Skocz do zawartości
Septigorn

skrzynka, monitor, system do 8800 do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu takie skrzynki do gier, potencjalnie z funkcją podkręcania:

http://www.morele.net/inventory/info/2nH1VJ/

Czy jest dobra?
Do tego potrzebuję jeszcze pamięci ram, chciałem kupić te:
... ale już nie jest dostępna.
Jaką wybrać?

Do tego zestawu potrzebuję jeszcze monitor, system, głośniki i jakąś zwykłą mysz i klawiaturę. Na całość razem ze skrzynką mam 8800 zł.

Monitor zależy mi żeby nie był ciemny, nie wiem jeszcze w jakiej rozdzielczości chcę grać, po prostu jestem zielony w tym temacie. Chcę żeby osiągi komputera były jak najlepsze ale żeby całość była stabilna.

Proszę o pomoc.
-------------------
Komputer i reszta kupowana będzie w Polsce, chcę to zrobić na morele.net. Sprzęt chcę kupić nowy.
Edytowane przez Septigorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz i karta do zmiany .

Zasilacz - Corsair CSM to średni pomysł , za nie wiele więcej jest XFX XTR 550W ze sporo lepszą elektroniką i trybem półpasywnym ; albo dołożenie do EVGA SuperNova G2 550W - dobre PSU od SuperFlower - obecnego jednego z najlepszych producentów PSU ( obok Seasonica - producenta serii XTR ) .

Ti .

Karta - Biorąc GTX980 tylko wywalasz kasę w błoto , karta nie wiele szybsza niż GTX970 a sporo droższa , bierz GTX970 albo dopłacaj do GTX980Ti .

Albo zmienić I7 na I5 ( w grach I7 jest nie wiele lepszy a sporo droższy ) , dać tylko 8GB ram i kupić od razu GTX980Ti .

Co do ramów - masz m.in. G.Skill Ripjaws V do wyboru za 508 zł , zwykłe G.Skille Ripjaws Niebieskie za 479 Zł , Corsairy Vengeance LPX za 468 zł , te same Corsairy tyle że niebieskie za 492 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztę tzn monitor, system, mysz, klawiaturę i głośniki do 1800zł? Musiałbyś się bardziej określić.

Monitor np Dell U2415 ~1200zł

Głośniki np Genius SP-HF1800A lub Microlab FC330

To są osobiste preferencje, daj więcej szczegółów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz podać więcej informacji, trzeba będzie pójść na pewne kompromisy. Wybierając monitor z dobrą jakością obrazu i wyższą częstotliwością odświeżania, system i w miarę dobre głośniki właściwie nie zostanie nic na klawiaturę i mysz. Stąd moje pytanie: jaka wielkość monitora i częstotliwość odświeżania(ilość wyświetlanych klatek) System sugeruję Windows 8.1- ok 400 zł, Windows 10 potrafi stwarzać problemy z niektórymi konfiguracjami. Czy mysz i klawiatura mają być koniecznie Gamingowe czy mogą mieć bardziej przeciętną precyzję/czas reakcji ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora to jestem kompletnie zielony, nie wiem ile klatek i jak duży ma być. Nie musi być jakiś wielki ale żeby był dobry.

Według rady Reydena zmieniłem mój zestaw na: 

http://www.morele.net/inventory/info/QciPI/

Czy teraz jest dobry? I przede wszystkim: Czy części teraz ze sobą pasują? 

Czy komputer taki będzie miał Wi-Fi czy trzeba coś dokupić? (jestem kompletnie zielony, mam laptopa)

Analogicznie teraz zmienił mi się budżet na pozostałe rzeczy z 1800 na 2250 zł

Co radzicie? 

Na forum chip.pl radzono mi windows 10.

Czy monitor http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ będzie dobry czy lepiej coś droższego?

Głośniki mogę wziąć te:

http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-genius-sp-hf1800a-50w-rms-czarne-31730908100-289574/

A klawiatura i mysz to chyba nie jest taki problem, prawda?

Proszę o dalszą pomoc.

Edytowane przez Septigorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw prezentuje się pod kątem gier znacznie lepiej, wszystko do siebie pasuje.Co do monitora to ilość klatek przekłada się na hmm odczucie płynności, warto się pokusić o coś z odświeżaniem 120Hz, ale to już zależy od Ciebie, wiadomo, że taki monitor będzie droższy i raczej na matrycy TN ze słabszym odwzorowaniem kolorów, ale przy takiej wydajności zestawu myślę, że warto dołożyć. Głośniki są wg mnie w porządku. Do komputera będziesz musiał dokupić adapter wifi, kosztują około 50 zł. Windowsa 8.1 zdaje się, że do lipca przyszłego roku będziesz mógł zaktualizować do 10 bezpłatnie, warto poczekać, żeby do tego czasu go załatali bo ma jeszcze sporo błędów. Jeśli chodzi o klawiaturę też jakoś nie przywiązuję wielkiej wagi ale mysz mam jednak lepszą, osobiście korzystam z: http://www.morele.net/mysz-steelseries-rival-black-62271-616610/w grach pozwala to na precyzyjne sterowanie i uniknięcie niepotrzebnych nerwów ;) ale to już też kwestia indywidualna, jeśli nie jesteś jakiś wielkim maniakiem sieciowych FPS-ów to myszka zwyklejsza w zupełności wystarczy. 

\\ Edit 

Oczywiście update do Windows 10 będzie możliwy do lipca tego a nie przyszłego roku, żyję jeszcze trochę do tyłu ;) dokładnie do 29 lipca 2016 roku możesz skorzystać z darmowego upgrade'u do Windows 10

Edytowane przez kog2012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już mam wybrane oprócz tego systemu. Czy ktoś mi może powiedzieć czy jak kupię windows 7 to będę mógł przejść na 10-tkę gdy będzie już stabilniejszy do lipca tego roku? Ludzie bardzo sobie chwalą windows 7, a ja nie chcę mieć problemów z komputerem tuż po jego zakupieniu. 

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj od razu Win 10. Microsoft dlatego oferuje darmowy update do 10, bo to bardziej mu się opłaca niż latanie 3 różnych systemów. Z problemami z Win 10 jest tak jak z problemami z Win 7, 8 - często są to pojedyncze problemy userow, które później rosną do rangi olbrzymich problemów na forach. Lepsza czysta instalacja Win10 niż update z 7 lub 8. Te ostatnie będą systematycznie uśmiercane przez M$.(:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym szedł prosto w 10tkę, nie bawiąc się w aktualizację poprzednich systemów.

Microsoft nie porzuci tego systemu, a przynajmniej nie wcześniej niż 7mkę, czy 8mkę, ponadto wszystkie nowe aplikacje będą optymalizowane właśnie pod ten system, co za jakiś czas może powodować problemy ze starszymi systemami ... jedyne o co możesz się martwić, to stare programy/sterowniki, które nie są już aktualizowane.

Jest też szansa, że M$ będzie kontynuował swoją politykę i gdy za kilka lat pojawi nowy OS, to użytkownicy 10tki dostaną darmową aktualizację, co w przypadku 7mki i 8mki nie jest już takie pewne.

Oczywiście kup BOX'a, nie OEM'a - warto dopłacić.

Edytowane przez 410N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj od razu Win 10.

Ja bym szedł prosto w 10tkę, nie bawiąc się w aktualizację poprzednich systemów.

(...)

Oczywiście kup BOX'a, nie OEM'a - warto dopłacić.

Dokładnie. Nie warto brać 8.1. Do lipca 2016 można aktualizować do starsze systemy do 10. Jeśli z jakiegoś powodu system utraci aktywację, np zmiana sprzętowa chociażby po wymianie gwarancyjnej, W10 nie aktywuje się. Będzie musiał instalować W8.1. Jeśli MS wygasi program aktualizacji do W10 po lipcu 2016, pozostanie z W8.1 bez wsparcia dla DX12 - nie wesoło.

Dlatego zakup W10 Bos, mimo że droższy wydaje się najrozsądniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win7 w ogóle ma być krotko wspierany względem win 10 zwłaszcza w przypadku Skylake. Win 8.1 też z czasem ograniczą,  Więc tym bardziej brałbym juz win10. M$ za wszelką cene chce promować nowy system i ubić Win7.  Sam z niechcęcią się będę przesiadał na Win10 za jakis czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z jakiegoś powodu system utraci aktywację, np zmiana sprzętowa chociażby po wymianie gwarancyjnej, W10 nie aktywuje się. Będzie musiał instalować W8.1. Jeśli MS wygasi program aktualizacji do W10 po lipcu 2016

Tak przy okazji, a to nie jest tak, że jeśli spiszemy sobie klucz z Win10 to będziemy mogli na luzie aktywować jeszcze raz? Bo z tego co zauważyłem, mam naklejkę z Win7Pro z jakimś tam kluczem przypisanym do BIOSu, a po instalacji Win10 sam się aktywował na podstawie tego klucza, ale już ma inny.

Inaczej. W BIOSie widzę jeden klucz (Win7PRO), a Win10 aktywowany na tym kluczu ma inny klucz. Nie wiem czy nie za bardzo namieszane.

Ogólnie rozmawiałem z jednym wykładowcą na uczelni i on dzwonił do M$ z pytaniem "a co by było gdyby" i wyglądało to tak, jakby oni sami nie wiedzieli ;)

Sorry za OT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji, a to nie jest tak, że jeśli spiszemy sobie klucz z Win10 to będziemy mogli na luzie aktywować jeszcze raz?

Nie wiem czy można wykorzystać ten klucz. W przypadku dezaktywacji W10 wsparcie MS zalecało ponowną instalację starszej wersji okienek i ponowne uaktualnienie do W10.

Z ciekawości, jakim darmowym narzędziem można odczytać klucz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości, jakim darmowym narzędziem można odczytać klucz?

RW-E albo KeyFinder.

Win7 Pro ma inny klucz na stickerze, inny klucz przypisał sobie Win10 PRO, dlatego się pytam czy może zadziałać. A M$, tak jak mówiłem, chyba sam nie wie co chce z tym fantem zrobić :)

Edytowane przez Bonusso3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi