Skocz do zawartości
majsterious

Zestaw do +/- 5500zł Skylake do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym złożyć PC z przeznaczeniem do gier. 

Priorytety:

- wydajność zestawu na miarę maksymalnych detali w najnowszych produkcjach w Full HD,

- wydajność podzespołów pozwalająca - w razie potrzeby zmienić za rok - dwa kartę graficzną na nową generację,

- kultura pracy - abym nie miał suszarki w pokoju,

- dobre audio na płycie głównej

Monitor jaki będę używał to Eizo EV2450 czyli rozdzielczość Full HD.

Złożyłem coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/RYyjum/

Jak widać jest jeszcze rezerwa 700zł do ewentualnego wykorzystania jednak nie koniecznie chciałbym wszystko wydać - jeśli nie będzie zauważalnej różnicy to wolałbym wydać mniej.

Potrzebuję także porady odnośnie dobrej pasty chłodzącej bo słyszałem, że standardowa jest średnia.

Liczę na Wasze sugestie co mógłbym zmienić/ulepszyć aby osiągnąć założone priorytety w zakładanym budżecie.

Edytowane przez majsterious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za sugestie - zaktualizowałem:

http://www.morele.net/inventory/info/L8IMXe/

A moglibyście polecić jakąś płytę główną z wbudowanym Wi-Fi i jakiś dysk HDD?

Zaktualizowałem 1 post gdyż zależy mi jeszcze na dobrym audio z płyty głównej (o ile poszczególne się czymś różnią).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za sugestie. Tak wygląda zaktualizowany koszyk:

http://www.morele.net/inventory/info/GenTjm/

Jeszcze proszę o polecenie pasty termoprzewodzącej aby od razu założyli w sklepie lepszą od standardowej.

Chciałbym się upewnić - ten zestaw będzie się cechował dobrym potencjałem do podkręcania jak i kulturą pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej brać zestaw 2x8GB - mniejsze obciążenie dla kontrolera i łatwiej potem to sprzedać , czasami wyjdzie też taniej .

Chyba że w danej kategorii występują tylko zestawy 4x4GB np. 16GB 3 200 mhz gdzie na morele sporo jest  zestawów 4x4 GB .

Co innego jak byś miał Haswella-E i LGA2011-3 - tam zestaw 4x4GB ma trochę większy sens .

@eLFidel

Patrzyłeś dokładnie ?

Płyty na Z170 bez problemu obsłużą ramy 2 400+ mhz .

Nawet B/H obsłuży takie ramy , tylko będą pracować na 2 133 mhz - wtedy można pobawić się w obniżenie timingów , jest duża szansa że 3 000 mhz CL15 ruszy na 2 133 mhz CL13 lub nawet niżej .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi