XantiO Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Witam, Wymieniam maszynę roboczą służąca do pracy w SolidWorksie i kilku innych programach. Ma to być jednostka jak najbardziej elastyczna pod względem rozbudowy na najbliższe 4-5 lat. Mój pomysł: -Asus Workstation Z10PE-D16- WS -1x Intel Xeon E5-2667 -Samsung DDR4 ECC REG 16GB 2133MHz -EVGA SuperNova 850 P2 Wychodzi nie całe 20 tysięcy za całość więc na SSDeka mogę wydać do 1,5kzł. Potrzebuję dość wysokie IOPS i transfery około 1000MB/s więc zastanawiałem się nad czymś pokroju Intel SSD 750 PCIe. Co wy na to? Resztę podzespołów mam ze starej jednostki tj.: -AMD FirePRO W7100 -Jakaś obudowa serwerowa stojąca mieszcząca płyty EATX -Karta sieciowa 2x 10Gbs Dysk potrzebny tylko na system, programy i aktualnie otwarte projekty. Pozostałe dane siedzą na FTPku z dość wysokimi transferami dlatego zastosowane jest połączenie 10GBs. Rozbudowa po jakimś czasie opierała by się na dodaniu kolejnego procesora i ramu oraz wymianie GPU. Czy to dobry pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Zasilacz to przesada , do CPU+GPU spokojnie starczy dobre 550W . Xeon ma TDP 135W ,ale mało kiedy tyle bierze . Karta ma pobór ~150W . Co do SSD - może być Intel 750 ew. Samsung 950 Pro / SM951 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Tylko w przyszłość ma być upgrade w postaci dodania dodatkowego procka, ramu i może wymiana GPU jak bedzie taka potrzeba. Czyli liczmy zasilacz pod 2 procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...