Skocz do zawartości
nielot

Komputer dla grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Musze kupić grafikowi komputer. Głównie to plakaty etc. 

Pracuje w Indesign, photoshop, ilustrator, bridge, lightroom 

Generalnie złożyłem

http://www.morele.net/inventory/info/IZp7Yk/

Prosiłbym o opinię ewentualnie doradztwo.

Wydaje się mi że przy tworzeniu grafiki to karta nie ma dużo do roboty. Chce aby miał 32GB ramu więcej to przesada mi się wydaje. Zastanawiam się czy brać i7 4 generacji czy może poczekać na 6. Wydajnościowo SAmsung pro mi się podoba bo ma 10 lat gwarancji. Magazyn 2TB jest ok tak mi się wydaje.Co do chłodzenia, płyty, ramu (z uwagi na chłodzenie i na odległość od proca) nie jestem jeszcze zdecydowany :)

Budżet w sumie nie ograniczony :) Ale po co przeginać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co będzie bardziej wykorzystywane - CPU czy GPU ?

W układzie z wykorzystywaniem tylko CPU dodatkowa grafika jest zbędna , do wyświetlania obrazu spokojnie wystarczy integra z CPU .

W tym układzie można się zastanowić nad LGA 2011-3 i np. I7 5820K + jakaś prosta grafika do wyświetlania obrazu ( ten I7 nie ma grafiki zaszytej w sobie ).

Zminił bym obecny zestaw - jak chcesz to zostaw tego 4790K , płytę brał bym tańszą np. MSI Z97 Gaming 3 lub coś pokroju Asrock Z97 Pro4 albo jedna z tańszych płyt na Z97 - Asrock Z97 Anniversary .

Dodatkowe plusy to 6 rdzenii / 12 wątków i obsługa 64GB ramu , uboczne plusy to lutowany IHS który lepiej się sprawdzi przy OC czy większa ilość linii PCI-E .

W układzie gdzie bardziej będzie wykorzystywana grafika to I7 4790K jest zbędny , do tego spokojnie wystarczy I5 czy nawet I3 skoro więkoszość obliczeń będzie wykonywała grafika , przyda się to np. prze renderingu czy wszędzie tam gdzie trzeba przetworzyć dużą ilość danych .

Choć GTX980 to przesada , już sporo tańsze karty jak GTX750Ti czy GTX960 spokojnie wystarczą chyba że grafik robi na prawdę skomplikowane projekty i zależy mu lub wam na czasie to można się pokusić o GTX980 czy nawet wersję Ti albo Titana X .

Opcjonalnie jakieś Quadro np. K4xx czy K2000 lub wyżej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem to ogólnie do tych zastosować mowa raczej tylko o CPU, DYSK i RAM. Nic więcej. Karta graficzna musi obsłużyć dwa monitory EIZO CX271, i musi mieć jeden SP conajmniej. 32gB ramu wydaje mi się optymalnie. Grafika w procesora dla kogoś kto będzie obrabiał grafikę jest tak potrzebna jak listwa ozdobna w samochodzie. Płyta w testach wypada bardzo dobrze poza tym ma dobra kartę sieciowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej .

Jak całość obróbki będzie szła przez CPU to GTX980 jest tutaj zbędny , integra spokojnie wystarczy i ogarnie oba monitory .

Zresztą jak grafik chce wykorzystać w pełni te monitory to lepieć zamiast GTX-a kupić jakieś Quadro .

GTX nie pozwoli na wykorzystanie głębi kolorów powyżej 24-bit .

Co do płyty - tańsze płyty też wypadają dobrze , taki MSI Z97 Gaming czy GB Z97X Gaming 3  również mają dobrą sieciówkę , obie płyty są dobrze wyposażone a do tego tańsze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi