Skocz do zawartości
skdarkhorse

Nowy sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zakupić nowe części do mojego komputera, a dokładniej to płytę główną wraz z procesorem oraz około 8GB RAMu.

Karty graficznej, dysku oraz zasilacza nie potrzebuje, ponieważ niedawno zakupiłem nowe.
Zrobiłem screeny myślę, że to wszytko co potrzebujecie wiedzieć żeby mi pomóc/doradzić.

Jak dotąd sam postarałem się poszukać co nieco w internecie i znalazłem jak na chwilę obecną taką o to płytę główną

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97m-g43-lga-1150-4xddr3-vga-1x-m2-gblan-matx-z97m-g43-640730/

Nie mam pojęcia czy będzie ona dobrze współpracować z moją kartą graficzną i innymi częściami, więc pytam teraz was czy ta płyta główna, którą znalazłem jest dobrze współpracująca z moją kartą graficzną i czy możecie mi pomóc znaleźć do niej procesor i RAM tak żeby wszystko ze sobą dobrze działało.

Głównie potrzebuję tych części do grania w gry takie jak  LOL, BF4 i wiele innych nowych gier które mają strasznie duże wymagania.

Powiedzcie czy ta płyta główna jest dobra i będą ją mieć przez jeszcze kilka kolejnych lat i nie będę musiał na nią narzekać, bo jeśli tak to pomóżcie mi znaleźć inną i do niej resztę tych części, których nie będę musiał wymieniać przez najbliższe 3 lata.

Jeżeli chodzi o cenę to jestem w stanie wydać na te części około 1500 zł.

Edytowane przez skdarkhorse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Z97 Gaming 3 to prawie 1/3 budżetu , z tym ramem i I5 4690K nie zmieści się w budżecie , już sam procek i płyta to ponad 1 500 zł a ram to kolejne ~250 zł .

A do tego koszt chłodzenia .

Zresztą te Ripjawsy są trudno dostępne ( przynajmniej w morele ) i mają wysokie radiatory , lepiej brać G.Skill Ares 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 245 zł - duża dostępność i mają niskie radiatory , mniej problemów przy montażu lepszego chłodzenia .

Lepszym wyjściem będzie płyta na B85 np. Gigabyte B85M-D3H za ~260 zł + I5 4460 za 805 zł + G.Skill Ares 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL8 za 232 zł - za całość zapłaci ~1 300 zł .

Do tego chłodzenie na procka np. Thermalright True Spirit 90 M Rev.A za 110 zł .

Chyba że chce opcje z ramami 2 133 mhz /  2400 mhz - to może brać płytę na Z97 + ww. Aresy 2 133 mhz i + I5 4460 , z MSI Z97 Gaming 3 wyjdzie to  1 532 zł , z MSI Z97M-G43 wyjdzie to trochę taniej bo 1 446 zł .

Choć dla mnie płyta na Z97 i szybsze ramy są zbędne przy tym w co gra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi