego kompa ( chyba że był za przysłowiowe grosze ) . Zamiast pakować kolejny 1 000 zł w tego kompa to proponuję go sprzedać w całości i kupić coś nowego na nowszych częściach . Do czego będzie ten komp używany ? PS. nie jest to jakiś składak od HP czy Della itp. Google po wpisaniu modelu zasialacza sugeruje że to właśnie jakiś komp od HP . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodylu Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Komputer głównie będzie używany do internetu i grania w nieco bardziej wymagające gry, nie mówię oczywiście o ultra detalach, bo na jakości grafiki raczej nam nie zależy. Nie jestem fanem Wiedzmina, bardziej zależałoby mi o odpaleniu gta5 na średnich bez HD. Nie jestem wymagajacy, a moja dziewczyna pewnie głównie będzie grała w simsy i gothica. Co do pytania o cenę, to komputer został kupiony za 500 zł, na drugi dzień gość wystawił identyczny już za 650. I tak, komputer jest od hp. Generalnie po tym co napisałeś zrezygnowałem z zajezdzania go kreceniem. Zasilacz niestety nie wiem ile ma lat, ale zapewne lata świetności ma już za sobą. Niekoniecznie obchodzi mnie to czy pieniądze zostały wyrzucone w błoto, zależy mi na jej radości z grania (i po części też mojej), do tej pory męczyla się na co najmniej 10 letniej padace z 256 ramu i jakimś athlonem, nie dociekalem już nawet jakim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Za 1 500 zł juz byś miał całkiem sensowny komputer na nowych lub niezbyt starych częściach . W tego HP na prawdę nie ma sensu inwestować ani złótówki , może się okazać że wymiana zasilacza czy dołożenie karty będzie bardzo trudne lub nawet nie możliwe jak ten HP ma budę typu desktop / SFF . Choć sam zasilacz nie jest zły - realna moc ~450W i niby certyfikat 80+ . Jak możesz to oddaj ten komputer spowrotem i zarządaj zwrotu kasy . Potem złoży się coś dużo nowszego i sensowniejszego niż ten komp od HP . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodylu Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Buda jest typu midi tower i szczerze mówiąc to nie ode mnie zależy czy zwrot wchodzi w grę. Ogólnie rzecz biorąc to wszystkie inne obudowy omijalem szerokim łukiem. W każdym razie dzięki za pomoc, dało mi to wiele do myślenia. Edit: rozmawiałem z dziewczyną, uparla się, że chce ten komputer j koniec, więc chyba nie mam już za wiele do gadania. Czy ten zasilacz uciagnie Powiedzmy gtsa 450, ewentualnie nieco Mocniejsza kartę? http://img2.aukcjoner.pl/gallery/020168888/4_f.jpg?1431722481 P.s. Piszę z telefonu, wybaczcie jeśli łamie regulamin. Edytowane 20 Maja 2015 przez Korkodylu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodylu Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Bump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Zasilacz ma 450W , spokojnie poradzi sobie z kartami pokroju GTS450 czy HD7770 . Lepszych kart w rodzaju HD78xx czy GTX660 nie ma sensu tam pakować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...