Waldi1982 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Witam, Żona pozwoliła a i w końcu naszło mnie trochą na naukę projektowania konstrukcji. Potrzebuję więc nowego sprzętu. Kwota jaką dysponuję to ok 2000-2500 zł. Obecnie posiadam e6300 2,80 Ghz Dual Core, 4 Gb RAM, nNidia GeForce 9600 GT. Docelowo chciałbym móc trochę się pobawić w SolidWorksie. Myślę, że całe te wnętrzności mojego komputerka trzeba będzie wymienić. Zastanawiam się nad gotowym zestawem z purepc za 2400zł: Intel Core i5-4590 płyta Gigabyte B85M-D3H-A karta Gigabyte GTX 950 OC pamięć 2x 4GB Crucial 1600 MHz CL9 dysk Seagate Barracuda 1TB zasilacz Fortron 460-60 HCN 460W Czy taki zestaw jest wystarczający? Przynajmniej na początek. Nie wiem czy konstrukcje zostaną moim zajęciem więc nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy. Może warto na czymś zaoszczędzić (nie ująłem obudowy w cenę jeszcze) a może coś warto/trzeba dokupić? Myślę że priorytetem byłoby więcej RAM i może zmiana karty graficznej. Czy dysk SSD jest niezbędny? No i warto zaznaczyć, że komputer ma być też odskocznią od stresu i może służyć do gier. Generalnie proszę o opinie i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 SSD to obecnie koszt ~200 zł za konstrukcje 120-128GB a komfort pracy na kompie jest znacznie większy - więc wg. mnie warto dać te 200 zł za SSD . 8GB ram wystarczy do większości gier , szczególnie przy tej karcie - nie wiele tytułów potrafi wykorzystać więcej , a jak już co to dzieje się to przy detalach high/ultra + rozdziałka 1440p/4K . Chyba że robisz lub będziesz robił coś wymagającego co lubi ram - praca w Photosopie lub innym programie graficznym , sofcie CAD/CAM czy do edycji/tworzenia audio/video . Komp OK . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi1982 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 Dzięki za radę. Skorzystam z tego dodatkowego SSD. Rozumiem, że na nim najlepiej będzie postawić system? RAM zawsze mogę dokupić później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 Tak, na ssd instalujesz system. Na czas instalacji systemu odłącz pozostałe dyski, by instalator nie utworzył tam jakichś plików rozruchowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-tactical-ddr3-1600-cl8-8gb-blt2cp4g3d1608dt1tx0ceu-491985/ 185zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...