aerial Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 Może komuś się przyda, trochę doświadczeń z budowaniem energooszczędnego ale dość żwawego itxa. Buda cubitek mini center, kostka 10l, zasilacz nad cpu, więc limit wysokości coolera. Problemy były z temperaturami, przepływem powietrza, piszczał mi psu, dlatego wstawiłem tego coolermastera, który dodatkowo ma świetną wydajność pod niskim obciążeniem (93% @ 100w). Wszystkie graty to używki kupione za ułamek ceny nowych, także nie krzywcie się że wpakowałem cryoriga c1 na i3 :) Był tani. Bebechy: i3 4360 @ cryorig c1 + noiseblocker xl1 600rpm msi h81i 2x4gb 1600mhz gtx750ti gigabyte + zalman vf900 radiator + noiseblocker xl1 600rpm ssd 500gb psu cm v550s (fanswap noiseblocker @ 600rpm) cubitek mini center Podkładane: Złożenie dość nieprzyjemne, trzeba np. podpinać kabelki power/led przed założeniem coolera na cpu, inaczej nie ma dojścia. Dałem też kartonową osłonę, przykręconą do coolera na cpu, tak że zasilacz który po włożeniu ciągnie bezpośrednio znad cpu, ma tylko dostęp do coolera na cpu. Wszystko inne jest szczelne, także całe powietrze ładnie idzie przez zasilacz. Wycięty otwór na wlot powietrza na dole, akurat wypada na wentyl na gpu. Stareńki zalman vf900, daję rade z tą kartą, ale wentyl marny jak na standard jaki mnie interesuje, na 5v lekko trze łożysko, za głośny dla mnie. Ale nie ma nic z czym nie poradzą sobie trytki :) Bonus: Wielkość cubiteka w odniesieniu do tj07 (7x większa) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 No i git :) W biosie grafiki grzebałeś, np. napięcie rdzenia w dół? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 Jeszcze nie, ale wiem że można zyskać na tym. Do ilu średnio daje się zejść na 750ti? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 Wszystko zależy ile chcesz mieć MHz na rdzeniu. Jak odpalałem mini-maxwella na płycie thin mini (teoretycznie dla PCIe jest ograniczenie do 25W) to dla pewności zjechałem z napięciem do równego jednego wolta, 1200MHz na rdzeniu, power target 30W (ledwo co dobijał do 80% w gpu-z). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Jeszcze nie byłem do końca zadowolony z temperatur na gpu przy maksymalnym obciążeniu. Czy do cubiteka mini wejdzie accelero s1? :E Wymaga to pewnych modyfikacji: W takiej postaci wchodzi na styk, ale żeby włożyć kartę do środka potrzeba: - wymontować cooler na cpu - usunąć z karty śledzia Jak widać wchodzi absolutnie na styk chłodzenie dotyka przedniego panelu. Tak uszczelniam cooler cpu żeby zasilacz zasysał tylko przez niego I tutaj całość przed zamknięciem panelu bocznego: Nie jest to ładne, ale działa :E Absolutna cisza, chyba najcichszy komputer jaki miałem, z racji na brak hdd, i wentyle na 600rpm. Wydajność normalna jak desktopa z takim i3 i 750ti, można robić oc na gpu, max temperatura 60 stopni na stockowym napięciu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 Ciekawy podgrzewany cokół dla kota :D Ja bym jednak wywalił te maksowania na radiatorach oraz bym zdjął obudowę z zasilacza - wiadomo, trochę niebezpieczniej, ale powietrze trochę lepiej wszędzie lata. A jak temperatury jakbys obrocil radiator na cpu o 90 stopni? (jesli sie da...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...