djmisieq Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam,proszę o pomoc. Poszukuje komputera stacjonarnego do zadań inżynierskich. Aktualnie pracuję w programach:AutoCADInventorSolidWorks3ds Maxbardzo często pracuję w powyższych programach na kilku złożonych modelach jednocześnie. Komputer musi pracować płynnie i bez żadnych zacięć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.Pozdrawiam Daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Zależy co robisz w tym Solidworks... jeśli renderowanie to Xenon się sprawdzi (do 3dMAX również lepszy, ale do Inventora i SolidWorks już nie), jeśli złożenia to tylko i7. Przez rok pracowałem na stacji roboczej z dwoma Xenon'ami (SolidWorks) i była to katorga - i7 przyspieszyła pracę i to znacznie. Za to renderowanie się wydłużyło. Tak więc zawsze jest coś za coś. Ram celuj minimum 32 Gb... z doświadczenia wiem, samo złożenie potrafi zająć 25 Gb - a gdzie pamięć dla reszty aplikacji... Co do karty graficznej: Bierz GTX 970 / 960 - w zupełności wystarczy... szkoda kasy na przereklamowane Quadro (W przypadku Solidworks będziesz musiał doinstalować realhack - inaczej nie zadziała realview). No chyba, że zdecydujesz się na kartę Quadro (wtedy realhack ci nie potrzebny). No i najważniejsza kwestia: Jakim budżetem dysponujesz, części nowe czy używane... Edytowane 7 Grudnia 2015 przez mgit 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmisieq Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedz. Rendering robię sporadycznie. Pracuję głównie na złożeniach. Budżet w okolicach 3,5 tys. Jeśli chodzi o części to nie ma dla mnie znaczenia czy są nowe czy używane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Przy tym budżecie zapomnij o grafice Quadro, GTX 970, bierz coś pokroju 670 / 750TI, zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznacz na RAM, bo to w tego typu programach, jeden z ważniejszych aspektów, do tego używany i7, nawet wersja 2600k (chociaż jak starczy środków można by się pokusić nowszą platformę) w zupełności wystarczy, a zapewni, wyższy poziom pracy w tym programie aniżeli nowy i5 / i3. Do tego dysk SSD 128 GB + dysk na dane i powinieneś się zmieścić w budżecie. Za pewnie, któryś z lepiej obeznanych cenowo użytkowników zaproponuje już coś bardziej konkretnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmisieq Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dziękuję za pomoc. Trochę się douczyłem przez ostatnie 2 dni i postanowiłem, że nie zakładam sobie ram czasowych na złożenie całego sprzętu. Będę polował na okazję. Udało mi się kupić okazyjnie na olx'ie używaną 960'tkę i będę szedł w tym kierunku. Będę teraz szukał używanego procesora i7 za ok 1200 zł. Płytę główną i zasilacz kupię nowe, więc w tym temacie prosiłbym o ewentualne wsparcie jakie modele dobrać do i7 i 960'tki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...