Skocz do zawartości
xXSoobekXx

Budowa starego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jeśli pomyliłem dział to z góry przepraszam,ale do rzeczy.

Chce złożyć PC pod stare gry pod system 98/XP, chcialbym uzyc Pentium 4 Prescott lub Northwood tutaj nie wiem czy pod socket 478 czy 775 ?

Jaka generacje pamieci RAM ? Ilosc to 512MB dla 98 i 4GB dla XP tak ? 

Chce grac na nim w gry takie jak :

- Blood (cala seria)

- NFS U1 & 2

- GTA I-III

- Quake (cala seria)

- Doom (cala seria)

Karta graficzna oczywiscie Radeon, tylko nie wiem jeszcze jaka.

Pamietam ze moj 2 komputer pod XP mial AMD Athlon 1800+ rzeczywisty 1513, 512RAM, karta Radeon 9200 128MB a jaka plyta glowna to juz nie pamietam.

Jakie chlodzenie bedzie potrzebowac ten procesor ? Moze byc jakies tansze AIO wodne ?

Od razu uprzedam, nie chce zadnych emulatorow, wirtualnych maszyn itp. chce stary komputer pod 98/XP a pozniej pod 95, tutaj tylko juz z sentymentu, stare gry juz sa :) niektore nawet nowki w folii. 

Jaki dysk HDD obsluguje Win 98 lub XP ? 

Co do cen te procesory sa tanie ok 40/50 pln w dobrym stanie i na chodzie, np. Radeon 9200 sa za smieszne pieniadze, jedyne co jest najdrozsze to nowe plyty glowne. 

Dziekuje za przeczytanie, licze na pomoc w konfiguracji tego komputera.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej pobawić się na tym co masz w Virtual PC czy VMWare itp.

Np. Windows 7 Pro ( i wyżej ) i tryb XP Mode - to w zasadzie działający XP .

Co do wymienionych gier - większość z nich powinna działać na Win 7 i nowych kompach , na pewno oba wymienione NFS-Y , ostatnie części Quake czy Doom-a albo GTA , GTA I / II w w wersji freeware ze strony rockstar też powinny działać .

A jak już koniecznie chcesz składać zabytki pod Win 98 / XP to pamiętaj o paru zasadach :

XP

Dysk albo ATA albo SATA z kontrolerem działającym w trybie emulacji ATA , opcjonalnie sterowniki SATA zintegrowane z instalką XP np. za pomocą Nlite .

Procek dowolny , podobnie płyta i reszta sprzętu , ram 4GB lub mniej ( wersja 32-bit , XP X64 odradzam - więcej z nim zachodu niż zabawy ) .

Win 98 .

Dysk ATA o małej pojemności .

Jednordzeniowy procek i 512 mb lub mniej , stara płyta główna - najlepiej z czasów Socket A lub Socket 478 - nowsze płyty i chipsety mogą być dużym problemem dla Win 98 .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Raden 9800 Pro lub HD 2400 Pro ? Obie sa pod AGP 8x.

Masz racje wiekszosc z tych gier powinna chodzic, ale mi niektore nawet nie chca pojsc bo sa ciagle jakies problemy a jak pojdzie to chwile pogram i jest crash. Taki komputer nie bedzie jakos drogi a taki powrot do przeszlosci uwazam za fajny i w koncu bezproblemowe granie w stare tytuly.

Wlasnie o takie zasady mi chodzilo ! Dzieki wielkie bo ja tego znalezc nie moglem.

Dziekuje bardzo Wam za pomoc, a Radeona 9200 i tak kupie ale go nie zamontuje jak wtedy musialem grac na niskich detalach :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi