xXSoobekXx Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 Witam, jeśli pomyliłem dział to z góry przepraszam,ale do rzeczy. Chce złożyć PC pod stare gry pod system 98/XP, chcialbym uzyc Pentium 4 Prescott lub Northwood tutaj nie wiem czy pod socket 478 czy 775 ? Jaka generacje pamieci RAM ? Ilosc to 512MB dla 98 i 4GB dla XP tak ? Chce grac na nim w gry takie jak : - Blood (cala seria) - NFS U1 & 2 - GTA I-III - Quake (cala seria) - Doom (cala seria) Karta graficzna oczywiscie Radeon, tylko nie wiem jeszcze jaka. Pamietam ze moj 2 komputer pod XP mial AMD Athlon 1800+ rzeczywisty 1513, 512RAM, karta Radeon 9200 128MB a jaka plyta glowna to juz nie pamietam. Jakie chlodzenie bedzie potrzebowac ten procesor ? Moze byc jakies tansze AIO wodne ? Od razu uprzedam, nie chce zadnych emulatorow, wirtualnych maszyn itp. chce stary komputer pod 98/XP a pozniej pod 95, tutaj tylko juz z sentymentu, stare gry juz sa :) niektore nawet nowki w folii. Jaki dysk HDD obsluguje Win 98 lub XP ? Co do cen te procesory sa tanie ok 40/50 pln w dobrym stanie i na chodzie, np. Radeon 9200 sa za smieszne pieniadze, jedyne co jest najdrozsze to nowe plyty glowne. Dziekuje za przeczytanie, licze na pomoc w konfiguracji tego komputera. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 Proponowałbym raczej jakieś tańsze C2D, Radka z serii X19x0 lub GF7600 - GF8600. Na Radeonie 9200to nie poszalejesz, a głupio byłoby oglądać pokaz slajdów 15-20 lat po premierze gry. No chyba że o ten klimat chodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) A nie lepiej pobawić się na tym co masz w Virtual PC czy VMWare itp. Np. Windows 7 Pro ( i wyżej ) i tryb XP Mode - to w zasadzie działający XP . Co do wymienionych gier - większość z nich powinna działać na Win 7 i nowych kompach , na pewno oba wymienione NFS-Y , ostatnie części Quake czy Doom-a albo GTA , GTA I / II w w wersji freeware ze strony rockstar też powinny działać . A jak już koniecznie chcesz składać zabytki pod Win 98 / XP to pamiętaj o paru zasadach : XP Dysk albo ATA albo SATA z kontrolerem działającym w trybie emulacji ATA , opcjonalnie sterowniki SATA zintegrowane z instalką XP np. za pomocą Nlite . Procek dowolny , podobnie płyta i reszta sprzętu , ram 4GB lub mniej ( wersja 32-bit , XP X64 odradzam - więcej z nim zachodu niż zabawy ) . Win 98 . Dysk ATA o małej pojemności . Jednordzeniowy procek i 512 mb lub mniej , stara płyta główna - najlepiej z czasów Socket A lub Socket 478 - nowsze płyty i chipsety mogą być dużym problemem dla Win 98 . Edytowane 24 Września 2015 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xXSoobekXx Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 A co powiecie o Raden 9800 Pro lub HD 2400 Pro ? Obie sa pod AGP 8x. Masz racje wiekszosc z tych gier powinna chodzic, ale mi niektore nawet nie chca pojsc bo sa ciagle jakies problemy a jak pojdzie to chwile pogram i jest crash. Taki komputer nie bedzie jakos drogi a taki powrot do przeszlosci uwazam za fajny i w koncu bezproblemowe granie w stare tytuly. Wlasnie o takie zasady mi chodzilo ! Dzieki wielkie bo ja tego znalezc nie moglem. Dziekuje bardzo Wam za pomoc, a Radeona 9200 i tak kupie ale go nie zamontuje jak wtedy musialem grac na niskich detalach :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) ja mam seprona 2300 i 512MB ram w szufladzie, powinny być sprawne, jak chcesz mogę ci wysłać za cenę wysyłki, aha i jeszcze napęd dvd i nagrywarkę leży i sie kurzy Edytowane 24 Września 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...