Kov Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Dzisiaj u mnie na osiedlu byla awaria sieci energetycznej: napiecie kilka razy zaniklo komp sie zresetowal a potem przez pol godziny w gniazdku bylo tylko 175 V !!!! Jak wszystko wrocilo do normy odpalam kompa i widze ze cos temperaturka na CPU dziwnie wysoka, woda w ukladzie znacznie cieplejsza niz zwykle. Wrzucam dashboarda z MBM-a a tam napiecie na procu 1.88V a bylo ustawione na 1.6 . W sandrze i speedfanie to samo. Na plycie 8KHA+ max moge ustawic 1.8v. Reset, do biosu a tam jest 1.6v jak byk no to schodze do 1.5 moze cos sie popierdzielilo i bedzie normalnie - komp nie wstaje. Reset cmosu zworka i nic dalej MBM pokazuje 1.88v i proc goracy. Dopiero zworke potrzymalem 15 minut i odlaczony przewod zasilajacy i wrocilo do normy czyli 1.6V w biosie MBM itd. Ale stracha mialem ze cos padlo przez ta awarie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 No to pięknie. Nie znam się na elektryczności więc wypowiem się jako lajkonik- nie miałeś jednej fazy (czy cóś w tym stylu). Czasami tak się zdarza- wiem, że trzeba wtedy lodówę wyłączyć z gniazdka bo może klęknąć. Nie wiem jaki masz zasilacz, ale może to wachanie napięcia coś w nim namieszało? Na tym 175V miałeś kompa włączonego? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kov Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Przez chwilke tak ale po 2 restarcie wylaczylem dziada. Najciekawsze jest to ze teraz wszystko jest jak bylo przedtem a juz sie przestraszylem ze moze stabilizator na plycie poszedl lub zasilka (bude mam modecoma jaki tam zasilacz jest to nie wiem ale napiecia sa stabilne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 nie miałeś jednej fazy (czy cóś w tym stylu).No tak ale do kompa i tak jest 1 faza podlaczona :roll: mogl nie miec nawet dwoch faz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAZ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Dzisiaj u mnie na osiedlu byla awaria sieci energetycznej: napiecie kilka razy zaniklo komp sie zresetowal a potem przez pol godziny w gniazdku bylo tylko 175 V !!!! Jak wszystko wrocilo do normy odpalam kompa i widze ze cos temperaturka na CPU dziwnie wysoka, woda w ukladzie znacznie cieplejsza niz zwykle. Wrzucam dashboarda z MBM-a a tam napiecie na procu 1.88V a bylo ustawione na 1.6 . W sandrze i speedfanie to samo. Na plycie 8KHA+ max moge ustawic 1.8v. Reset, do biosu a tam jest 1.6v jak byk no to schodze do 1.5 moze cos sie popierdzielilo i bedzie normalnie - komp nie wstaje. Reset cmosu zworka i nic dalej MBM pokazuje 1.88v i proc goracy. Dopiero zworke potrzymalem 15 minut i odlaczony przewod zasilajacy i wrocilo do normy czyli 1.6V w biosie MBM itd. Ale stracha mialem ze cos padlo przez ta awarie. możliwe że regulator napięcia na płycie podniósł napięcie na procesor kiedy ono spadło po wystąpieniu w sieci 175v a po ponownym powrocie do 220V regulator nie obniżył podniesionego napięcia na procesorze . Właściwie to za stabilizacje napięć dostarczonych do płyty to powinien odpowiadać zasilacz , ale przy takim spadku napięcia pewnie nie podołał i wygenerował dużo niższe napięcia dla płyty . To były moje przemyślenia nie oparte na konkretnych pomiarach A co do napięcia 220 wolt to jest napięcie jednej fazy na które nie ma wpływu napięcie w pozostałych fazach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 chciałem tylko zauważyć że juz nie 220 tylko 230... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 chciałem tylko zauważyć że juz nie 220 tylko 230... NIe wiem jak jest u ciebie umnie jak sie miernik podłączy to mam od 221 do 234 w przeciągu 30 sek :-) mam se wybrać czy jak :?: :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...