Skocz do zawartości
djmisieq

Komputer stacjonarny dla inżyniera konstruktora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc. Poszukuje komputera stacjonarnego do zadań inżynierskich. 

Aktualnie pracuję w programach:
AutoCAD
Inventor
SolidWorks
3ds Max

bardzo często pracuję w powyższych programach na kilku złożonych modelach jednocześnie. Komputer musi pracować płynnie i bez żadnych zacięć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co robisz w tym Solidworks... jeśli renderowanie to Xenon się sprawdzi (do 3dMAX również lepszy, ale do Inventora i SolidWorks już nie), jeśli złożenia to tylko i7. Przez rok pracowałem na stacji roboczej z dwoma Xenon'ami (SolidWorks) i była to katorga - i7 przyspieszyła pracę i to znacznie. Za to renderowanie się wydłużyło. Tak więc zawsze jest coś za coś. Ram celuj minimum 32 Gb... z doświadczenia wiem, samo złożenie potrafi zająć 25 Gb - a gdzie pamięć dla reszty aplikacji...

Co do karty graficznej: Bierz GTX 970 / 960 - w zupełności wystarczy... szkoda kasy na przereklamowane Quadro (W przypadku Solidworks będziesz musiał doinstalować realhack - inaczej nie zadziała realview). No chyba, że zdecydujesz się na kartę Quadro (wtedy realhack ci nie potrzebny).

No i najważniejsza kwestia: Jakim budżetem dysponujesz, części nowe czy używane...

Edytowane przez mgit
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym budżecie zapomnij o grafice Quadro, GTX 970, bierz coś pokroju 670 / 750TI, zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznacz na RAM, bo to w tego typu programach, jeden z ważniejszych aspektów, do tego używany i7, nawet wersja 2600k (chociaż jak starczy środków można by się pokusić nowszą platformę) w zupełności wystarczy, a zapewni, wyższy poziom pracy w tym programie aniżeli nowy i5 / i3. Do tego dysk SSD 128 GB + dysk na dane i powinieneś się zmieścić w budżecie.

Za pewnie, któryś z lepiej obeznanych cenowo użytkowników zaproponuje już coś bardziej konkretnego. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc.

Trochę się douczyłem przez ostatnie 2 dni i postanowiłem, że nie zakładam sobie ram czasowych na złożenie całego sprzętu. Będę polował na okazję. Udało mi się kupić okazyjnie na olx'ie używaną 960'tkę i będę szedł w tym kierunku. Będę teraz szukał używanego procesora i7 za ok 1200 zł. Płytę główną i zasilacz kupię nowe, więc w tym temacie prosiłbym o ewentualne wsparcie jakie modele dobrać do i7 i 960'tki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi