Skocz do zawartości
hyaena

i5 4690k nadmierne grzanie (przed i po OC) pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niecały miesiąc temu kupiłem nowy sprzęt na morele.net

MSI Z97 Gaming 3

i5 4690K

chłodzenie SilentiumPC grandis XE1236

GTX 970 EVGA FTW

8GB RAM 2133MHz

zasilacz 550W

obudowa Zalman Z3 Plus (4 wentylatory)

dzisiaj wziąłem się za podkręcenie procesora i zwiększając stopniowo taktowanie i napięcie doszedłem do momentu gdzie na 4,3GHz oraz 1.20V procek osiągał temperatury powyżej 90st.C !! Do pomiaru wydajności używam LinX oraz IntelBurn Test. Ogromnie mnie zdziwiły tak wysokie temperatury i postanowiłem przywrócić taktowanie oraz napięcie z powrotem do ustawień początkowych 3,5GHz (+ Turbo Boost) oraz sprawdzić jakie temperatury osiąga bez podkręcania. Ku mojemu zdziwieniu nawet ten nie podkręcony już procek grzał się do 79st.C !! Nie rozumiem dlaczego tak mocno się grzeje, ludzie na takich samych konfiguracjach podkręcają do 4,5GHz nie przekraczając 75st.C przy obciążeniu...

Bardzo proszę o pomoc, czy robię coś źle?

Aha, wszystkie testy LinX czy IBT były robione przy maksymalnym stresie ~6GB RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle założone chłodzenie.

Dlaczego w dziale o ekstremalnym podkręcaniu piszesz? Nic tu ekstremalnego nie zrobiłeś. Zacznij od opanowania podstaw ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widziałem działu poświęconego standardowemu nie ekstramalnemu podkręcaniu dlatego tu napisałem, a objawy zauważyłem biorąc się za podkręcanie, ale jak ktoś może to proszę, można przenieść temat do odpowiedniego działu.

Też wydaje mi się, że to musi być coś z chłodzeniem, aczkolwiek morele.net składali mi kompa więc nie wiem jaka pasta została użyta. Aczkolwiek na rzut oka wydaje się założone odpowiednio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi