hyaena Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Witam, niecały miesiąc temu kupiłem nowy sprzęt na morele.net MSI Z97 Gaming 3 i5 4690K chłodzenie SilentiumPC grandis XE1236 GTX 970 EVGA FTW 8GB RAM 2133MHz zasilacz 550W obudowa Zalman Z3 Plus (4 wentylatory) dzisiaj wziąłem się za podkręcenie procesora i zwiększając stopniowo taktowanie i napięcie doszedłem do momentu gdzie na 4,3GHz oraz 1.20V procek osiągał temperatury powyżej 90st.C !! Do pomiaru wydajności używam LinX oraz IntelBurn Test. Ogromnie mnie zdziwiły tak wysokie temperatury i postanowiłem przywrócić taktowanie oraz napięcie z powrotem do ustawień początkowych 3,5GHz (+ Turbo Boost) oraz sprawdzić jakie temperatury osiąga bez podkręcania. Ku mojemu zdziwieniu nawet ten nie podkręcony już procek grzał się do 79st.C !! Nie rozumiem dlaczego tak mocno się grzeje, ludzie na takich samych konfiguracjach podkręcają do 4,5GHz nie przekraczając 75st.C przy obciążeniu... Bardzo proszę o pomoc, czy robię coś źle? Aha, wszystkie testy LinX czy IBT były robione przy maksymalnym stresie ~6GB RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Źle założone chłodzenie. Dlaczego w dziale o ekstremalnym podkręcaniu piszesz? Nic tu ekstremalnego nie zrobiłeś. Zacznij od opanowania podstaw ;) Edytowane 20 Maja 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyaena Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 nie widziałem działu poświęconego standardowemu nie ekstramalnemu podkręcaniu dlatego tu napisałem, a objawy zauważyłem biorąc się za podkręcanie, ale jak ktoś może to proszę, można przenieść temat do odpowiedniego działu. Też wydaje mi się, że to musi być coś z chłodzeniem, aczkolwiek morele.net składali mi kompa więc nie wiem jaka pasta została użyta. Aczkolwiek na rzut oka wydaje się założone odpowiednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Używaj domyślnego koloru czcionki. Temp. nie są tragiczne. Ile masz w normalnym użytkowaniu, np. gry? Wentylatory obudowy pracują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyaena Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 tak wszystkie wentylatory w obudowie pracują, w grach nie sprawdzalem jeszcze. Temp mogłyby być może nawet wyższe, po prostu jak na LinX'ie mi wyskoczyło 94st.C to od razu wyłączyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...