Skocz do zawartości
Riqsxn

Wymiana podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim, postanowiłem, że muszę coś wymienić w moim jakże słabym komputerze, w tej sprawie zgłaszam się do Was, bo sam jestem zielony :D

Na starcie zaznaczam, że zależy mi głównie na wydajności w CS:GO, przy obecnym zestawie mam około 70 FPS (czasem spada nawet do 40), a gra na takich fpsach przyjemna nie jest.

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5700 3.00 GHz

Grafika: NVIDIA GeForce GT520 

RAM: 8GB

Płyta główna: ASUS P5G41T-M LX

Obecnie budżet to około 500-600 złotych, z tego co się orientuje, GT520 to totalna klapa i głównie zakupić chciałbym grafike.

Proszę o porady, z góry dzięki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie grafika to słabeusz , to bym zmienił pierwsze .

ZA ~200 zł na allegro można dorwać znacznie lepsze HD6770 .

A za resztę wymienić procka na jakiegoś C2Q / Xeona S771 np. C2Q 6600 za ~150 zł czy Xeon E5450 za ~200 zł .

E5450 to serwerowy odpowiednik C2Q 9650 - ma takie same takty i ilość cache , na prawdę fajna opcja - szczególnie pod CS:GO który lubi mocne CPU .

Tylko zmodyfikować płytę i bios ( albo wgrać już gotowy bios z mikrokodami do Xeonów ) i gotowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega przeszedł niedawno z C2Duo na XEONA 5460 chodzi mu stabilnie na 3,6GHz i jest bardzo zadowolony, a poniżej masz temat do nich:

http://forum.purepc.pl/topic/357346-771-775-done/

Będzie boost w dobrej cenie. SSD też kupił, mówi, że niebo a ziemia teraz.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie co ma to nie wiem czy udą się coś podkręcić Xeona o Q6600 nie mówię , sekcja zasilania może zaprotestować .

Do tego same opcje w biosie .

Choć taki E5450 czy E5460 nawet na stock będzie lepszy niż PDC E5700 choćby z powodu ilości cache L2 czy ilości rdzeni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi