Skuls Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Witajcie, mam problem z komputerem i zbytnio nie wiem co jest tego przyczyną. Problem pojawił się jakieś kilka miesięcy temu, objawiał się tym że w momencie uruchamiania komputera, na monitorze wyświetlał się komunikat "brak sygnału", sama klawiatura też nie dawała żadnych sygnałów życia (tzw. nie świeciły się diody capslock/numlock itp.), a tak po za tym wszystkie wiatraki w komputerze się kręciły i wydawały normalny szum. Do tego komputer czasami restartował się po starcie (tzw chodził 3-4 sekundy po włączeniu, a potem restart, i tak w kółko bez żadnego sygnału na monitorze). Problem nie występował zawsze, ale z biegiem czasu się nasilał i o ile problemy na początku pojawiały się raz na 2-3 tygodnie, to w pewnym monencie stało nie nie możliwe odpalenie komputera. Jako że uzbierało się trochę kurzu w obudowie, komputer przeszedł gruntowne czyszczenie i to rozwiązało problem na jakieś 2 miesiące.Teraz wracamy do dnia dzisiejszego, jakoś w poniedziałek pojawił się znowu problem z uruchomieniem, objawy takie same jak w pierszwym przypadku( tzw. kompueter chodził, ale nie było sygnału na monitorze) Ponowne uruchomienie komputera rozwiązało problem i uruchomił się od razu. Przez weekend zamówiłem nową kartę graficzną ( gtx 970 msi OC). W dniu wczorajaszym dotarła do mnie. Po zamontowaniu PC wystartował normalnie, ale pojawił się problem związany z niewykryciem karty sieciowej, w tym wypapdku pomogła opcja przywrócenia systemu, do dnia wcześniejszego (tzw. wtedy siedziała w kompie stara karta). Niestety trafił mi się egzemlarz z piszczącymi cewkami. Z racji tej postanowiłem wyjąć kartę z obudowy i jeszccze raz podpiąć to niej zasilanie i umieścić w slocie (wiem, że bez sensu, ale łudziłem się że pomoże :D) Przy ponownym uruchomieniu komputera ponownie pojawił się problem związany z niewyryciem karty sieciowej. Tym razem przywracanie systemu nie pomogło. Następne co zrobiłem to przeinstalowanie sterowników do karty sieciowej -> też bezskuteczne. Postanowiłem przełożyć kartę sieciową do slotu PCIE 3 i w tym momnecie pojawił się już dobrze mi znany problem (tzw reset kompa przy uruchamianiu) Przełożyłem kartę sieciową do PCIE 2( tam była domyślnie ) Tym razem komputer się uruchomił, ale zamiast normalnego startu wyrzucił mnie do biosu, wcześnie racząc mnie komunikatem, że wszystkie ustawienia zostały zresetowane do ustawien domyślnych. Po uruchomienia windowsa karta sieciowa działa dobrzeSpecyfikacjaMSI B75-G43I5 3350 pR HD7850 Saphire 1 gb (stara karta) MSi GTX 970 OC 4g (nie jest to wersja gaming)Deus G1 500w8 Gb Ram 1333 mhzWindows 7 64 bit ( windows z najwoszymi aktualizacjami z racji że jest oryginalny)500 gb dysk (nie pamiętam jaki niestety)Karta sieciowa: TL-WN751NDTrochę się rozpisamłem, ale chciałem jak najdokładniej przedstawić problem. Dla mnie osobiście jest coś nie tak z płytą główną, ale średnio się na tym znam, dlatego też Was proszę o pomoc :DKartę pradobodobnie będę zwracał po weekendzie, z racji problemu z cewkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Ja zacząłbym od sprawdzenia na innym zasilaczu i to jeszcze przed odesłaniem karty. Jeśli problemy ustąpią (na hd7850), aktualizacja biosu płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuls Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Dzięki za szybką odpowiedź, BIOS był aktualizowany jakoś 2 miesiące temu, podczas czyszczenia. Na chwile obecną nie mam raczej możliwości sprawdzenia innego zasilacza, sądzisz że problemy związane z piszczenie cewek w karcie mogą pochodzić właśnie od niego? Z tego co czytałem masa 970 cierpi na ten problem, a te z MSI to w szczególności. Bardziej od piszczenia cewek martwią mnie problemy które były z wykryciem karty sieciowej oraz z samym włączaniem komputera. 2 miesiące temu do czyszczenia oddałem komputer do znajomego informatyka i podczas gruntownego czyszczenia, gdzie wyjął wszystkie podzespoły komputer zaskoczył i zaczął się normalnie uruchamiać. Nie potrafił przy tym wskazać właściwie powodu dlaczego komputer zaczął działać poprawnie, powyjmował, wyczyścił i zadziałało. Przez te dwa miesiące w budzie wiele brudu się nie uzbierał i jest w miarę czysto, więc nadmierny kurz nie jest tu przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 U nas na forum w dość obszernym temacie o gtx970 nie przypominam sobie, by ktoś skarżył się na piski. Coś tam ludzie czasami cichego (raczej nieuciążliwego) słyszeli w kartach półpasywnych. Piszczy na karcie sekcja zasilania, Zasilacz może mieć na to wpływ. Dla mnie pierwszy podejrzany to zasilacz. Pewności nie będzie to czasu wyeliminowania problemu/przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuls Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Ogólnie piszczeniem cewek na karcie się za bardzo nie przejmuje, nie jest to głośne, w momencie gdy gram z założonymi słuchawkami w ogóle mi to nie przeszkadza. Bardziej chodzi mi o ewentualną od sprzedaż karty za parę lat i związaną z tym konieczność obniżenia ceny karty. Mogę nagrać film, żebyście zobaczyli jak karta chodzi pod obciążeniem. A wracając do problemu z uruchamianiem komputera ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczną? Tak sobie pomyślałem że problem może być karta sieciowa, tak jak wcześniej pisałem czasami jej komputer nie widział (np. jak zmieniałem kartę). Z resztą podzespołów znajdował nigdy nie było problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Wygląda to na odklejający się B75. Zrób test : Komp nie wstaje ->> wyłącz go -> naciśnij palcem chipset i trzymając go włącz kompa ... jak wstanie to masz odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuls Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 Na chwile obecną komputer uruchamia się z gtx 970 bez problemów. Ogólnie piszczenie trochę ustało, a jest zdecydowanie mniejsze niż jak pierwszy raz odpaliłem Dying Light. Za pierwszym razem karta piszczała strasznie głośno, teraz gdyby nie to że komputer z racji konieczność mam na wysokości głowy pewnie nie zwróciłbym na to uwagi. Odklejający się B75? rozumiem że oznacza to że płyta jest walnięta i w przyszłości będzie czekać mnie jej wymiana? Mógłbyś trochę bardziej obrazowo opisać "naciśnij palcem chipset i trzymając go włącz kompa" Chyba nie do końca orientuję się gdzie na płycie głównej się on znajduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 1. Instrukcja do płyty do ręki. 2. Niebieski prostokąt z białym napisem MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...