Skocz do zawartości
bbc20000

Jaka masz pamiec i co myslisz o 1GB pamieci

Pamiec w twoim PC  

1. 1. Pamiec w twoim PC

• 1. NoName
      44
    • 2. Corsair
      6
    • 3. OCZ
      4
    • 4. Crucial
      1
    • 5. Samsung
      15
    • 6. KingMAX
      0
    • 7. Kingston
      34
    • 8. TwinMOS
      42
    • 9. Mushkin
      0
    • 10. Micron
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze 1GB jest potrzebny poniewaz.

1. Wiele gier lubi miec 1GB. Na przyklad Battlefield1942 

2. Takze zauwazylem ze komputer troche jednak swapp-uje(jak to sie pisze w jezyku polskim ?) przy 512MB jesli masz wiele programow rezydentalnych wlaczonych w tym samym czasie.

3. Zwiazane z 2 to jest ze twardy dysk jest najwolniejsza czescia systemu i extra pamiec zmniejsza potrzebe uzywania HD przez komputer przez co system lepiej chodzi.

:arrow: bbc20000 - w zupelnosci sie z Toba zgadzam. swoja wypowiedz pisalem z punktu widzenia 'normalnego uzytkownika komputera. jezeli posiadlabym odpowiednie fundusze uaktualnilbym niektore podzespoly mojego kompa, a jezeli pozostalaby jeszcze jakas kasa, to 512 MB dodatkowej pamieci jak najbardziej przydaloby sie. swojego kompa staram sie wykozystywac maxymalninie w miare moich mozliwosci i pomyslow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze 1GB jest potrzebny poniewaz.

1. Wiele gier lubi miec 1GB. Na przyklad Battlefield1942 

2. Takze zauwazylem ze komputer troche jednak swapp-uje(jak to sie pisze w jezyku polskim ?) przy 512MB jesli masz wiele programow rezydentalnych wlaczonych w tym samym czasie.

3. Zwiazane z 2 to jest ze twardy dysk jest najwolniejsza czescia systemu i extra pamiec zmniejsza potrzebe uzywania HD przez komputer przez co system lepiej chodzi.

:arrow: bbc20000 - w zupelnosci sie z Toba zgadzam. swoja wypowiedz pisalem z punktu widzenia 'normalnego uzytkownika komputera. jezeli posiadlabym odpowiednie fundusze uaktualnilbym niektore podzespoly mojego kompa, a jezeli pozostalaby jeszcze jakas kasa, to 512 MB dodatkowej pamieci jak najbardziej przydaloby sie. swojego kompa staram sie wykozystywac maxymalninie w miare moich mozliwosci i pomyslow.

oczywiscie macie racje panowie,ale z punktu widzenia zwyklego zjadacza chleba,512MB ramu w zupelnosci wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infineon PC333@266 :) 6-2-2-2 chodza@400 8-2-2-2

Infineon 333 Mhz, CL 2,5 6 ns - 2-2-2-2 stabilnie

hehe :lol: ale masz timingi ostre. oo o jeszcze to CL... najpierw 2,5 z pozniej juz 2 wiec jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 512 Kingstona i 2x256 (wszystkie 333MHz) Elixir i chodzą na 418MHz na BySPD a na 355MHz na 2-2-2-5.

Co do 1GB - jeżeli masz wyłączonego swapa, to w bardziej wymagających grach czy programach komp potrafi "się zbuntować" z 1GB takich cyrków nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infineon PC333@266 :) 6-2-2-2 chodza@400 8-2-2-2

Infineon 333 Mhz, CL 2,5 6 ns - 2-2-2-2 stabilnie

hehe :lol: ale masz timingi ostre. oo o jeszcze to CL... najpierw 2,5 z pozniej juz 2 wiec jak to jest?

CL 2,5 to standardowe ustawienia.

Teraz mam ustawione CL na 2.

Po podniesieniu napięcia z 2,5 V do 2,6 pamięci chodzą na Time Command 1, tak więc teraz mam 2-2-2-1 8)

Mam pytanko, jak ustawić bank Interleave : Disabled, 2 czy 4 ????

Takie samo pytanko mam co do "In order queue depth". Mam ustawione na 4, czy to ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszna ankieta... a co z geil'ami... są zajebist...e i nie narzekam ... a jesli chodzi o 1 gb... no cóz poki co .. zupelnie nie potrzebne.. ale a jakies pol roku... bedzie niezbedne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywam kompa do tworzenia grafiki 3d. 512 ramu mi styka do wszystkiego. XP chodzi tak jak powinien. Watpie czy chodzilby lepiej na 1 GB.

Druga sprawa, ze mi wiecej ramu nie ruszy plyta :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Mam Hyper-Xsy 2x256 MB

2. 1Gb ramu to raczej jest zbędny wydatek

zbędny jak zbędny - jeżeli nie za bardzo masz co wymienić w kompie (za dużo trzeba dołożyć) to inwestycja w ram jest jak najbardziej uzasadniona - na nim najmniej się traci a tak wcześniej czy później trzeba będzie go dokupić (na pewno jak wyjdzie Longhorn)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam xp i 256 kingstona 333 - dziala spox system sie nie tnie nie wiem czemu sie czepiacie - niestety do grafiki mi brakuje ale mialem wymiene sprzetu i musze poczekac jeszcze na ram

a tak na marginesie slyszalem ze wkladanie kosci roznych pojemnosci ma sie jakos nijako do wydajnosci :( czy do mojej 256mb dokupic druga czy zbierac na 512 i sprzedac moja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kingston 333 1x512MB

2. Myśle nad drugim 512MB, Championship Manager by się ucieszył, a ja z nim ;)

Już na 512MB wyłaczyłem swapa (winXP) ale okazyjnie jak przesadze z ilością programów to win zwalnia i pisze że powiększa rozmiar swapa (:?:). Tak więc 1 GB nie byłby złym rozwiązaniem.

BTW. Pamiętam jak kupiłem pierwszego PC (386SX) i wszyscy kumple pytali po co mi 4 mb ramu, a potem wyszedł pierwszy Comanche i tylko u mnie chodzil :cool: IMO ramu nigdy zbyt wiele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpisałem się pod twinmosem mimo, że takiej nie mam. mam elixiry 333 256 MB, może za jakiś czas wymienię na 512 MB właśnie twinmos.

mam elixiry bo były tanie, 110zł a miałem durona 800 więc kręcenie marne. teraz lata jak w podpisie i mi wystarcza ale pół giga zawsze będzie działało lepiej.

a dlaczego będzie twinmos : bo chodzą na ustawieniach wyższych niż nominalne, bo można podkręcić i są stosunkowo niedrogie. czyli pamięci średniej klasy za kasę ze średniej klasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja was zaskocze swoimi kongstonami i to sdramy pc 133 2x512mb dzialaja wysmienice max (180 mhz) ale maja jedno ale nie lubia wysokiego fsb wiecej nie moge dac niz 130 nawet jak zmienie mnoznik :( pewni brakuje im voltow a na samsungach 256 x1 doszedlem fsb do 164 i dzilalay dziwne ale szczerze polecam 1 GB jest znaczna roznica :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam xp i 256 kingstona 333 - dziala spox system sie nie tnie nie wiem czemu sie czepiacie - niestety do grafiki mi brakuje ale mialem wymiene sprzetu i musze poczekac jeszcze na ram

a tak na marginesie slyszalem ze wkladanie kosci roznych pojemnosci ma sie jakos nijako do wydajnosci :( czy do mojej 256mb dokupic druga czy zbierac na 512 i sprzedac moja?

1 - winXP i 256MB RAM to konfig dla "wytrwałych" - sam miałem coś takiego i bardzo dziękuję

2 - kości różnych pojemności działają tak samo jak jednakowych (poza DualDDR) - sprzedawanie kości jest raczej mało opłacalne (chyba, że ktoś zapłaci jak za nową)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po miesiacu uzytkowania Windows XP z 1GB pamieci musze powiedziec ze jednak jest roznica i to znaczna. System znacznie lepiej pracuje. Szczegolnie odczyty z dysku twardego sie bardzo zmniejszyly. Takze polecam kazdemu extra 512MB. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji zawodu (projektowanie bazodanowych systemów rozproszonych) 1024 MB pamięci to dla mnie minimum. Nie wyobrażam sobie pracy na mniejszej ilości, lesz w moim domowym celerku jest wsadzone 256 MB i działa wspaniale. Nie potrzebuję więcej aby w coś pograć, tudzież napisać coś w wordzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi przy dobrze zoptymalizowanym systemie w zupelnosci wystarcza 512mb nawet przy rownoczesnej pracy w kilkunastu programach - grunt to powylaczac zbedne programy w tzw. obszarze powiadomien i oraz procesy dzialajace w tle... 1 gb ramu to ostatnia rzecz na jaka mialbym teraz wydac kase - zbieram na WC i dysior tez kwalifikuje sie do wymiany na pojemniejszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak jak w podpisie 2 x 512MB - pamięci WILK ELECTRONICS na kościach Nanya CL 2,5. Pracują w trybie dual DDR i muszę powiedzieć , że komp chodzi zarąbiście.Odpalenie kilkunastu nawet aplikacji nie powoduje zadyszki !!! Praca bez SWAP-a to jest to !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...