Bonusso3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Hej, Potrzebuję nowego PCta do renderowania. Wstępnie złożyłem takie o to cudo i do tego SilentiumPC Grandis (nie jest teraz dostępny). Pytanie jak zwykle, co o tym myślicie? Co byście zmienili? Może da się gdzieś zjechać z ceną? Dzięki za wszelkie uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Jak nie będziesz kręcił to odpuść sobie płytę na Z97 ew. weź coś tańszego np. Asrock Z97 Anniversary za 329 zł . Ram warto brać w jednej kości , przyda się przy późniejszej rozbudowie . Choć w przypadku ramów 2 400 mhz za dużego wyboru nie ma - w jednej kości 8GB jest tylko HyperX Savage . Trochę lepiej wygląda to w przypadku ramów 2 133 mhz - jest m.in. Mushin Redline 8GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 224 zł . Warto się zastanowić nad jakąś dodatkową kartą graficzną od NV + zamiast I7 brać I5 lub nawet I3 . I3 + mocna karta ( GTX750Ti lub wyżej ) ze względu na wspomaganie CUDA może się sprawdzić lepiej niż sam I7 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) No właśnie potrzebuję tylko mocnego CPU, grafika ma tylko obraz wyświetlić ;) A jakbym te Mushin Redline puścił na 2400 CL10? Poszłyby? Da radę puścić ten procesor na 4GHz? Tzn podbić mnożniki turbo na 40x na stałe? Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZawodSprzedawxa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Bez k w nazwie nie da sie podbic taktowania w zadnym procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Nie koniecznie , w przypadku procków non-k da się pobawić mnożnikiem trybu turbo . BCLK też można ruszać jak jest odpowiednia płyta . Przynajmniej tak było przy SB/IB , nie wiem czy to jest nadal możliwe przy HR . Zresztą ten procek ma 4 GHz w trybie turbo , koledze pewno chodzi o ustawienie tego na stałe na wszystkie rdzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 No właśnie o to mi chodzi :) Potwierdzi ktoś czy takie podbicie Turbo na stałe jest możliwe? Czyli zestaw jest ok? Nic nie zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 http://allegro.pl/asus-x79-deluxe-lga2011-8xddr3-sata3-gw-fv-wawa-i5599054070.html http://allegro.pl/intel-core-i7-4930k-3-4-ghz-6-rdzeni-12-lga-2011-i5593095382.html może używki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Używki odpadają, to raz, a po drugie cena takiej platformy zdecydowanie przekroczy te 3,5k (to ma być z monitorem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) I7 4930K + ten Asus to cenowo tylko ~400 zł wiecej a procek zdecydowanie lepszy . 6 rdzeni + HT a do tego opcja OC ( a przy tym bonus - lutowany IHS ) . Płyta ma jeszcze 6 m-cy gwary , do tego obsługa 64GB ram i pamięci 4-kanałowych . Rozważałeś w ogóle opcję rendringu via GPU ? Bo może to wyjść znacznie lepiej niż rendering na 4790 / 4930K . Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 To nie jest dla mnie zestaw tylko dla znajomej, która jest architektem. W pracy wszystko jest oparte na CPU więc nie będę jej mieszał. Części muszą być nowe, wiesz, jak padnie taka płyta po tych 6-7 miesiącach to wydatek kolejnych 700-800zł dla studenta to dosyć sporo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 W takim razie używka faktycznie odpada . Co do renderingu via GPU - to mimo wszystko optował bym za tą wersją . Zaproś koleżankę na forum lub pokaż jej jak wygląda wydajność GPU vs. CPU w renderingu . I nie mówię tu o kartach za parę k zł jak np. Titan X czy jakieś Quadro , już karty w rodzaju GT740 / R7 240 powinny coś zmienić , od lepszych / mocniejszych kartach już nie mówię . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Z Radeonami nic nie chce działać... poza Blenderem gdzie faktycznie jest szybszy niż Nvidia. Ogólnie to ma działać z programami: autocad, archicad, artlantis, 3dsmax, blender, vray. Ja się na tym jakoś tam super nie znam, ale z tego co wyczytałem to żeby w ogóle renderować z przez GPU trzeba jakąś wtyczkę, która kosztuje 300 ojro ;) Bo mam te 3,5k do wydania łącznie z monitorem. Zakładając, że wziąłbym LG na AH-IPS (450zł) i GTX650Ti (470zł) to mamy 2,6k na resztę. Jak ja mam w tym zmieścić i7? ;) BTW. trochę mnie denerwuje, że żaden portal nie prowadzi testów renderowania za pomocą GPU. Ja średnio co pół roku szukam na ten temat coś nowego (nowe wtyczki, nowe wersje programów, nowa wydajność) i nic nie mogę znaleźć poza przestarzałym testem na Tom's Hardware ;) EDIT: http://www.morele.net/inventory/info/Drpfms/ Ponad 3,6k. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...