maras2574 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam Kupiłem niedawno dysk SSD Crucial Mx200 250 GB,na którym chciałbym postawić system. Tylko że obecnie używam dwóch dysków HDD w macierzy Raid0 (2x500 GB). I tutaj jest problem,bo czy jest jakiś sposób (Intel Rapid?),żeby SSD chodził w singlu bez rozbijania Raid??? Czy po prostu skopiować ważne dla mnie pliki na dysk zewnętrzny,rozbić macierz,ustawić w biosie AHCI i stawiać system już bez żadnych problemów i kombinacji na SSD??? Z góry dziękuję za wszelakie podpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2015 Masz problem z podłączeniem? Ja miałem przez długi czas RAID 0 na 2x250 GB HDD WD i dysk M6S od Plextora, który działał równolegle z tymi HDD. Zero zgrzytów. Najlepiej podepnij SSD i w systemie zrób testy syntetyczne aby zobaczyć czy wydajność SSD jest OK. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maras2574 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2015 Nie,jeszcze nawet się do tego nie zabierałem :sad: Brak czasu niestety ostatnio :sad: A dysk leży już 3 tyg na półce :sad: Po prostu słyszałem że mogę mieć problemy. Ale system miałeś postawiony na SSD? Kurczę gdyby tak było jak piszesz u mnie,to byłoby super! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2015 Kompletnie nie rozumiem czemu miałbyś mieć jakiekolwiek problemy? Tryb Raid to tylko rozszerzenie trybu AHCI. Wszystko działa normalnie a rozruch ustawiasz z czego chcesz. Na typowo 6 sata na płycie możesz mieć jednocześnie np dwa niezależne Raidy i dwa niezalezne pojedyncze dyski - i wszystko ma śmigać! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maras2574 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dziękuję bardzo. Więc dziś popołudniu chyba w końcu się za to zabiorę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maras2574 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wszystko śmiga jak ta lala,dzięki :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Fajnie! Daj znać jak wyniki (wrzuć coś z benchmarków). Interesuje mnie to, bo może będę mógł dokupić drugiego M6S do zestawu i coś pokombinować z RAID0 na SSD, jeśli wyniki będą obiecujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maras2574 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Z lewej Raid0 z HDD,z prawej single SSD :> Już widzę ten wynik Raid0 z SSD,petarda!!! :> https://www.dropbox.com/s/56a68z4s6y825f7/Przechwytywanie.JPG?dl=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...