Skocz do zawartości
Terrorminator

Maszyna do gier w cenie do max 6000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytawszy sobie wcześniej, wymyśliłem poniższą konfigurację. PeCet ma być centrum multimedialnym skierowanym w 99% na granie.

Wymagane minimum 1080p z efektami graficznymi w skali 1-10 na co najmniej na 8. Wszystko musi chodzić płynnie i miodnie w znakomitej oprawie graficznej.

Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)
Płyta główna MSI Z97S SLI KRAIT EDITION, Z97S, 1150, DDR3, SATA3, SLI, (Z97S SLI KRAIT EDITION)
Pamięć RAM G. Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX
Karta graficzna MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME 4GB GDDR5(256bit) HDMI, DVI, DP (GTX 970 Gaming 100ME)
Zasilacz Be Quiet! POWER ZONE 650W 80PLUS Bronze, dla graczy (BN210) podobno posiada opcję 3 minutowego opóźnienia wyłączenia wszystkich wiatraków, co bardzo mi się podoba.

Pasta termoprzewodząca Noctua NT-H1

Chłodzenie CPU Corsair Hydro Series H110i GTX (CW-9060020-WW) lub NZXT Kraken X61 - 280mm (RL-KRX61-01) - które chłodzenie jest lepsze (cisza / wydajność) ?

Chłodzenie GPU Corsair Hydro Series H80i GT 120mm CPU Cooler (CW-9060017-WW) lub NZXT Kraken X41, 140mm (RL-KRX41-01) z adapterem NZXT Kraken G10 RL-KRG10-B1 - które chłodzenie jest lepsze (cisza / wydajność) ?

Obudowa NZXT H440 kolor biały (w Polsce koloru białego brak, przyjedzie ze Stanów)

Ma być wydajnie i estetycznie. Być może niektóre komponenty są wzięte "na wyrost" a niektóre mogą być "wąskim gardłem". Złożyłem kilka komputerów, ostatni jakieś 7 lat temu, było też chłodzenie wodne, ale widzę, że trochę się od tego czasu zmieniło. Umiejętności techniczne mam i wszystko sam sobie poskładam, gorzej ze znajomością standardów sprzętowych - trochę to poszło do przodu a ja siedziałem 7 lat na laptopach.

Posiadam:

SSD x2 Samsung 830 128GB (na gry) i 64GB (na system)

Nagrywarka DVD
System Windows 7 Pro / możliwy up do 10
Monitor HP ZR2440W 24"
HDD WD 1TB Green Power (na magazyn)

Co sądzicie o w/w konfiguracji?

Edytowane przez Terrorminator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zmień na XFX XTR 650W za 402 zł  - tańszy i ma certyfikat 80+ Gold a do tego tryb półpasywny .

Choć do 4690K i GTX970 z powodzeniem starczy wersja 550W za 365 zł .

Ew. coś od SuperFlower czy EVGA Supernova G2 .

Do gier spokojnie wystarczy 8GB , bardziej liczy się ram na karcie niż pamięć systemowa .

Kompaktowe WC sobie odpuść , za tą cenę można złożyć normalne WC które będzie wydajniejsze oraz cichsze  .

Zresztą WC przy nieskalpowanym 4690K to nienajlepszy pomysł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi