Skocz do zawartości
PsychCor3

Komputer do gier - 3500 zł + 500-600 zł na monitor.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W lipcu planuję złożyć następującą konfigurację:

- Procesor Intel Core i5-4690K 3.5 GHz BOX
- Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3
- Pamięć G.SKILL DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 RipjawsX
- Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR5 PCI-E BOX
- Nagrywarka wenętrzna DVD LG GH24NSC0 SATA czarny OEM
- Zasilacz be quiet! Power Zone 650W 80+ Bronze (BN210)
- Obudowa SilentiumPC Gladius M40
- Monitor LG 22MP55HQ-P czarny lub LG 22MP57VQ-P

Dysków nie potrzebuję, gdyż przełożę 1 TB (WD) z obecnego komputera, a SSD (Kingston - 120 GB) leży jeszcze w opakowaniu (dostałem na prezent). Cooler procesora również pominąłem (świadomie) ze względów oszczędności (czy słusznie?), gdyż na pewno (na razie) nie będę go podkręcał. Chciałbym się zmieścić (wraz z monitorem) w 4000 zł (ewentualnie max 100 zł więcej). Kolega ma tego 22mp55hq i sobie chwali, a ja obecnie używam ASUS vw192s. Komputer ma być głównie do gier, a najbardziej zależy mi, żeby można było komfortowo grać na wysokich detalach w The Crew i strzelanki typu Call of Duty czy Battlefield, po za tym chciałbym, żeby w takiej konfiguracji komputer służył mi przez ok. 4-5 lat - oczywiście zdaję sobie sprawę, że grafikę (obecna ASUS GTX 550ti) będę musiał wymienić wcześniej, żeby sprostała wymaganiom stawianym przez nadchodzące tytuły (chyba, że wyrosnę wcześniej z gier ;-)). Poproszę o jakieś opinie bądź sugestie :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o monitor warto spojrzeć na AOC i2269Vwm 3 lata gwarancji co przy obecnym sposobie produkcji budżetowych modeli ma znaczenie, tak myślę czy musisz koniecznie rzucać sie na matrycę IPS ?

do gier gdzie kąt widzenia ma mniejsze znaczenie wolałbym matrycę TN ale za to 24 cale (21,5 to mało)  np. jakiś BenQ GL2450 albo lepiej RL2455HM (czas reakcji 1ms, gwara 3 lata)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten XFX wydaje się być całkiem niezły (dodałem już go do koszyka - na wszelki wypadek), a ten be quiet! jest kiepski czy co? Po za tym inna sprawa - czy do tego zestawu jest mi potrzebny zasilacz o takiej mocy?

jeśli chodzi o monitor warto spojrzeć na AOC i2269Vwm 3 lata gwarancji co przy obecnym sposobie produkcji budżetowych modeli ma znaczenie, tak myślę czy musisz koniecznie rzucać sie na matrycę IPS ?

do gier gdzie kąt widzenia ma mniejsze znaczenie wolałbym matrycę TN ale za to 24 cale (21,5 to mało)  np. jakiś BenQ GL2450 albo lepiej RL2455HM (czas reakcji 1ms, gwara 3 lata)

Najgorsze jest to, że nie miałem styczności ani z monitorami AOC ani też z BenQ - kolega miał styczność i twierdzi, że nie był z tego monitora zadowolony. A co do AOC - byłem dziś w sklepie i facet mi stanowczo odradził monitory tej firmy, gdyż jak to określił to jest... "shit".

Kompa właściwie mogę składać już na początku czerwca, dlatego proszę o kolejne sugestie i propozycje, ale póki co dziękuję za te do tej pory :).

Edytowane przez PsychCor3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi