RuskiBurak Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Witam, Mam zamiar kupić nowy komputer do 3000zł. Poszukałem na internecie dwie propozycje. Propozycja nr. 1 (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=37633) Procesor: Intel Core i5-4460 3.2GHz Płyta Główna: MSI intel H81 Pamięć: DDR3 8GB 1600MHz CL11 Dysk Twardy: Seagate 1TB 64MB cache SATA Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256bit Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit/s Karta dźwiękowa: 5.1 Napęd: Nagrywarka DVD-+R/RW LG SATA Zasilacz: Antec VP-PC 500W Obudowa: Spire USB3.0 Propozycja nr. 2 (http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2015?page=0,11) Procesor: Intel Core i5-4460 BOX Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H Karta graficzna: Palit GTX 770 JetStream RAM: 2x 4GB Crucial 1600 MHz CL9 Dysk twardy: WD Blue 1TB Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W Napęd: Samsung SH-224DB/BEBE Obudowa: Zalman Z3 Plus Proszę o pomoc w wybraniu zestawu. Jeśli macie jakieś inne propozycje to piszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaah Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Moja propozycja: Płyty główna: Gigabyte GA-B85M-D3H Procesor: Core i5 (1150) Intel i5-4590 3.30GHz 6MB BOX Pamięć: DDR3 GoodRam 8GB 1600MHz Play CL9 Czarne (2x4096) Dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE Karta graficzna: MSI GeForce GTX960 2048MB 128bit GAMING 2G Obudowa: SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - USB 3.0 Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W v2 Płytę główną w zestawie nr 1 co podałeś na chipsecie H81 się nie kupuje pod gry, a do pracy biurowej. Typowe pod gry są Z97, H97 (głównie pod procesory core i7) oraz B85 (pod procesory core i5). Procesor i5-4460 jest niezły, ale jak dołożysz 50 parę złotych masz i5-4590, który jest najlepszym cena/jakość prockiem z zablokowanym mnożnikiem, lepszy i5 to jedynie 4690K, który wymaga już dodatkowego chłodzenia by wykorzystać jego potencjał (podkręcanie) Pamięć możesz Crucial (obecnie najlepsze), równie dobry GoodRam Dysk bierz od WD, jest dużo mniej awaryjny niż tańszy o ~15zł? Seagate Karta graficzna pod gry high-endowa to powinna być najlepiej Geforce GTX 970 lub Radeon R9 290, ale to już będzie koszt w okolicach 1500zł za samą kartę, też nie podałeś pod jakie gry, przykładowo z Geforce GTX 960 zaproponowanym przeze mnie pograsz w wiedźmina 3 na medium przy rozdziałce 1920x1080, testy wiedźmina 3 pod konkretnymi grafikami też masz tutaj na PurePC Obudowę nie ma co brać drogiej, lepiej tańszą, Gladius M20 był nie tak dawno testowany na PurePC i opisywany w samych superlatywach, a w zestawach polecanych go nie dają bo chcą zarobić ^^ Zasilacz 500W wystarczy do tej konfiguracji co zaproponowałem. Kartę sieciową nie musisz brać, to samo kartę dźwiękową, takie rzeczy są zintegrowane na płycie głównej. Napęd dvd też niekoniecznie potrzebny, płyty dvd i cd odchodzą powoli do lamusa i są zastępowane przez nośniki flash (pendrive), windowsa też można z pendrive zainstalować zatem taki zakup to teraz kwestia mocno indywidualna. Za zestaw koło 2800,00 zł będzie Też polecam posprawdzać różne sklepy niekoniecznie faworyzowane tutaj drzwiami i oknami morele.net Edytowane 22 Lipca 2015 przez zaah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 @zaah h81 pod gry nie, bo... Now właśnie, bo co? Mama h81 od Gigabyte i grywam na niej spokojnie. Ja bym brał pierwszy zestaw bez dźwiękówki, DVD według potrzeb i obudowę tego Pana wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaah Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Sugerowanym prockiem pod chipset H81 jest core i3, a autor chce core i5 w zestawie. W skrócie, taka płyta nie wykorzysta w pełni potencjału i5, bo nie do tego została stworzona. Mini poradnik jak powinno się dobierać chipset: http://www.morele.net/wiadomosc/jaki-chipset-intel-wybrac-b85-h81-h97-czy-z97/1127/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Moja propozycja: Płyty główna: Gigabyte GA-B85M-D3H Procesor: Core i5 (1150) Intel i5-4590 3.30GHz 6MB BOX Pamięć: DDR3 GoodRam 8GB 1600MHz Play CL9 Czarne (2x4096) Dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE Karta graficzna: MSI GeForce GTX960 2048MB 128bit GAMING 2G Obudowa: SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - USB 3.0 Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W v2 Płytę główną w zestawie nr 1 co podałeś na chipsecie H81 się nie kupuje pod gry, a do pracy biurowej. Typowe pod gry są Z97, H97 (głównie pod procesory core i7) oraz B85 (pod procesory core i5). Procesor i5-4460 jest niezły, ale jak dołożysz 50 parę złotych masz i5-4590, który jest najlepszym cena/jakość prockiem z zablokowanym mnożnikiem, lepszy i5 to jedynie 4690K, który wymaga już dodatkowego chłodzenia by wykorzystać jego potencjał (podkręcanie) Pamięć możesz Crucial (obecnie najlepsze), równie dobry GoodRam Dysk bierz od WD, jest dużo mniej awaryjny niż tańszy o ~15zł? Seagate Karta graficzna pod gry high-endowa to powinna być najlepiej Geforce GTX 970 lub Radeon R9 290, ale to już będzie koszt w okolicach 1500zł za samą kartę, też nie podałeś pod jakie gry, przykładowo z Geforce GTX 960 zaproponowanym przeze mnie pograsz w wiedźmina 3 na medium przy rozdziałce 1920x1080, testy wiedźmina 3 pod konkretnymi grafikami też masz tutaj na PurePC Obudowę nie ma co brać drogiej, lepiej tańszą, Gladius M20 był nie tak dawno testowany na PurePC i opisywany w samych superlatywach, a w zestawach polecanych go nie dają bo chcą zarobić ^^ Zasilacz 500W wystarczy do tej konfiguracji co zaproponowałem. Kartę sieciową nie musisz brać, to samo kartę dźwiękową, takie rzeczy są zintegrowane na płycie głównej. Napęd dvd też niekoniecznie potrzebny, płyty dvd i cd odchodzą powoli do lamusa i są zastępowane przez nośniki flash (pendrive), windowsa też można z pendrive zainstalować zatem taki zakup to teraz kwestia mocno indywidualna. Za zestaw koło 2800,00 zł będzie Też polecam posprawdzać różne sklepy niekoniecznie faworyzowane tutaj drzwiami i oknami morele.net A może zamiast GTX 960 wybrać GTX 770? Czy te karty starczą mi na kilka lat czy np. za rok będę musiał wymieniać grafikę? Chciałbym pograć w te najnowsze tytuły na mim. średnich, HD na 50-60fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawk11 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Czy to wystarczy na kilka lat, tego nikt Ci nie powie bo nie wiadomo w jakim tempie rozwijać się będzie grafika w grach. Polecam sprawdzić ofertę esc, często mają niższe ceny niż morele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Czy to wystarczy na kilka lat, tego nikt Ci nie powie bo nie wiadomo w jakim tempie rozwijać się będzie grafika w grach. Polecam sprawdzić ofertę esc, często mają niższe ceny niż morele. Sprawdzałem niektóre zestawy i na morele taniej wychodziły :D Szkoda, że w tym zestawie (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=37633&osCsid=4e5cda911c52b39a3b63246bb2a27b18) płyta główna nie da rady, bo tak to zestawik bardzo mi pasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawk11 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Jest możliwość dowolnej zmiany podzespołów w zestawach na esc. A co do cen to porównywałem z kolei kilka kart graficznych i wyszło mi pół na pół, warto posprawdzać co taniej gdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Jest możliwość dowolnej zmiany podzespołów w zestawach na esc. A co do cen to porównywałem z kolei kilka kart graficznych i wyszło mi pół na pół, warto posprawdzać co taniej gdzie. A jak zmienić te podzespoły? :D Znalazłem tylko opcję złożenia komputera od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawk11 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Piszesz normalnie maila i Ci odsyłają z poprawioną ceną. Nie jestem pewny, ale kupując cały zestaw dają chyba jakiś upust, bo liczyłem kiedyś sobie ceny poszczególnych podzespołów i nijak nie wychodziło mi tak jak w zestawie. Generalnie goście tam się na rzeczy znają i raczej na siłę chłamu nie wciskają, rzeczowo są w stanie podpowiedzieć co warto dobrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 @zaah "Tak napisali w internetach to musi to być prawda". Mam h81m, nie mówię że jest takie same/lepsze od innych, bo ma odrobinę ograniczeń (jako że M to tylko 2 sloty RAM, do tego tylko 2x SATA 6.0 Gb/s itd.) ale siedzi na tym i5-4460 i bez problemu działa. Wziąć lepszy komponent każdy umie, dopasować do potrzeb już nie do końca. H81 bez problemu sobie radzi w tańszych konstrukcjach (u mnie niecałe 700€) i jeżeli ktoś nie potrzebuje gruszek na wierzbie to może brać. Dlatego właśnie napisałem - pierwszy zestaw (wystarczająca płyta główna, taki sam procesor, grafa lepsza co w drugim zestawie i najwyraźniej jedna kość RAM, czyli będzie można z czasem dołożyć drugą) ze zmianą na obudowę na tą co podałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) A dałoby radę zrobić jakiś zestaw za 3000-3100 z GTX 970 i i5 czy to lipny pomysł? Edytowane 23 Lipca 2015 przez RuskiBurak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 A czy przypadkiem w zestawie numero uno tak nie jest? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 A czy przypadkiem w zestawie numero uno tak nie jest? :) Jest, ale ta płyta główna mnie dręczy :D Na jaką najlepiejby zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Nie trzeba jej zmieniać, na upartego możesz na coś w stylu tej z drugiego zestawu, ale i tak specjalnie nic Ci to nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawk11 Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Myślę że różnica będzie niezauważalna. Czy H81 czy B85 to raczej jedna chwała, ta druga rzekomo lepiej współpracuje z i5, ale nie wiem czy to nie jest pic na wodę. Przy procesorach z odblokowanym mnożnikiem (K) lepsze możliwości daje Z97, ale przy zwykłych procach H81 powinna w zupełności wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Czyli mówicie żeby brać ten zestaw nr. 1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hawk11 Opublikowano 23 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Moim zdaniem tak. Napisz jeszcze co to za ram dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Moim zdaniem tak. Napisz jeszcze co to za ram dokładnie.Napisałem do nich maila i dostałem taką odpowiedz "Producent do zależnie od dostępności ale jest to crucial,goodram lub Geil." I tak patrze sobie na kartę graficzną i ona coś nie za mała? Jest to GV-N970IXOC-4GD. Wszystko będzie dobrze działało? Edytowane 24 Lipca 2015 przez RuskiBurak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrupnikPL Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2015 Bo jest ona również dostosowana do mITX, ale normalnie będzie działała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuskiBurak Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2015 Dobra, dzięki wszystkim za pomoc :D Wezmę ten zestaw nr. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...