Skocz do zawartości
morfeusz1805

Zasilanie zewnętrznego dysku twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym ze wszystkimi się przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum :-)

Myślałem o kupnie dysku zewnętrznego 2,5" HDD 1TB, ale chciałbym aby miał też opcję zasilania zewnętrznego (nie chcę niespodzianek w postaci niewystarczającego prądu aby uruchomić dysk). Z tego co się orientuje dysków 2,5" z własnym zasilaniem nie ma, albo jest ich strasznie mało za rozsądne pieniądze. Więc pozostaje opcja:

1. Dysk wewnętrzny + zewnętrzna obudowa z dodatkowym wejściem na zasilacz, np. http://www.morele.net/kieszen-startech-2-5-hdd-usb-3-0-s2510sm12u33-723424/

Możliwe że twardziela będę miał za grosze używanego, więc dlatego pozwoliłem sobie na droższą obudowę która ma otwory i na spodzie radiator aby urządzenie trochę ochłodzić , gdzie inne obudowy tego nie mają. Teraz takie pytania:

- czy do tej obudowy wejdzie HDD 2,5"?

- czy obudowy tańsze wykonane także z aluminium bardzo się nagrzewają tak "hermetycznie" zamknięte?

- jakie polecilibyście kieszenie tańsze czy może inne, sprawdzone, z wejściem na zasilacz, Sata1,2,3 i z USB3.0, marki firm, modele, itp.?

2. Przewód "Y" podpinany pod drugie wejście usb - odpada (nie zawsze może być do niego dostęp i nie chce zajmować drugiego - potrzebnego wejścia)

3. Aktywny HUB. Nie znam się zbytnio na elektronice ale na sąsiednim portalu ten sposób też nie jest taki oczywisty http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1903046.html#9102407

Możecie coś doradzić?

Z góry wielkie Dzięki.

Edytowane przez morfeusz1805

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że teraz z tym jest lepiej, ale także słyszałem co mówią znajomi. Czasami jednak może trafić się tak, że nie ruszy. Jezeli uda mi się załatwić jakąś darmową używkę, zostanie kupić mi tylko obudowę. Lepiej mieć jednak wyjście na zasilacz niż go nie mieć. Np. z tego co wiem tuner wiwa hd-90 którego używam musi mieć dodatkowe zasilanie dysku.

Jeszcze jedno pytanie. Czy mając w obudowie wejście na zasilacz muszę go za każdym razem używać, czy tylko wtedy, kiedy dysk ma problemy z uruchomieniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi