Skocz do zawartości
Waldi1982

Nowy komputer, ok 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Żona pozwoliła a i w końcu naszło mnie trochą na naukę projektowania konstrukcji. Potrzebuję więc nowego sprzętu. Kwota jaką dysponuję to ok 2000-2500 zł. Obecnie posiadam e6300 2,80 Ghz Dual Core, 4 Gb RAM, nNidia GeForce 9600 GT.

Docelowo chciałbym móc trochę się pobawić w SolidWorksie.

Myślę, że całe te wnętrzności mojego komputerka trzeba będzie wymienić.

Zastanawiam się nad gotowym zestawem z purepc za 2400zł:

Intel Core i5-4590

płyta Gigabyte B85M-D3H-A

karta Gigabyte GTX 950 OC

pamięć 2x 4GB Crucial 1600 MHz CL9

dysk  Seagate Barracuda 1TB

zasilacz Fortron 460-60 HCN 460W

Czy taki zestaw jest wystarczający? Przynajmniej na początek. Nie wiem czy konstrukcje zostaną moim zajęciem więc nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy. Może warto na czymś zaoszczędzić (nie ująłem obudowy w cenę jeszcze) a może coś warto/trzeba dokupić? Myślę że priorytetem byłoby więcej RAM i może zmiana karty graficznej. Czy dysk SSD jest niezbędny? No i warto zaznaczyć, że komputer ma być też odskocznią od stresu i może służyć do gier.

Generalnie proszę o opinie i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD to obecnie koszt ~200 zł za konstrukcje 120-128GB a komfort pracy na kompie jest znacznie większy - więc wg. mnie warto dać te 200 zł za SSD .

8GB ram wystarczy do większości gier , szczególnie przy tej karcie - nie wiele tytułów potrafi wykorzystać więcej , a jak już co to dzieje się to przy detalach high/ultra + rozdziałka 1440p/4K .

Chyba  że robisz lub będziesz robił coś wymagającego co lubi ram - praca w Photosopie lub innym programie graficznym , sofcie CAD/CAM czy do edycji/tworzenia audio/video .

Komp OK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi