looksus Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, potrzebuję pomocy w wyborze komponentów do komputera, który będzie służył mi jako narzędzie do pracy.Obsługiwane programy głównie do DTP [PS, AI, ID, COREL] i webmasteringu. Nie będzie używany do Grania.Potrzebuję tylko:-procesor,- płyta główna,- RAM,- karta graf. ?- zasilaczMam:- SSD,- obudowa,- napęd CDMyślałem o:- procesorze i7-4790K, a z resztą mam problem..Nie wiem czy potrzebna jest mi dobra karta graficzna, o ile zintegrowana nie da rady ? Praca na wersjach programów CS6 wzwyż, oczywiście cała kwota nie musi zostać wydana : )Dzięki z góry za pomoc : ) Edytowane 28 Grudnia 2015 przez looksus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2015 Przy tym co robisz to spokojnie wystarczy integra , chyba że masz lub będziesz miał dobrej klasy monitor dla grafika to jakieś Quadro aby mieć głębię kolorów powyżej 8 bit . I7 to dobry pomysł przy tym co robisz , wersja K ma wysokie takty bazowe choć swoje kosztuje - ~1 600 zł w morele , wersja non-k to koszt 1 415 zł czyli dopłacasz 180 zł za 400 mhz więcej + możliwość OC . Alternatywa to zwykły I7 6700 , cenowo pomiędzy I7 4790 a I7 4790K . Do I7 4790K można brać płytę na Z97 ( jak chcesz kręcić np. Asrock Z97 Anniversary lub Asus Z97-P ) , jak ci zależy tylko na wysokim taktowaniu bazowym to można brać płytę na B85 ( taniej wyjdzie np. Gigabyte GA-B85-D3H-A ) . Do I7 6700 płyta na B150 ( np. MSI B150 Bazooka lub Mortar ) , opcjonalnie płyta na Z170 ( z obsługą DDR4 ) + zmodowany bios i OC tego I7 . Ram - 16+ GB ramu , zestawy 2x8GB ew. od razu kość 16GB ( tylko DDR4 ) . PSU - bez dodatkowej karty dobre 350-400W wystarczy np. Corsair VS 350W z budżetówek czy XFX Core TS 430W . Z dodakową kartą ( zależnie od mocy ) 500-650W ( jak ci cię zamarzy Titan X czy odpowiednie Quadro ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...