Skocz do zawartości
gwizdek

Zamist Phenoma II x4 b45 do gier(cs go)

Rekomendowane odpowiedzi

witam.posiadam taki oto zestaw:

płyta główna: asus msq-m4n68t-mlev2(b)

Procesor :Phenom II x4 b45 3100ghz

Ram:Kingston hyperx savage 4gb 1600mhz

Grafika:geforce GTX 280

Zasilacz:chieftec 500W

Radiator:spartan pro HE924v2

CS go przy wchodzeniu w zageszczenie tekstur i postaci troche rwie.gta V lezy na biurku ale nie ma sensu instalowac raczej.To samo wiedzmin 4.Ogólnie myśle nad zmianą procesora,tylko co mi doradzicie?na podstawke am3 raczej nic uczciwego nie kupie,i teraz pytanie.czy szukac płyty lga1155 i do tego jakiegos i5 czy może zainwestowac w am3+ i jakiegoś FX?do podkręcania mojego procka raczej by sie przydal wiekszy zasilacz nie?zreszta ten procek posiada tylko 2mb cache L3...a może dokupić jeszcze jedną kość ramu?co byście zrobili w pierwszej kolejności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro są zestawy mobo + cpu i5 2300 / 2320 w cenie 400-430 zł. Bierz taki zestaw + 4 GB ramu. Akurat zmieścisz się w okolicach 500 zł

http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2300-4x-3-1-s1155-acer-i5748945165.html

http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5767596198.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZA późno sie zabrałem za zakupy i już wszystkie sprzedał.Kasa mi sie posypała troche i musze kupić coś tańszego,chciałem zapytac czy jest sens smiany na AMD A6-5400K +FM2A88X EXTREME4+? lub Phenom x4 955 + Asus M4A785TD-V EVO? głównie chodzi mi o to zebym mógł pograć w Global Offensive,teraz grafkia wyrabia lecz zarywa przy wchodzeniu w zageszczenie tekstur,karta gtx 280 zaostala zamieniona na gtx 460SE (fifty-fifty z kolegą) nizej amcie dwa linki to ogloszen na ktore patrzylem

http://olx.pl/oferta/asrock-fm2a88x-extreme4-procesor-a6-5400k-CID99-IDcO9Lz.html#12217fbaa2

http://olx.pl/oferta/amd-phenom-ii-x4-955-3-2-ghz-plyta-glowna-asus-m4a785td-v-evo-CID99-IDcS1gt.html#8102bf2668

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego sensu bo te procesory to trupy. Po drugie phenoma II x4 ty już masz i chcesz wymienić na to samo albo na jeszcze gorsze. (tak wynika z linków które przesłałeś )

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5829846053

Plus do tego 4gb ram DDR3 1333mhz

Jak przespales tamte oferty to teraz żałuj.

Tapatapatap Z2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - odpuść sobie AMD .

A6 5400 to tragedia - procek o wydajności zbliżonej do twojego PII X4 lub nawet gorszej .

PII X4 955 jest minimalnie lepszy niż twój obecny CPU .

Szukaj I5 2300 / 2320 / 2400 + płyta na H61 / B75 , osobno lub razem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba chipsety obsłużą SB / IB , sporo zależy od płyty .

SB powinno być na starcie obsługiwane bo jest starsze ( procki z sekwencją cyfrową 2xxx ) , IB dopiero po odpowiedniej aktualizacji biosu .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu srednio? płyta troche na wyrost ale może keidyś mi braknie procka i kupie 2500K....zreszta jest sata III i usb 3.0.....a co z procesorem?jest roznica zauwazalna wzgledem np 2400?i jak to jest,sandy obsluguje pamiec do 1333mHz a ivy do 1600?czy zle to rozumiem?a co powiecie o kartach?zamienilem sie z kolega gtx 280 za gtx 460se bo ta druga obsluguje DX11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz da radę?jak się za to zabrać? Widziałem tutoriale na necie na chipsecie z77 jak podkręcić ale na płycie gigabyte. Te programy do podkręcania są dedykowane pod producenta płyty?

Edytowane przez gwizdek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co to za model dokładnie i ile ma lat .

Choć I5 3470 ma mniejszy pobór prądu niż PII X4 .

OC najlepiej z poziomu biosu/uefi , w systemie to tylko programy do sprawdzania temperatur i testów stabilności - HW Monitor / HW Info , CoreTemp/RealTemp , OCCT , Prime95 czy StressPrime .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

model to chieftec gps-500a8.Z podkecaniem musze sie wstrzymac bo widze ze w zasilaczu nie mam kostki do zasilania cpu na 8pin tylko na 4.....czytalem ze moge podlaczyc 4 pin i bez oc bedzie działać,nie jest dalej dostepna przejściówka z 2x molex na 8pin do mobo?bo wtyczka 8 pin z zasilania pcie nie bedzie pasowac nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek założony, już śmiga z mnoznikiem turbo 40. Odczucia super.fajnie się przesiąść. Zasilanie rozwiązałem w tenbsposob że że starego zasilacza odcialem 4pin, przerobiłem wtyczkę i dolutowalem do kabli zasilania SATA ,fdd...czy przy zwiększaniu mnoznika powinienem coś robić z ramami?ustawiłem tylko w biosie że są 1600MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi