Skocz do zawartości
Marucins

Jakie partycje "dodatkowe" mogę usunąć podczas świeżej instalacji Windows 8/10?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ekipa

Chcę na firmowym lapku przeinstalować Windows 8, ale z usunięciem starego systemu (kompletnie) oraz zrobienie porządku z dziwnymi partycjami utworzonymi prawdopodobnie przez ASUSa podczas instalacji windy.

Przy instalacji menager partycji wywalił co takiego:

IMG_8870.jpg
IMG_8871.jpg

Czy mogę usunąć te partycje, po czy wolne miejsce wskazać do instalacji systemu?

Mam tam partycje "DANE", na którą zgrałem wszystko co niezbędne (ona zostaje), jak i "RESTORE" 20 GB którą za Chiny Ludowe nie wiem jak włączyć (tzn jak z niej przywrócić system).

Więc chciałbym skupić się na partycji od 1 do 6.

Aha i jeszcze jedno. Nie wiem gdzie Windows zapisuje klucz dla tego lapka do systemu Windows. Może na tych partycjach? Naklejka z tłu to mały duperel z logo Win8 i nie ma tam keya.

Lipa byłaby gdyby po skasowaniu której z partycji system nie można było aktywować.

Edytowane przez Marucins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% klucz do Windows 8 i 8.1 został wgrany do UEFI (zakładam, że ten laptop został dostarczony z fabrycznie preinstalowaną Ósemką). Tą pierwszą partycję "Recovery / Odzyskiwanie" można spotkać także 10tce - można ją usunąć, ale trzeba upewnić, że czy będzie można łatwo wykorzystać powstałe wolne miejsce do przydzielenia roboczej partycji.

Ja bym je wszystkie wyrzucił, użył czystego ISO i zainstalował goły system (partycja rozruchowa i druga - robocza pod system i dane użytkownika) na którym donistalowałbym sterowniki Asusa plus wybrane przydatne narzędzia Asusa. ​

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi