Skocz do zawartości
rudepc

Jaki procesor i płytę główną do nowego pc?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup całkiem nowego PC, łącznie z obudową, hdd, zasilaczem, dosłownie wszystkim. PC do gier.

Nastawiam się na zakup 8 GB ram DDR3, R9 380 (lub zaczekam do R9 380x jeśli będzie za 1 tys. zł, a nie 1250 zł) itd.

Problem mam z dobraniem procesora. Ile łącznie mogę wydać na procesor z płytą główną?

i5-4460 - 815 zł

płyta gł. - 259 zł (tańszych nie warto?)

Czyli mój budżet to maksymalnie 1100 zł (procesor + płyta gł.)

I nie wiem czy mam brać tego i5 4460 (niestety mnożnik zablokowany), czy celować w coś starego np. i5 2500k, który chodzi po powiedzmy 600 zł używany, a płyta główna najtańsza pewnie 200 zł kosztuje? I tu pytanie, czy na 100% płyt da się podkręcić tego procka, byle socket pasował? czyli jak znajdę płytę z takim socketem za 150 zł nową to podkręcę procka bez problemu?

Problem z tym i5 2500k używanym jest taki, że płyty główne są przeważnie bez usb 3.0, jedna w morele jest z 3.0, ale komentarze mówią o wysokiej awaryjności (nie wiem czy wierzyć, czy przypadek). A w necie na forach (stare wpisy) ludzie piszą, że lepiej w coś nowszego celować, bo socket przestarzały. Z drugiej strony taki procek 600 zł + płyta główna powiedzmy 200, 250 zł to z 800-850 zł, czyli tyle co sam i5 4460 bez płyty, oszczędność dwóch stów.

Teoretycznie mógłbym pobawić się w zakup procka AMD, jakiś fx 8300, bo fpsy w grach aż tak dużego znaczenia dla mnie nie mają i jedynie chciałbym by gry, które wyjdą za np. 2, 3 lata miały 30 stałych klatek na takim procku (a raczej nie zapowiada się żaden przełom w grach), ale każdy z was mi odradzi procka amd.

A w tej kwocie to dużego wyboru nie mam, FX, i5 2500k lub 44460? Tylko tyle możliwości?

Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z używek to I5 2500K + np. Asrock P67 Pro3 , co prawda USB ma tylko z tyłu a nie na płycie ale to dobra płyta , w czasach swojej śwetności w zasadzie nie miała konkurencji w swoim przedziale cenowym .

Ew. jakaś płyta na Z77 - większa szansa na USB 3.0 na płycie , choć budżetówki miały gorszą sekcje zasilania niż ww. Asrock .

Z nowych to albo I5 4460 + płyta na H81/B85 np. Asrock H81M czy Gigabyte GA-B85-D3H albo iść już w Skylake .

Tyle że za 1100 zł to będzie cieżko o I5 6500 + płyta na B150 i ram DDR4 do tego , taniej wyjdzie B150 lub H110 + ram DDR3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi