netkucyk Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Witajcie kochani. Wujek niedługo wyjeżdża z kraju i kompa starego się pozbywał, ale został mu cooler CPU i postanowił mi go sprezentować. Jutro mi go podrzuci. Wiem, że ten cooler kosztował 340 zł i mam problem, bo nie wiem jakiego kompa całego, nowego składać, poza coolerem cpu za 340 zł nie mam nic i nie licząc ramu, obudowy, płyty głównej, które sam sobie dobiorę mam z 800 zł na kartę graficzną oraz mam naciągane ledwie 800 zł na procesor więc co najwyżej wystarczy na i5 4460 z zablokowanym mnożnikiem, ale wtedy cooler nie będzie mi potrzebny, bo procka tego nie da się kręcić i nie wiem czy nie lepiej (mając już ten cooler dobry) kupić procka AMD jakiegoś i go podkręcić, wziąłbym wtedy r9 380 wersję 4 GB i miał spokój, a tak to może być mały problem bo ten i5 za 800 zł to tak ledwo byłby kupiony, a z 4 GB kartą byłby problem. Nie zarabiam, a pieniędzy nie dostaję więc nie mam jak odłożyć i nie mam jak zarobić (do rozdawania ulotek w moim małym mieście nie ma szans, próbowałem znaleźć). Więc co waszym zdaniem będzie najlepiej kupić mają te naciągane 1500-1600 zł na CPU + GPU? i mając za darmo cpu cooler za 340 zł? I wali mnie to czy będę miał 40 fpsów w jakiejś grze, nie muszę mieć 60 klatek jak wielu graczy, mi stałe 30 klatek wystarcza, ale muszą być stałe bez spadków, nie muszę grać na ultra detalach, AA spokojnie mogę wyłączyć, a cienie dać na low. Chcę tylko by procek dał radę 30 fpsów utrzymywać w single playerowych grac takich gdzie fizyki może być dużo (bo wiecie jaka ta moda na survival mmo gry z budowaniem domków, h1z1, rust, dayz i jakieś early gry z budowaniem zamków z klocków). Po prostu 30 fps stałych musi być i nie patrzę na to, że procek nr jeden w 3 grach ma 57 fpsów, a procek nr osiem ma w tych samych 3 grach 51 fpsy, takie różnice wiszą mi. Nie jestem nałogowym graczem, nie gram zbyt często w gry sieciowe, a jeśli czasem w coś online gram, to w nic wymagającego. A gry singleplayerowe to w każdej grze bez wyjątku wystarczy mi 30 stałych klatek więc nie patrzcie na mnie jak na typowego gracza z gimbazy, dla którego każda klatka się liczy. To, że w jakiejś jednej grze lub trzech na 15 będę miał nawet w skrajnym przypadku 35 stałych fpsów zamiast stałych 58 to mi to wisi, bo do tej pory przechodziłem całą masę gier na niestałych klatkach wahających się między 24, a 35 fps i nie narzekałem. Dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winged Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 jeśli chodzi o gpu to w tym wypadku właściwie wchodzi w gre tylko r9 380 lub gtx 960, jeśli wybierzesz procesor amd to wtedy gpu nvidii będzie dobrym wyborem ze względu na mniejszy narzut na cpu, z nowych procesorów to jedynie i3 w tym budżecie, z amd to fx 6300 lub 4300 http://www.morele.net/procesor-amd-fx-4300-4-rdzenie-3-8-ghz-piledriver-socket-am3-bulk-fd4300wmw4mhk-630951/ tanszej opcji chyba nie ma :) http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd mysle ze ten link bedzie pomocny jeśli w gre wchodza używki to myśle ze któryś i5 na socket 1155 spełni twoje oczekiwania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) I tak i5 4460 będzie sporo wydajniejszy w grach od nawet bardzo mocno podkręconego AMD. Wysokiej jakości chłodzenie procesora ci się przyda nawet do zablokowanego procesora odwdzięczy ci się ciszą i niższymi temperaturami procesora i w budzie, a kiedyś może wymienisz procesor z K do podkręcania. Lub sprzedaj to chłodzenie i kup i5 4460 z grafiką r9 280/gtx 960 jeśli brakuję ci kasy. Edytowane 24 Października 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 jak wyżej sprzedaj chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...