Drimson Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Witam. Chciałbym Was prosic o pomoc w doborze zasilacza do tego oto zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/HLVZ0T/ oraz jego ewentualną modyfikację. Przeznaczenie tego komputera będzie głównie do gier, byc może również do lekkiego streamowania. Dlaczego w nazwie prośba o dobór akurat zasilacza? Przede wszystkim dlatego że: - PC ma byc na lata (zmiany kosmetyczne na okres ~4-5 lat) - Mam zamiar podłączyc do niego mój stary dysk SATA II jako dodatkowy magazyn danych (musiałem z powodu nieprzewidywanego wypadku nagle ze starego zrezygnowac, a nie chcę stracic danych które na nim się znajdują) - Za ~1-1.5 roku mam zamiar podłączyc jeszcze jeden HDD lub SSD w zależności od potrzeb... - ...oraz za mniej więcej taki odstęp czasu podkręcic CPU - Oczywiście prócz monitora i głośników (nie do końca pewien czy będzie to pełen zestaw 5.1 czy też się będę musiał ograniczyc do 2 satelitek) będę miał permanentnie zapchane 4-6 portów USB. Tak więc główny problem tu się przedstawia. Czy wystarczy do niego zasilacz rzędu 550W (+gold) czy lepiej zainwestowac w mocniejszy? (na przykład 630-650W (+bronze) ) Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz rady. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Podaj budżet na zasilacz. 550W spokojnie wystarczy, do tego co masz to dobre 450-500W by wystarczyło. Płytę zmieniłbym na msi HDD na solidniejszy red Ram na trident Edytowane 7 Lipca 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drimson Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Biorąc pod uwagę że muszę jeszcze kupic monitor oraz napęd (o którym zapomniałem tutaj), chciałbym się zmieścic z puszką <4500 więc tak około 350-400zł na zasilacz maksymalnie. EDIT: Widzę że polecasz mi WD red do tego zestawu. Jaka jest ogólna różnica pomiędzy nim a blue? Edytowane 7 Lipca 2015 przez Drimson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Tak jak mówi Leon166 - dobre 550W wystarczy do tego sprzętu i będzie jeszcze zapas . Z dobrych i tanich zasilaczy o podobnej mocy polecam Seasonica EVO 520 W za ~245 zł ew. dołożyć do sprawdzonego Cooler Master G550M 550W za 295 zł . Z zasilaczy z certyfikatem 80+ Gold masz np. SilentiumPC Supremo M1 Gold 550W za 310 zł czy XFX XTR 550W za 365 zł. Osobiście jak bym brał zasilacz o wysokiej sprawności to dopłacił bym do XFX XTR , SPC w kwestii PSU nie budzi jakoś zaufania - są lepsze firmy jak XFX , Antec czy Seasonic . A XTR to dobra konstrukcja od firmy Seasonic ( bazuje na SS serii G ) - w pełni modularne okablowanie oraz wentylator 135 mm z łożyskiem FDB i trybem pół pasywnym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Widzę że polecasz mi WD red do tego zestawu. Jaka jest ogólna różnica pomiędzy nim a blue? Ogromna w kulturze pracy - praktycznie niesłyszalny, do tego przystosowany do pracy ciągłej 24/7. Duża niezawodność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drimson Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Tak więc ostateczna wersja wyszła taka: http://www.morele.net/inventory/info/4L2GWY/ Ciut wyżej ale może jakoś uda się wykombinowac. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2015 Możesz ciut zaoszczędzić na pamięciach, a prędkościowo wychodzi na to samo, bo te mają lepsze opóźnienie: http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Możesz ciut zaoszczędzić na pamięciach, a prędkościowo wychodzi na to samo, bo te mają lepsze opóźnienie: http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/ Tyle, że ripjawsy mają wysoki radiator i mogą kolidować z chłodzeniem, a z tridentów można ściągnąć "grzebień". Za to na GPU można zaoszczędzić i wziąć gigabyte za 1479 - podniesienie zegarów do poziomu evga to pryszcz. Edytowane 8 Lipca 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...