LuciusXIII Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Witam. Potrzebuję pomocy przy złożeniu zestawu do biura. Używany będzie tylko do pracy: Office, internet, programy rachunkowe, ale również CAD (raczej proste rysunki w 2D). Podana kwota jest maksymalna (im taniej tym lepiej) ma się w niej zmieść skrzynia i monitor. Monitor upatrzyłem sobie taki (chodzi o dużą powierzchnię roboczą ze względu na CAD - rysunki raczej prostsze więc nie musi być perfekcyjne odwzorowanie kolorów): http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/lg-25um65-test.html(szczególnie, że jest wyprzedaż w neonet i można go dorwać za 590zł) Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Wow, aż z wrażenia stałem się przed chwilą posiadaczem tego monitora - zobaczy się co to warte. Jeżeli chodzi o budę to wg mnie spokojnie możesz bazować na zestawie za 800 zł z tego portalu (oparty na G1820) tylko zamiast 4 GB RAM weź 8 GB oraz ewentualnie terowy HDD bo półterówka jest skrajnie nieopłacalna. Jest tu także jeden drobny potencjalny kłopot - czy integra będzie w stanie obsłużyć rozdzielczość tego monitora. Przez wyjście DP na pewno, ale ta płyta nie posiada wyjścia DP. Na 99% obsłuży przez HDMI. Zatem W NAJGORSZYM RAZIE do zestawu trzeba będzie dołożyć byle jaką kartę graficzną, oby tylko miała wyjście dualDVI lub DP. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuciusXIII Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Chętnie zapoznam się z opinią:) (a cena jak za te parametry rzeczywiście robi wrażenie). Czy ten zestaw da radę przez min. 3 lata? (komp idzie do ojca do firmy i na pewno nie będzie wcześniej wymieniony - fajnie jakby miał możliwość rozbudowy lub zapas mocy na ten okres - ostatnio kompa kupowałem parę lat temu i nie jestem na bieżąco) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Do biura to on da radę na zawsze. Wkładasz najsłabszy możliwy procesor na platformę 1150 tak że jak najbardziej potencjał do wzmocnienia będzie. Jak od razu chcesz włożyć mocniejszy procesor (nie ma wg mnie takiej potrzeby) to G3260 za około 250 zł albo i3-4130 za około 500 zł. G1820/1840 kosztuje około 170 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuciusXIII Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 W sumie to cena ma priorytet. Zastanawiam się tylko czy programy do CAD nie będą mulić przy tworzeniu (chociaż aktualnie samo otwieranie rysunków na Sempronie 2800 i 2 GB ram daje radę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Masz tego typu obawy to weź to Pentium zamiast G1820. Różnica na korzyść będzie zauważalna, a 80 zl to żadna kasa. G3240 też możesz wziąć jakby było tańsze. i3 bez sensu brać. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) LG Ultrawide 25UM65 (2560x1080) Zalety: - jakość obrazu w odniesieniu do ceny dobra, naturalnie nie ma startu do profi-monitorów; - wielkość piksela jest dokładnie taka sama jak dla monitorów 27-calowych 1440p - to umożliwia komfortowe dzielenie okna; - OSD całkiem OK; - brak oczojebnej diody tylko taka subtelna biała, do tego można ją wyłączyć; - wąska ramka; - działa pobieranie obrazu z dwóch, trzech lub 4 źródeł (mamy 1xDP, 2xHDMI, 1xDVI), niestety nie w pełni. Wady: - małe logo LG na ramce na dole (wolałbym żeby go nie było); - nie w pełni czyli monitor nie widzi źródła z wejścia DP, ale to raczej nie jest wada monitora tylko chyba przypadłość kart na architekturze Maxwell nVidii, one mają poważne problemy z wysłaniem sygnału przez DP do większości monitorów, czasami workaroundy działają, czasami nie, u mnie z pierwszego kopa to nie zadziałało i nie chciało mi się za bardzo w to wnikać, podłączyłem przez HDMI, a Panasonica przełączyłem na integrę intela; - poważniejsza wada to brak regulacjii w pionie położenia monitora (jest tylko pochylenie); - podstawka, raz że piano black, dwa że taka "pełna" (nie da się w środku trzymać szpargałów), podstawka generalnie skrajnie paściasta; Chyba tyle. Monitor zostaje u mnie na stałe, nie odsyłam. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...