Skocz do zawartości
kojoT

Czy jest sens dopłacać do R5 230 (w standardzie HD Graphics 4600)?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po kilku dniach szukania mam już całkiem rozwaloną psychikę:/ Przy ostatnim lapku nie było takiej mnogości konfiguracji:/ No więc, wstępnie wybrałem już Lenovo g510 lub g50-x. Tyłka nie urywa, ale do neta wystarczy. Nie zamierzam na tym grać ale nie zaszkodzi mieć w miarę możliwości uniwersalny sprzęt. 

I tu moje wątpliwości, bo już zbaraniałem. Na pewno i5 ale:

1) 4210M 2,6 - 3,2 GHz starszy, bardziej prądożerny ale niby wydajniejszy, 

a) ze standardowym hd4600 

b) czy warto dopłacić do R5 M230? Wg. tego co mi google zdradził to nie. Żeby było ciekawiej, znalazłem w tym          samym sklepie, w tej samej cenie wersję z 1gb i z 2gb własnej pamięci:)   

2) 5200U 2,2 - 2,7 GHz nowszy, mniej prądożerny ale wolniejszy no i w razie czego bga,

a) z hd5500

b) czy warto dopłacić za R5M330?

Wszystkie konfiguracje kosztują tyle samo (+ 200 zł za wersję z dodatkowymi GPU)

Nie zależy mi na super długiej pracy na baterii. Myślę że lepszy będzie 4210M bez radka ale proszę o Wasze zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym akurat brał  wariant 2a.

To zrozumiałe, że rPGA jest kuszące ale to już chyba nie te czasy kiedy się siedziało latami na tym samym sprzęcie. Wprawdzie w samych procesorach postęp jest niesłychanie powolny, ale za to wejścia/wyjścia, matryce mogą zaliczyć szybszy postęp w najbliższych latach.

Do tego w dobie tych lutów bez ołowiu, i tak się to wszystko będzie sypać dość szybko, więc pewnie i tak wymienisz na cos nowego za niedługi czas.

Broadwell 15W versus Haswell 37W. No brainer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FxJ: pasjans;] ew. jakieś starocie z sentymentu.

@adashi: Nie bardzo Cię rozumiem. Napisałem wcześniej że Waty mam gdzieś. Właśnie stronami x vs y się posiłkowałem i wskazują na nieznaczną przewagę (wydajnościową) haswella. 

Dodane: Dla jasności: Nie zamierzam tutaj bronić żadnych racji czy się kłócić.Chcę tylko usłyszeć jakieś sensowne za i przeciw od (w miarę możliwości) kilku osób. 

Edytowane przez kojoT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waty może i masz gdzieś, a temperatury także? Bo one wpływają na komfort użytkowania, zbijanie taktów w dół oraz trwałość płyty lapka. Nawet jeśli jakaś strona pokazuje dla tych konfiguracji przewagę wydajnościową Haswella, nie brałbym tego pod uwagę, bo to są zapewne jakieś suche liczby z jakichś benchmarków, które słabo się przekładają na codzienne odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, zamiast się rozjaśnić, sytuacja się jeszcze bardziej skomplikowała(imo). Dzięki @adashi za zainteresowanie tematem, zabiłeś mi ćwieka z tymi temperaturami...

Zacznę może od początku. Ograniczyłem wybór do http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-g510-i5-4210m-4gb-1tb_1.bhtml#opis  haswell

i http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-essential-g50-80-i5-5200u-4gb-1tb.bhtml#opis broadwell.

Wynalazłem testy podobnych konfigów tj:

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-G510.117804.0.html  i3 4gen ale 37W

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-G50-70.124255.0.html i5 4gen 15W.

Wg. w/w testów bardziej grzeje się cpu o TDP 15W. Po zrównaniu temp. otoczenia wychodzi po równo. Należy zaznaczyć, że g50-70 jest wymiarowo mniejszy(chudszy).

Dochodząc do konkluzji, znowu jestem "głupi" i wiem że nic nie wiem;]  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10%-owa różnica wydajności procesora w jakimś benchmarku nie będzie dostrzegalna w typowym codziennym użytkowaniu. No chyba że lapek będzie używany do regularnego wyliczania pi z dokładnością do miliona cyfr po przecinku.

Biorąc dowolna z tych dwóch konfiguracji i tak będziesz miał wrażenie, że czasami muli, ze względu na wolny HDD. Na pewno mój stary Samsung pobije je oba na głowę w komforcie użytkowania, choć ma znacznie słabszy procesor, bo i3-3217U. Ma za to SSD. I w najmniejszym stopniu nie mam na nim wrażenia mulenia.

Za Broadwellem wg mnie przemawia:

- nowsza technologia (niższy proces);

- niższe TDP;

- lepsza integra.

Za Haswellem wg mnie przemawia:

- nic.

Jeśli komuś wyszło, że się lapek z procesorem 15W nagrzewa mocniej niż z 37W, to może to był jakiś pechowy egzemplarz albo wada konstrukcyjna modelu, czy tam błędne ustawienie chłodzenia?

Przydałoby się faktycznie żeby się wypowiedział jakiś użytkownik konkretnie tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z doświadczenia wiem, że takie 10% przekłada się na kilka miesięcy na + kiedy czujesz że zaczyna konkretnie mulić. 

A propos mulenia o którym mówisz, to się nie martwię. Nie miałem w łapach ssd, więc nie mam do czego tęsknić;) Przyznaję, najlepsza była by hybryda.

HD 5500 jest lepsza od 4600? Czy aby na pewno?

Zgadzam się w 100%, fajnie gdyby się odezwał ktoś, kto miał w łapach w/w sprzęty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi