Skocz do zawartości
HelpyJakies

PC do gier Ocena zestawu 4k+ r9 390

Rekomendowane odpowiedzi

Witam oto podzespoły jakie mam zamiar kupić:

CPU: i5 4690K

Płyta główna: MSI Z97 GAMING 3

Chłodzenie CPU:  Silentium PC GrandisXE1236

Pamięci RAM: HyperX 2x4GB DDR3-1866 Savage Series jest sens inwestować w pamiątki z taktowaniem 2400?

SSD: Crucial BX100 120GB

Zasilacz:  SilentiumPC Supremo M1 550W

Obudowa: Gelid DarkForce

HDD: Posiadam. smile.png

Karta graficzna: r9 390 od MSI (fajnie będzie pasować do płyty)

I tu pytanie czy zasilacz uciągnie to wszystko? Bo mam zamiar robić OC procka (no wiadomo jak będzie brakować mocy smile.png ) Nie decyduję się na gtx 970 bo z tym 3.5+0.5 GB się zacznie "dławić" w grach, po prostu potrzebuję grafiki której nie będę musiał zmieniać po 2 latach od zakupu pc. 

Wypowie się ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 3.5 GB to jest praktycznie mit. Mało kto zgłasza takie problemy. Bedziesz grał w FHD rozumiem ?  Jak tak to spokojnie można brać GTX 970 lub R9 290. R9 390 jest nieopłacalne. Więcej niż 3 GB-3.5GB w grach nie wkorzystasz, a karta droższa od R9 290, który wydajnościowo jest dość zbliżony. Chłodzenie weź HR-02, a zasilacz CoolerMaster G550M.

Pamięci weź te:

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr3-8gb-4gbx2-2133mhz-cl9-ares-lowprofile-dual-f3-2133c9d-8gab-723108/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A grandis nie starczy? Bo tak w zasadzie to już nie chciał bym więcej dopłacać kasy :)

Bo tak czytając i patrząc na testy nadaje się on do podkręcania tego i5. I temperatury tez spoko :)

Pamięci które podałem kolorystycznie mi pasują do tego wszystkiego no chyba ze po prostu dołożę 30zł do tych co podałem tylko z taktowaniem 2400. Jakby tak będę grac w FHD chyba :) bo w niedalekiej przyszłości mam zamiar sobie kupić też jakiś ciekawszy monitor.

Tu mi się o ten zasilacz rozchodzi czy będzie wystarczający.

Edytowane przez HelpyJakies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz będzie wystarczający, ale G550M jest sprawniejszy i lepszej jakości.   Co do chłodzenia to miałem jedno od SilentiumPC i było głośne i mało wydajne. Nie wiem jak jest z tym co wybrałeś. Mam HR-02 i jest cichę i zbiło temperatury o jakieś 11'C wzgłedem SilentiumPC Fortis HE1225. Pamietam że po zakupie tego Fortis pierwsze co musiałem zrobić to wymienić wentylator, który był po prostu głośny. Ale zrób jak uważasz. Tu masz dość to chłodzenie:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-120-rev-a-tr145-621401/

Co do ramu to owszem można wziąć 2400, ale najleiej CL10.  Co do kolorów to kwestia gustu. Ja tam nie zwracam na to uwagi, bo nie zaglądam do środko komputera by jarać się kolorami.

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-tridentx-ddr3-2x4gb-2400mhz-cl10-f3-2400c10d-8gtx-478219/

Te czerwone grzebienie można wymontować w razie jakby kolidowały z chłodzeniem.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzespoły zamawiam w proline. A tam nie ma zasilaczy od CM :(

Dobra a 2400 CL11 się nada? Co to wgle jest to CL to jest jakieś opóźnienie? Przecież gry już ciągną więcej pamięci niż te 3.5GB. Raczy ja bym kupił tego gtx-a ale no ta r9 390 wydaje się być bardziej przyszłościową kartą. No chyba że kupie r9 290. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Devil .

Akurat SPC Supremo ma większą sprawność niż G550M , ma certyfikat 80+ Gold a G550M tylko 80+ Bronze .

Lepiej brać 2 400 mhz CL10 - w grasz będzie to działać trochę lepiej niż CL11 , CL to właśnie opóźninia ramu - w teorii im niższe tym pamieć jest szybsza , oczywiście w korelacji z zegarem ramu - bo 1 600 mhz CL9 czy nawet CL8 nie będzie szybsze niż 2 400 mhz CL11 .

R9 390 to praktycznie to samo co R9 290 , jedynie czym się różni to 2x większa ilość pamięci i lekko podbite zegary GPU ale nie jest warta ~1 800 zł , R9 290 jest dużo bardziej opłacalne - wydajność prawie taka sama a karta sporo tańsza .

PS. Nie możesz zasilacza kupić w innym sklepiej ?

Chyba że całość jest składana w proline to faktycznie brać co mają w ofercie i na stanie .

Zamiast G550M zaproponuję Seasonic M12II EVO 520 W za 280 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi być w proline :). No dobra a r9 390 + i5 4690K po OC z tymi chłodzeniami dyskami to mi 550W uciągnie wgle?

G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10  torochu wysokie te radiatory są w tych pamięciach :)

No chyba że zostanę przy tych co napisałem.

Ale przecież r9 390 kupie za ok 1490zł

Edytowane przez HelpyJakies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi