Skocz do zawartości
Gość

Modernizacja pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce przyśpieszyc mojego pc,tylko sam nie jestem pewny w jakiej kolejnosci i co wymieniać,specjalizacje: 

Procesor Pentium Dual Core E6700 taktowany zegarem 3,2 GHz (12x266 MHz) chłodzenie boxowe

zasilacz,obudowa tajtańsze (obudowa z zasilacze u góry :c)

4gb ramu też słabego

system pirat

płyta coś od gigabyte bez karty graficznej

No jednym słowem słaby gotowiec którego chce podrasować i nie pytajcie sie o budget tylko mówcie co i na jakie i w jakiej kolejnośći wymieniać zebym mógł pograć w csa go,lola,gta5 itp, zgóry dziena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do GTA V i nowszych gier to przydało by się wymienić całą platformę , najlepiej idąć w kierunku I5 .

Ale to koszty - I5 + płyta i ram DDR3 ( mowa o Haswellu ) to ponad 1 000 zł .

Taniej wyjdzie jak byś brał tylko jakiegoś Celerona/Pentium + najtańsza płyta na H81 + 4GB ramu DDR3 , opcjonalnie I3 zamiast Celerona/Pentium .

Do tego markowa buda i zasilacz ( obstawiam że to co masz to totalne no name które nadaje się tylko na śmietnik ) .

Do CS:GO / LOL@ low to wystarczy zmodernizować obecną platformę .

Na początek pytanie o twoją obecną kartę graficzną - bo nie napisałeś jaką masz a z posta wynika że płyta nie ma integry , zresztą nawet jak by była integra to się do niczego nie nadaje .

Dalej podaj jaką masz dokładnie płytę główną ( użyć np. Everesta / Aidę lub CPU-Z - zakładka Mainboard ) oraz zasilacz - marka , model i moc .

Określenie budżetu też by się przydało - będziemy wiedzieć na czym stoimy .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak chciał bym zmodernizować moją platformę,zasilacz modecom feel2 400w,karta graficza to integra,płyta główna GA-G41MT-S2  

budget no powiedzmy 500zł teraz ale dalej zbieram wieć wiesz chciał bym stopniowo wymieniac elementy w mojim pc,na początek ,myślałem żeby wymienić obudowe na zalmana z3 plus

i zasilacz na coś od bequitea, co ty o tym myślisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To albo zbieraj dalej albo przesiadaj się najtańszym kosztem i potem po prostu rozbudujesz nową platformę .

500 zł to trochę mało na sprzęt ale jadąc po kosztach i biorąc najtańsze ale markowe podzespoły może uda się zmieścić w tej kwocie .

CPU : Celeron G1820 - 169 zł

MB : MSI H81M-P33 - 169 zł

RAM : Goodram 4GB DDR3 1 600 mhz CL9 PLAY - 95 zł

PSU : Corsair VS450 450W - 165 zł

Razem : 598 zł .

Procek ma integrę w sobie więc kompa da się uruchomić i jest szybsza niż ta co siedzi w G41  , resztę bebechów ( dysk , napęd oraz buda ) przenosisz .

Potem jak będziesz miał kasę to kupujesz markową budę , zmieniasz procka i wstawiasz lepszą kartę .

Inna opcja to szukanie używek na allegro / olx .

I3 2120 można dostać za ~200 zł ,nieco nowszy i wydajniejszy I3 3220 to koszt 270 zł , do tego płyta na H61 za ~100 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja zaproponowana przez Klausa to bardzo dobre wyjście ale oprócz wymiany karty proponuję wymienić też zasilacz bo 300 W to trochę mało i licho wie co tam siedzi (chociaż na naklejce można dostrzec certyfikat 80 bronze). Brałbym tego Acera.

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien dać radę - GTX950 to tylko 35-40W więcej poboru mocy w stosunku do GTX750Ti .

W linkowanym teście w C3 testowy zestaw + GTX950 bierze 195 W , a tam jest I3 4170 i BQ 1200W .

Zasilacz przy takim obciążeniu ma sprawność jakieś 89% czyli realny pobór to 173 W .

I5 2320 ma trochę większy pobór mocy niż I3 4170 ale zasilacz ma 240W na linii +12V .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myśle żeby zacząć  kupywać dobre cześci i stopniowo je wymieniać, bo powiedzmy że mam te 500zł tylko za to niechce nowego pc chce nw bude i zasilacz czy coś zeby modernizować stopniowo a nie za grosze słabe częsci na troche lepsze wymieniać,rozumiecie?,jakieś sygestie co i jakie i w jakiej kolejności wymieniać, np chciałe sb teraz kupić zalmana z3+ i jakiś zasilacz od bequite ( mam zasilacz górny to do nowej obudowy z dolnym nowy zasilacz potrzebny co?) i niewiem potem za 2 miesiace dokupic jakąś grafike i główną wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko mówcie co i na jakie i w jakiej kolejnośći wymieniać zebym mógł pograć w csa go,lola,gta5 itp, zgóry dziena

No to jak chciałeś zmienić obudowę i zasilacz to zmieniaj. Te elementy w pierwszej kolejności podniosą grywalność w ww tytuły.

Jak nie zaczniesz pisać po polsku, lepiej nie pisz w ogóle, już ja o to zadbam.

zgóry dziena

ja myśle żeby zacząć  kupywać niechce nw chciałe sb

O reszcie nie wspominam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ww komputer z allegro (mega droga przesyłka PP az 50zł) trochę nerwów bo zerowy kontakt ze sprzedającym. Specyfikacja sie zgadza, jedynie miałem problemy z hasłem na bios (wyjecie na dłużej baterii pomogło) i nie mogłem zrobić boot z pena (kombinowałem z godzinę, F12 nie działa, pen nie widziany w bios) system wgrałem z dvd.

Resztę gratów zakupiłem nowe z morele czyli:

dysk 1tb WD, monitor , grafika gtx 950.

Po włożeniu dysku i nie zbutowaniu z pen moim oczom ukazał sie obraz:

16624982.jpg?1448015481

Czyli dostałem używany dysk z systemem 8/8.1 z hasłem do systemu, no i co ja mam powiedzieć o tej firmie?rulez.gif.pagespeed.ce.eA4HVI9akK.gif

System postawiony z dvd (win 7 z naklejki na obudowie), 4 rdzenie + gtx 950 + 8gb ramu, sprzęcik do grania w sam raz, zasilacz wyrabia choć miernikiem nie sprawdzałem, tylko testy w grach.

Także dziękuje Panowie za pomoc i wiedzę, a firmie na m. ja juz podziękuje, NIGDY WIĘCEJ NIC TAM NIE KUPIE. :banana:

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi