Skocz do zawartości
Falcon334

Komputer do edycji video

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zakup komputera, którego przeznaczeniem byłaby obróbka video. Prosiłbym o ocene poniższego zestawu oraz ewentualne uwagi. Jestem poczatkujący jeśli chodzi o składanie komputerów. Pozdrawiam.

Link do koszyka: http://www.morele.net/inventory/info/4OYjN8/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw za ponad 7k zł a brak SSD i do tego WD Green  ?

Do tego 1100 zł za 32GB ram ?

Ramy zmienił bym na 2 400 mhz CL11 np. te G.Skille za ~800 zł , nie wiele wolniejsze a o jakieś 300 zł tańsze .

Za resztę kupujesz SSD np. Samsung 850 EVO 120GB za 285 zł lub dokładasz ~70 zł do wersji 250GB .

Będziesz grał w ogóle ?

Soft będzie pracował w oparciu o CPU czy także będzie wspierał GPU ( CUDa lub OpenCL ) ?

Bo jak nie grasz i soft będzie działał tylko na CPU to GTX jest zbędny .

Inna opcja - wywalić GTX-a i przejść na LGA2011-3 + I7 5820K + 2x16GB DDR4 , do tego jakaś prosta karta graficzna do wyświetalnia obrazu ( 5820K nie ma iGPU ) .

5820K ma 6 rdzeni co się może przydać przy obróbce video - zależy co robisz , czy tylko prosta rekompresja czy także zabawa w programach typu Sony Vegas / Adobe After Effect itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD mam z poprzedniego komputera. Komputer jest dla mojego ojca takze gry odpadaja. Czy WD Green jest zlym dyskiem (zalezy mi na dysku 6TB)? Ojciec korzysta z programow Adobe: Premier, Lightroom, After Effects(Filmy z duzym bitratem) oraz Autocada. W takim wypadku co by Pan doradzil? Dziekuje bardzo za sugestie dotyczaca RAM-u. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD Green jest generalnie wolnym dyskiem - ma  5400 RPM .

Ale skoro masz SSD to może być , dodatkowo to najtańszy dysk 6TB .

Wcześniej zastanawiałem sie czy nie lepsza i tańsza będzie konfiguracja 3x2TB lub 2x4TB .

3 dyski 2TB wychodzą nie wiele taniej - od 318 zł za Seagate Baracuda 7200RPM 2TB - co przy 3 dyskach da 954 zł , jakieś ~100 zł różnicy względem WD Green 6TB .

800 zł wyjdzie za 2 dyski po 3TB każdy np. najtańsza na morele.net Toshiba DT01ACA300 3TB za 395 zł .

2 x 4TB to wyjdzie jakieś 1 200+ zł ale zyskujesz dodatkowe 2TB miejsca np. taka Toshiba X300 Pro 4TB za 595 zł .

Przy tym sofcie którego używa twój ojciec można zastanowić się nad 5820K - 6 rdzenii + HT bardzo się przyda , a za mocną kartą ze wspomaganiem CUDA/OpenCL można rozejrzeć się później .

Dodatkowe plusy LGA2011-3 to większa ilość ram ( 64Gb w przypadku I7 i normalnej płyty , 128+ GB w przypadku Xeona i serwerowej płyty ) , 4 kanałowy kontroler DRAM oraz moduły 16GB non-ECC , choć te są na razie w małej ilości i drogie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi