Skocz do zawartości
Przestrzenna

Tablet graficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Będę tworzył stronę na której będę pokazywał rozwiązania zadań z matematyki i fizyki. Potrzebny mi do tego pewien sprzęt dzięki któremu mógłbym rysować na ekranie tego urządzenia i wówczas to co ja piszę / rysuję (np. jakieś równania lub pomocnicze rysunki) byłoby widoczne na nagrywanym przeze mnie filmie "lekcji".

Co polecacie do tego ?
Czy jest to w ogóle możliwe ?
Słyszałem dużo dobrego o tabletach Wacom Intuos. Budżet: nieograniczony. Jak kosztuje dobry tablet 1500 zł, dam tyle za niego. Jakieś propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Wacom (poprzeglądaj ofertę) i nic innego..ale...

Edytor równań nie wystarczy z MS Office? Chcesz to robić online na żywo? Takie np "korki" przez neta, rozwiązywanie egzaminów z podglądem w telefonie, tablecie? Lol.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja chcę na biężąco rysować i pisać składnię pismem odręcznym

Tak dokładnie to co napisałeś.

Tak wogóle to będę potrzebował go w wersji A4 za 1,5k zł czy lepiej będzie się zaopatrzeć w wersję A5?

Chciałbym dużo pisać, więc na wersji A5 będę pewnie musiał przewijać ekran (a da się to jakoś robić bez wchodzenia do programu ?? są od tego przyciski na tym tablecie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że da się. Ja mam A3 (leciwy Wacom UD-1218-R) obsługujący 4 monitory jednocześnie.

Wacoma możesz sobie dowolnie skonfigurować, całą przestrzeń roboczą.

Np Środek to monitor/y, boki klawisze, kombinacje i jeszcze masz gesty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

A jak będę to nagrywał to mam ustawić full screen w photoshopie i programem przechwytującym ekran np. Camtasia Studio to nagrywać? JAk będę chciał zmienić jakąś opcję np. zmianę koloru żeby układ współrzędnych narysować czarnym a czerwonym sam wykres funkcji to dałoby się bez przełączania z full screen? Pewnie dałoby się ustawić kolory na X na klawiaturze ale dajmy na to trzeci kolor już nie bardzo.

Czy w jakiś inny sposób to robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tego.

Myślę, że program ma gdzieś co robisz na monitorze, zgrywa wszystko w obszarze widzialnym lub zdefiniowanym przez użytkownika - po prostu nagrywa to co widzisz Ty na monitorze i/lub ma opcje zgrywania tego obszaru, który mu zadasz.

Nie pamiętam, czy Photoshop w full screenie pozwala na pokazywanie palet, ale raczej tak. (Jak pamiętam wciskasz TAB w trybie pełnoekranowym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o coś takiego

Co do programów zgrywających to można tam określić faktyczne miejsce nagrywania tylko że mam monitor 1080p i chciałbym to robić na 1080p (na 720p spokojnie by można bylo poukrywać na nagraniu palety i narzędzia). Hmm fajnie by było w Photoshopie ustawić sobie pod skróty klawiaturowe kolory ,tylko nie wiem czy to się da.

Wiem że pod X jest zamiana koloru ale interesowałoby mnie np kliknięcie w ALT+F1 abym miał kolor taki, ALT+F2 kolor taki... potrzebne by mi były minimum 4 kolory (też nie ma co z nimi przesadzać), a nie dwa. A mimo wszystko widok palet by wyglądał komicznie dość :D

Testowałem teraz Autodesk Sketchbook pro, jest spoko ale nie ma trybu pełnoekranowego

P.S. Jutro dam kolejne "+" - dzisiaj już wykorzystałem limit :D

Edytowane przez Przestrzenna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, ja bym chciał to zrobić w 1080p i może nawet do tego 60 fps? Chociaż przy 60 klatkach ludziom z netem 4MB/s będzie się już ładować i nie będą w stanie płynnie wyświetlać...

No ale wówczas dałoby się przełączać kolory, wybierając z próbek.

Ale to na tablecie mam miziać pisaczkiem a myszką klikać kolor? xD

Bo na tablecie nie trafię na czarnym tle tak z miejsca tego do koloru, myslę że i tablet i mysz może działać jednocześnie ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jakiś programowalny przycisk z bloku jest na wywołanie palety kolorów bo te wersje Pro mają te przyciski.

Wielkie dzięki za informacje, nagrodzę to + pod kazdym postem, bo każdy pomógł. Tylko jutro i pojutrze bo tu chyba limit 2+/dzień (trochę za mało :D)

Albo palcem się po tym jedzie i to jest jako przesuwacz (ten kursor) a jak piórkiem (wichajstremxD) to wtedy maluje

Hahaha sory za teorie spiskowe ale i tak sporo mi rozjaśniłeś.

Hmm w sumie teraz muszę w PS/AI poszukać jakiegoś dobrego "pędzla" który by wyglądał jak długopis i na który nie działa nacisk (siła nacisku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U znajomej chwile sie bawilem tabletem wacoma. Jest mozliwosc ustawienia 2 trybow piorka. 1 przesuwanie piorkiem myszki jak jest minimalnie nad tabletem, czy tam po tablecie a rysowanie wymaga 2 pukniecia w pkt. 2 tryb to tablet jak kartka, wiec gdzie dotkniesz piorkiem tam od razu rysuje (odpowiedni pkt. na ekranie).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie, żeby profesjonalnie wykorzystywać te cacuszka to tworzy się coś takiego:

Taki papierowy rysunek szablonowy z funkcjami, czy co tam chcesz używać i każdemu obszarowi (każdemu przyciskowi) przypisujesz co ma robić.

Kładzie się to pod folię Wacoma (mój ma takową) i jazda. 

Jak widzisz, tutaj ten największy biały obszar to fizyczny obszar monitora, a cała reszta to takie wirtualne przyciski - klikasz piórkiem w taki przycisk i działa tak samo jak przycisk z menu, palety itd...

Oczywiście inny szablon będzie pod AutoCada, inny pod Photoshopa itd..

post-214549-0-13906200-1443079643_thumb.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi