Arteo Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Witam serdecznie. W skrócie na moim komputerze moge grać w Starwars Battlefront i wiedzmina3 oraz Fallout4 na minimalnych ustawieniach, czasami mam spadek fps przy większych akcjach.Główne pytanie to czy mój sprzet pociągnie nową kartę graficzną od 600 zł do 900zł mniej lepiej. . Chciałbym grać w wysokich, może najwyższych detalach . Abym mógł się pocieszyć płynną i w większe detale grafiką. Specyfikacje mojego sprzętu to:Płyta główna ASUS M4A78T-EPamięć Ram Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB Procesor: AMD Phenom II x3 720 AM2 2800 mhz LINK 3rdzenie podkręcone do 3,2 GHz ( czwarty rdzeń próbowałem odblokować ale jest niestabilny) Zasilacz : Chieftec CFT-650-14CS 650W K. Graficzna. Radeon hd-57701GB link Monitor 22" Obudowa Antec 300 Three Hundred Ultimate Gaming Case - Black Link z wymiarami Przy nowej grafice, trzeba mieć złączki do zasilania . potrzebuje podpowiedzi jakie ewentualnie kupić. i czy jest duże prawdopodbieństwo że PCIe 3.0 pójdzie na moim PCI Express 2.0 x16 Płyte główną mam niby bardziej pod Radeony ale czytałem że to obojetne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Nie ma szans z tym procesorem nawet jakbyś odblokował jeszcze 16 rdzeni. Sprzedaj płyte główną i procesor i szukaj używanych dowolnych core i5 na socket lga1155 oraz płyte główną z tym socketem. Kartę graficzna szukaj z używanych hd7950 / hd7970 lub r9 280/ 280x. Resztę możesz zostawić. No chyba że chcesz nowy procesor, płytę i kartę graficzną. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Najwyższe detale to możesz wyeksportować do Strefy Marzeń przy takim sprzęcie i budżecie, ale generalnie nie podzielam rozpaczy z powyższego postu. Kartę graficzną posiadasz trupa. Twoim targetem w tym budżecie i bez zmiany procesora powinno być nowe GTX 950 albo nawet lepiej GTX 960 używane. Jeżeli natomiast faktycznie wymieniłbyś platformę na i5 Intela, to używane HD 7950 = R9 280 jest świetnym niskobudżetowym wyborem do detali "ogólnie rzecz biorąc wysokich, a czasem i ultra". 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arteo Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Dziekuję serdecznie za odpowiedzi. Czy moc 3,2GHz czy technologie mojego procesora ograniczaja mi w wyborze lepszej karty graficznej ? Procesor < k. graficzna ? Czy płyta główna jest tutaj ogranicznikiem. Skoro mój trup HD5770 wyciąga w.w. gry na minimum to każda lepsza bedzie i tak znacznym ulepszeniem. Srednie i wysokie z zmniejszonymi detalami cieni i wygładzania krawędzi. Jeżeli faktycznie miałbym kupić płyte główną i procesor to w jakich przedziałach cenowych mówimy. Ewentualnie jakieś przykłady. Zawsze mogę na raty coś wziąć ale oczywiście jakieś ceny z średniej pułki poproszę. . Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Arteo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Jak nie masz dużego budżetu to lepiej żebyś wymienił tylko kartę graficzną na używaną pokroju geforce gtx 660 (np. http://allegro.pl/karta-asus-gtx-660-2gb-i5817143593.html), radeon hd7870 obie do 450zł max z wysyłką nie drożej. Nic mocniejszego wkładać do tego procesora nie ma sensu bo będzie ograniczał kartę graficzną tj. nie pozwoli jej pracować z pełną wydajnością. Na wysokich detalach nie zagrasz raczej w nic nowego chyba, że nie przeszkadza Ci płynność na poziomie 30 fps'ów. Jak chcesz coś więcej to musisz wymienić procesor, płytę główną i chłodzenie na jakiś core i5 na socket 1155 czyli koszt około 500-600zł mówimy o częściach używanych. Do takiego i5 możesz już wsadzić praktycznie każda kartę na rynku. Aktualnie nic lepszego na allegro nie znalazłem: http://allegro.pl/gigabyte-ga-h61m-s2pv-intel-i5-2400-fv-poznan-i5830408994.html ewentualnie coś takiego: http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5836401512.html Edytowane 4 Grudnia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jak powyżej, skrajnie budżetowy używany zestaw z aukcji płyta + i5 Sandy/Ivy to okolice 500-600 zł. Bardziej współczesny Haswell nowy to 800 zł za sam procesor i5 4460 + około 250 zł za tanią płytę główną. Zestawy z aukcji to pewnie okolice 950 zł. Najnowszej generacji (Skylake) nie bierzesz pod uwagę, bo pociąga to za sobą konieczność wymiany także pamięci RAM. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...