PsychCor3 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2015 Witam! W lipcu planuję złożyć następującą konfigurację:- Procesor Intel Core i5-4690K 3.5 GHz BOX- Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3- Pamięć G.SKILL DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 RipjawsX- Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 280X OC 3GB DDR5 PCI-E BOX- Nagrywarka wenętrzna DVD LG GH24NSC0 SATA czarny OEM- Zasilacz be quiet! Power Zone 650W 80+ Bronze (BN210)- Obudowa SilentiumPC Gladius M40- Monitor LG 22MP55HQ-P czarny lub LG 22MP57VQ-PDysków nie potrzebuję, gdyż przełożę 1 TB (WD) z obecnego komputera, a SSD (Kingston - 120 GB) leży jeszcze w opakowaniu (dostałem na prezent). Cooler procesora również pominąłem (świadomie) ze względów oszczędności (czy słusznie?), gdyż na pewno (na razie) nie będę go podkręcał. Chciałbym się zmieścić (wraz z monitorem) w 4000 zł (ewentualnie max 100 zł więcej). Kolega ma tego 22mp55hq i sobie chwali, a ja obecnie używam ASUS vw192s. Komputer ma być głównie do gier, a najbardziej zależy mi, żeby można było komfortowo grać na wysokich detalach w The Crew i strzelanki typu Call of Duty czy Battlefield, po za tym chciałbym, żeby w takiej konfiguracji komputer służył mi przez ok. 4-5 lat - oczywiście zdaję sobie sprawę, że grafikę (obecna ASUS GTX 550ti) będę musiał wymienić wcześniej, żeby sprostała wymaganiom stawianym przez nadchodzące tytuły (chyba, że wyrosnę wcześniej z gier ;-)). Poproszę o jakieś opinie bądź sugestie :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2015 jeśli chodzi o monitor warto spojrzeć na AOC i2269Vwm 3 lata gwarancji co przy obecnym sposobie produkcji budżetowych modeli ma znaczenie, tak myślę czy musisz koniecznie rzucać sie na matrycę IPS ? do gier gdzie kąt widzenia ma mniejsze znaczenie wolałbym matrycę TN ale za to 24 cale (21,5 to mało) np. jakiś BenQ GL2450 albo lepiej RL2455HM (czas reakcji 1ms, gwara 3 lata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2015 Zmienił bym zasilacz na XFX XTR 650W za 407 zł - w pełni modularne okablowanie i certyfikat 80+ Gold , a także wentylator 135 mm z łożyskiem FDB i trybem pół pasywnym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsychCor3 Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Ten XFX wydaje się być całkiem niezły (dodałem już go do koszyka - na wszelki wypadek), a ten be quiet! jest kiepski czy co? Po za tym inna sprawa - czy do tego zestawu jest mi potrzebny zasilacz o takiej mocy? jeśli chodzi o monitor warto spojrzeć na AOC i2269Vwm 3 lata gwarancji co przy obecnym sposobie produkcji budżetowych modeli ma znaczenie, tak myślę czy musisz koniecznie rzucać sie na matrycę IPS ? do gier gdzie kąt widzenia ma mniejsze znaczenie wolałbym matrycę TN ale za to 24 cale (21,5 to mało) np. jakiś BenQ GL2450 albo lepiej RL2455HM (czas reakcji 1ms, gwara 3 lata) Najgorsze jest to, że nie miałem styczności ani z monitorami AOC ani też z BenQ - kolega miał styczność i twierdzi, że nie był z tego monitora zadowolony. A co do AOC - byłem dziś w sklepie i facet mi stanowczo odradził monitory tej firmy, gdyż jak to określił to jest... "shit". Kompa właściwie mogę składać już na początku czerwca, dlatego proszę o kolejne sugestie i propozycje, ale póki co dziękuję za te do tej pory :). Edytowane 22 Maja 2015 przez PsychCor3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...