Skocz do zawartości
Inr

Zestaw [VM/Grafika 2D/Multimedia] [3750 PLN]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Serdecznie proszę o ocenę zestawu i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Niestety chcąc uwzględnić wszystkie wymagania, wątpliwości powstała niemała litania, ale mam nadzieje że znajdą się dobrodzieje chcący udzielić odpowiedzi.

Kwoty w złotych polskich.

819,00 - Procesor Intel Core i5-4460 3.2GHz LGA1150 OEM
235,00 - Płyta główna ASRock B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, DVI, D-Sub, mATX (B85M PRO3)
749,00 - Karta graficzna MSI Radeon R7 370 Gaming 4GB DDR5 PCI-E

672,00 - 4x Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 ~672,00
250,00 maksimum  - Obudowa
217,00 - Zasilacz Cooler Master B500 ver. 2, 500W 217,00
300,00 - Dysk SSD Samsung 850 EVO 120GB SATA3 300,00
228,00 - Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 228,00

XXX,XX - dodatkowe chłodzenie

3470 - Suma z wyłączeniem niewiadomej w postaci chłodzenia i uwzględnieniem 250 za obudowę.

280 - budżet do dyspozycji.

Prosiłbym o ocenę komponentów, jednakże zaznaczając:

- Wybrany procesor to minimum, chętnie dowiem się czy AMD ma w tej cenie coś lepszego?

- Płyta główna może być inna, chętnie dowiem się czy któraś oferuje oddzielne wejścia na 5 głośników, żebym mógł obejść jednostkę kina domowego i bezpośrednio wpiąć głośniki?

- Karta graficzna niestety musi być Radeonem i posiadać 4GB. Nvidia zablokowała sterownikami KVM, a nie chcę serii Quadro.

- Tak, potrzebna mi taka ilość RAM, może być inny producent.

- Obudowę chciałbym jak najmniejszą i najcichszą w cenie do 250, w przypadku niesamowitej zmiany w postaci spadku głośności, lepszego obiegu powietrza a tym samym chłodzenia może być droższa. Chętnie wysłucham wszelakich propozycji.

- Zasilacz - za mocny, a może wprost przeciwnie?

- SSD może coś równie dobrego u konkurencji? 120GB to minimum.

- HDD minimum 1TB. Znam WD i mam do nich zaufanie.

Komputer będzie wykorzystywany 16-20h na dobę. Użycie procesora będzie wynosiło 80% i więcej, użycie karty graficznej 90% i więcej - w obydwu przypadkach w 10 minut po uruchomieniu i będzie się utrzymywało do 20h. Tutaj pojawiają się pytania, przy uwzględnieniu chęci posiadania jak najmniejszej, najcichszej obudowy, zainwestować w dodatkowe chłodzenie? Chłodzenie cieczą odpada ze względu na koszt, więc co byłoby odpowiednie?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Inr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD sobie odpuść , nie mają nic dobrego obecnie i raczej w najbliższej przyszłości się to nie zmieni .

850 EVO 120GB za 300 zł to bezsens , za 355 zł w morele jest wersja 250GB .

Chłodzenie Box wystarczy na razie , chyba że jesteś fanem ciszy i niskich temperatur to bierz SPC Fera lub Raintek Themis .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi