Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć, w niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić sobie tą kartę graficzną http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-cuda-gtx980ti-6gb-ddr5-384bit-2xdvi-hdmi-3xdisplayport-box-gv-n98tg1-gaming-6gd-748320/ Mój problem leży w tym, że raz jest napisane (w internetach), że ta karta pobiera 280W, a gdzie indziej, że prawie 400(!). Obecnie jestem w trakcie wymiany całego sprzętu i właśnie brakuje mi tylko karty graficznej. Na razie (będąc dobrej myśli i potrzeby zmiany starego, nie wystarczającego zasilacza) posiadam zasilacz przedstawiony poniżej. Obecny sprzęt (wszystko nowe) to: MOBA: Z97-HD3 [40?W]Procesor: I5-4690k BOX [88W] RAM: HyperX Savage CL 11 2x4 GB 2400MHz [2*10W = 20W] Cooler: Fortis 3 HE1425 [3?W] SSD: Transcend SSD370 128GB [10?W] HDD: WD Blue 1TB [10?W] / Samsung 322HJ (stary dysk, tymczasowo nadal jest podpięty po prostu jako dodatkowy magazyn danych) [10?W] Napęd: Samsung SH-224FB [?W] Wiatraczki (dodatkowe): 2 [2*3?W = 6W] Monitor: Planowany Benq GL2460HM, obecnie Asus VW193D-B, przyjmijmy 30W... oraz gość programu, Zasilacz: XFX Pro Series TS 550W (528W +12V) Przeliczając to wszystko wychodzi 187 + x [W], gdzie x = brakujące/niepewne pobory mocy. Czyli jak widać, informacja na temat tego ile podana na początku karta graficzna pobierze mocy jest dla mnie bardzo istotna, bo przy 280 zmiana zasilacza nie jest w ogóle potrzebna, a przy ponad 310 już tak. Jakieś informacje, pomysły, ciekawostki? Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Filip1512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Będziesz kręcił? Monitor ma swój zasilacz - nie ciągnie z psu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Prawdopodobnie nie, a jeżeli tak to tylko i wyłącznie procesor, choć bardzo wątpię w to, że taki sprzęt mi nie wystarczy. Głównie do gier, czasami rendering (rzadko). Dzięki za informacje odnośnie monitora, w sumie to fakt, bo jest podłączany bezpośrednio do listwy. Kiedyś oglądałem filmik jak to wszystko policzyć i tak jakoś mi zostało w głowie, żeby monitor też liczyć. Zaedytowałem post i zaktualizowałem wynik. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Filip1512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) ta karta może żreć 300W w maxie. Więc...zasilacz może być na styk/za słaby. W sumie może jednak nie, to z guru były wskazania TDP Zerknij tu ile podobny zestaw ciągnie z gniazdka i będziesz znał odpowiedź: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_amd_radeon_r9_fury_vs_geforce_gtx_980?page=0,16 Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Gregu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zasilacz wystarczy bez problemu dla stockowych taktów CPU i GPU ewentualnie jakiegoś symbolicznego OC. Przy jakimś ostrzejszym OC mocy może momentami brakować - poznasz to po zaskakujących resetach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Załóżmy, przy poborze 487W pozostaje prawie 50W zapasu. Do tego "symboliczne" OC procesora (jeżeli w ogóle) - właśnie, ile przy OC procesora może się TDP zwiększyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 W pikach 125W może spokojnie brać. To przy takim normalnym oc. Na azotowych wyczynach to się nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Nie przesadzajmy, chodzi o takie "domowe" OC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Każdy sensowny zasilacz w piku jest w stanie podać więcej niż moc nominalna, często sporo więcej. XFX to raczej nie ta klasa pod tym względem co BQ, FD czy Sea, ale nie obawiałbym się o nic przy zwykłym oc tylko procesora i ewentualnie lekkim podbiciu GPU bez szaleństw z napięciem. Kupowanie nowego zasilacza dla zasady byłoby tu lekka ekstrawagancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) A tak dla pewności się jeszcze spytam - co w przypadku Asus Strix GTX 970? Pobór zapewne niewiele się różni, lecz wolę się upewnić. //edit Jeszcze odnośnie karty graficznej, którą podałem w pierwszym poście - w teście wyżej są inne parametry karty (4GB, 256-bit), a planuje kupić 6GB, 384-bit. Ma to duże znaczenie jeśli chodzi o pobór mocy? Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Filip1512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Różnice pomiędzy 980Ti to będą pojedyncze waty. 970-tki będą brały prawie o połowę mniej w stosunku do 980Ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 W takim razie temat wyczerpany, dzięki wielkie! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...