Skocz do zawartości
Piehursson

Karta graficzna do 1000 zł pod i5-750

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie. Chcę wymienić mojego leciwego HD4890 na coś nowego do 1000 zł.

Cały zestaw to:

CPU - i5-750@3,8Ghz (chłodzenie Zalman Flex nie pozwala pociągnąć go mocniej chociaż przy chwili wolnego zdemontuję cooler i nałożę raz jeszcze pastę STG-2, może to coś zmieni)

MOBO - MSI P55-GD65

RAM - 12GB@1600Mhz

PSU - XFX PRO Core Edition 550W

jakaś buda

dwa napędy DVD+RW

dwa HDD 500GB

Monitor z rozdzielczością natywną 1920x1200

W tej cenie w grę najpewniej wchodzą tylko GTX 960 lub R9 280/280x.

Za 960 przemawia mała prądożerność, na ogół odrobinę większa wydajność niż w przypadku R9 280 i większa kultura pracy. Zauwazyłem jednak, że w grach typu AC Unity szersza szyna i większa ilość nvram pozwala znacząco odjechać R9 280 w stosunku do GTX 960. Czy przypadkiem nowo wychodzące gry nie będą właśnie mocno wykorzystywać 3GB nvram i szerokiej szyny a co za tym idzie GTX960 nie straci w najbliższym czasie na swojej wydajności w nowych tytułach?

Z drugiej strony pozyczyłem ostatnio od swojego chrześniaka R9 270 OC aby sprawdzić jak Wiedżmin 3 poradzi sobie na takiej konfiguracji (jak się pewnie domyślacie na HD4890 nie myślał nawet aby ruszyć ;) ). W takiej konfiguracji poszedł w rozdzielczości 1920x1200, ustawienia wysokie (nvidia hairoworks off) przy średnich 35-38 FPS. Jak dla mnie rozgrywka była barddzo płynna.

W związku z powyższym zastanawiam się czy aby zakup GTX960 lub R9 280/280X nie będzie zakupem na wyrost. Czy mój procesor w takiej konfiguracji nie będzie wąskim gardłem (choć w sumie w mojej osobistej opinii jak na 5-letni CPU nawet dziś radzi sobie nad wyraz dobrze)

Liczę na Wasze konstruktywne rady.

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam GF 960 Zotac dobre wykonanie 5 lat gwarancji . Skladalem ostatnio taką kartę z FX6350 8GB ram płyta MSI na chipie 970 i sprzęt chodzi ślicznie. Patrz na gwarancję bo miałem już dwie karty Gigabyte które po 4 latach padały.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak GTX 960 i R9 280 to karty porównywalne wydajnościowo R9 280X to karta wydajniejsza pokroju GTX 770.

Jeżeli chcesz brać na przyszłość już i za nie długo lub za jakiś czas myślisz nad zmianą platformy to możesz brać R9 280X, ale jezeli chcesz wydać mniej pieniedzy to weź R9 280 lub GTX 960.

Co do procesora, spróbuj go jeszcze podciągnąć do góry, nawet ze to pierwsza generacja to jeszcze daje jednak sobie radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wybrałem 960. Dlaczego, mimo pierwotnego wyboru 280X?

- zabawa ze sterownikami,

- stara generacja,

- kultura pracy,

- temperatury,

- prąd.

+ wydajność nieco lepsza od 960, głównie dzięki 1GB vram więcej, oraz szerszej szynie.

P.S. Natomiast u Ciebie, poza CPU, będziesz tracił kilka fps też przez RAM 1600.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1000zł 

http://allegro.pl/msi-radeon-r9-290-4gb-ddr5-gwar-1-5-roku-fvm-i5415107259.html

Generalnie szukaj okazji. Jak  nie to tak jak koledzy i ty sam GTX 960 lub R9 280 wiedz też że 

http://allegro.pl/nowy-zotac-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-256-bit-i5420466785.html, to naprawdę nieduża dopłata a masz znacznie lepszą kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak GTX 960 i R9 280 to karty porównywalne wydajnościowo R9 280X to karta wydajniejsza pokroju GTX 770.

Jeżeli chcesz brać na przyszłość już i za nie długo lub za jakiś czas myślisz nad zmianą platformy to możesz brać R9 280X, ale jezeli chcesz wydać mniej pieniedzy to weź R9 280 lub GTX 960.

Co do procesora, spróbuj go jeszcze podciągnąć do góry, nawet ze to pierwsza generacja to jeszcze daje jednak sobie radę. 

Procesor na aktualnym chłodzeniu nie może pracować @4Ghz - co prawda spokojnie daje radę go wykręcić ale pod obciążeniem Zalman Flex + Enermax Cluster UCCL12 nie dają rady z temperaturami po podbiciu Vcore.

- stara generacja,

- kultura pracy,

- temperatury,

- prąd.

+ wydajność nieco lepsza od 960, głównie dzięki 1GB vram więcej, oraz szerszej szynie.

P.S. Natomiast u Ciebie, poza CPU, będziesz tracił kilka fps też przez RAM 1600.

RAM w tej chwili chodzi podkręcony @1600 (domyślnie płyta obsluguje 1333Mhz) ale płyta daje możliwość podkręcenia ramu do @2133

Za 1000zł 

http://allegro.pl/msi-radeon-r9-290-4gb-ddr5-gwar-1-5-roku-fvm-i5415107259.html

Generalnie szukaj okazji. Jak  nie to tak jak koledzy i ty sam GTX 960 lub R9 280 wiedz też że 

http://allegro.pl/nowy-zotac-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-256-bit-i5420466785.html, to naprawdę nieduża dopłata a masz znacznie lepszą kartę.

GTX 960 4GB moim zdaniem jest kompletnie nieopłacalny - w porównaniach z wersją 2GB wcale nie przedstawia wydajności wartej dopłacenia aż takich pieniędzy - ta karta jest źle wyceniona więc nie wchodzi w grę.

Co do GTX 970 to jużwcale nie jest taka mała dopłata bo przy zakupie Palita Jet Stream GTZ 960 to już się robi 500 zł różnicy a różnica między 280X a GTX 970 to prawie 400 zł. Dużo pieniędzy, szczególnie w kontekscie wymiany chłodzenia w związku z podkręceniem CPU na 4Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana chłodzenia i podkrecanie tego procka nic nie da. Miałem go @ na 4.0ghz ramy 2000. I co i jajco. W połączeniu z gtx680 skyrim się przycinal cały czas. Po wymianie na 3570k@4.5 skyrim oraz inne gry ciąć się przestały. Jak chcesz cos zmieniać to całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo że proc jest dobry to jednak max niż R9 280x bym do niego nie pakował.

Nostradamusek łaskawie nie pisz już bzdur na tym forum i najlepiej opuść je  ok ?  R9 290 w tej wersji jest za głośny. Słyszałeś jak te karty działają w stresie. Ja słyszałem i nikomu nie życzę.. Nawet Tobie...

haha hm bez sensu.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli za nic nie zmieniasz całości, to moim zdaniem z nówek max to GTX960.

W Radeony bym się na razie nie pakował. Obecna seria (R9) jest zbyt stara technologicznie. Pomijam już optymalizację sterowników i skalowanie.

Patrząc na cyferki, taki 280X powinien być zdecydowanie szybszy od 960, a jednak tak nie jest. DX12 może tu coś zmieni, ale zanim coś zacznie go w pełni wspierać, wszystko na rynku GPU zmieni się 3x.

Jednak obawiam się, że (dla Twojej natywnej 1920x1200) dławić go będzie reszta obecnego zestawu.

RAM 1600, to jedno z wąskich gardeł.

Kolejne to CPU, które mimo kręcenia, zegar w zegar sporo odstaje od obecnych konstrukcji Intela.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/msi-gtx760-gaming-2gb-gwarancja-krakow-i5427856300.html Jak używana to może ta,chłodna ,dobrze się kręci,mało prądu przy oglądaniu filmów.

No to żeś Panie dowalił teraz...

- stara generacja,

- kultura pracy,

- temperatury,

- prąd.

128bit dla 960 nie jest żadnym ograniczeniem, udowodnione to było już setki razy w różnych testach.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kociokwiku można dostać... odnosze wrażenie, że założenie tego tematu było z mojej strony co najmniej nie rozsądne ;)

Jedni pisza "masz słaby sprzęt, proc dławi, ram dławi, maks możesz wrzucić R9 270", inni z kolei "masz dobrą platformę, śmiało można ładować R9 290 lub GTX 970"... bądż mądry, pisz wiersze ;)

Najlepiej byłoby pozyczyć kilka kart począwszy od gtx 960 a na gtx970/R290 skończywszy... no ale nie mam takiej możliwości.

Z drugiej strony oglądając takie cuda jak te:

https://youtu.be/q5DLH5HEZNE

https://youtu.be/iZPYPbOipng

https://youtu.be/qYHKn4myhLg

nie wiem co mysleć o całej dyskusji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kociokwiku można dostać... odnosze wrażenie, że założenie tego tematu było z mojej strony co najmniej nie rozsądne ;)

Jedni pisza "masz słaby sprzęt, proc dławi, ram dławi, maks możesz wrzucić R9 270", inni z kolei "masz dobrą platformę, śmiało można ładować R9 290 lub GTX 970"... bądż mądry, pisz wiersze ;)

Najlepiej byłoby pozyczyć kilka kart począwszy od gtx 960 a na gtx970/R290 skończywszy... no ale nie mam takiej możliwości.

Z drugiej strony oglądając takie cuda jak te:

https://youtu.be/q5DLH5HEZNE

https://youtu.be/iZPYPbOipng

https://youtu.be/qYHKn4myhLg

nie wiem co mysleć o całej dyskusji ;)

filmiki na youtube są w 30 klatkach może stąd to wrażenie płynności. jeżeli niechcesz zmieniać sprzętu to kup sobie grafikę najlepszą na jaką cię stać a potem sam się przekonasz. jak się będzie ciąć to wina procka i tyle w temacie. 

w skyrimie było to doskonale widać gdyż niby leciało mi 60 fps ale ciągle zaliczało dołki i spadki do 40-50. tak się grać nie dało. ale skyrim lubi procki a akurat wtedy to była topowa gierka oraz topowa karta - gtx680. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego piszę , że jasność ma.

Za ile kupi taką będzie miał.

- GTX 970 lub R9 290

- GTX 960 lub R9 280

Niżej nie ma sensu schodzić. Te droższe są znacznie mocniejsze w grach i do Wieśka właśnie te bym brał. Procek moim zdaniem spokojnie da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądając i czytajać coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi GTX970... chociaż muszę to jeszcze przemyśleć bo jednak cena mnie trochę powstrzymuje. Wiadomo, że nie we wszystkich grach procesor sobie poradzi ale w zdecydowanej większości powinien w zupełności wystarczyć. Poza tym to byłby taki trochę zakup na "zaś potem", być może za jakiś czas zmienię cpu/mobo. Poczytałem także o DX12... kto wie, może jesli będzie tak kolorowo jak o tym piszą to z platformą nie rozstanę się jeszcze długi czas ;)

Pytanie tylko czy mój zasilacz przy 528W na liniii +12V poradzi sobie z podkęconym cpu i gtx970?

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi